FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
In 2022 zijn de nieuwe criteria van de Nationale Aanpak Product Verbetering (NAPV) geïntroduceerd. Hoe gaan producenten om met deze criteria? En hoe zetten producenten dit om in productverbetering? In dit artikel vier 'must reads' op een rij.
Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.
De grenswaarden van de NAPV worden verder afgestemd op de Nutri-Score. Zo wordt het natriumcriteria omgezet naar zout en komt er een nieuwe manier van afronden. Ook komen er criteria voor maaltijden binnen de NAPV.
Het Europees Parlement heeft deze week een knoop doorgehakt: voedselverspilling moet omlaag, en niet zo'n klein beetje ook. Voedselproducenten krijgen tot eind 2030 om verspilling in productie en verwerking met 10% te verminderen.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Maarten Bronda nieuwe CFO Sodexo Nederland, en Nespresso benoemt Sonia Nastase tot CEO.
Het lijkt alsof het vooral eiwit is wat de klok slaat. Wat echter - nog steeds - aandacht vereist van productontwikkelaars is zoutreductie, zeker vanuit supermarkten en hun focus op de Nutri-Score en het Nationaal Akkoord Productverbetering (NAPV).
Het lijkt alsof het vooral eiwit is wat de klok slaat. Wat echter - nog steeds - aandacht vereist van productontwikkelaars is zoutreductie, zeker vanuit supermarkten en hun focus op de Nutri-Score en het Nationaal Akkoord Productverbetering (NAPV).
De Europese Commissie verleende op 31 juli toestemming voor een gezondheidsclaim voor groene kiwi's met betrekking tot de stoelgang. Dat is best bijzonder. De laatste goedgekeurde claim was namelijk vier jaar geleden. Wat stond er in de aanvraag en hoe werkt de toelatingsprocedure voor gezondheidsclaims? In dit artikel meer over het aanvragen van een gezondheidsclaim.
Vleesvervangers voldoen steeds vaker aan de criteria voor gezond voedsel. Ze zijn vooral minder vaak te zout dan enkele jaren terug, concludeert non-profitorganisatie ProVeg in een eigen analyse. Inmiddels voldoet 56 procent aan de zoutgrens van het Voedingscentrum: maximaal 1,1 gram zout per 100 gram product. Vergelijkbare vleesproducten die ook zijn onderzocht, scoren met 50 procent iets lager op dit punt.
Een challengetest is vaak het sluitstuk van een gedegen houdbaarheidsstudie, maar blijkt in de praktijk lang niet altijd nodig en soms zelfs ongunstig. Er zijn NVWA-richtlijnen, maar toch worstelen producenten vaak met deze vraag. Dit stappenplan helpt QA-professionals en producenten om te bepalen of een test écht nodig is.
Er komt veel kijken bij een novel food-aanvraag. Een nieuwe guidance van de EFSA moet specifiekere handvatten geven in dit proces. Ook zijn voor bepaalde producten - onder strikte voorwaarden - proeverijen toegestaan. Tijdens het Food Law Event gaven Mosa Meat en Vivici aan hoe zij hiermee omgaan. Advocaat Karin Verzijden schetste de laatste wettelijke ontwikkelingen. Belangrijke conclusie: "Als innovatie sneller gaat dan wetgeving, hoef je niet stil te zitten."