NIZO Food Research B.V.
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
In 2022 zijn de nieuwe criteria van de Nationale Aanpak Product Verbetering (NAPV) geïntroduceerd. Hoe gaan producenten om met deze criteria? En hoe zetten producenten dit om in productverbetering? In dit artikel vier 'must reads' op een rij.
Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.
De grenswaarden van de NAPV worden verder afgestemd op de Nutri-Score. Zo wordt het natriumcriteria omgezet naar zout en komt er een nieuwe manier van afronden. Ook komen er criteria voor maaltijden binnen de NAPV.
Elk jaar worden in de Verenigde Staten meer dan een miljoen mensen ziek door salmonella. Een groot deel van deze infecties is terug te voeren op pluimvee, zoals kip en kalkoen. Ondanks jarenlange inspanningen om het probleem aan te pakken, komt er voorlopig géén strengere regelgeving.
KENNISPARTNER - COLUMN - Teffvlokken zijn heerlijk in de muesli of als topping bij je yoghurt. Het is een oergraan uit Ethiopië en glutenvrij. De Zonnatura Teff-verpakking noemt op meerdere plekken teff en laat ook een hoopje teffvlokken zien. De ingrediëntenlijst vermeldt keurig dat het een meergranenontbijt met teff is en dat het product voor uit 40% uit teffvlokken bestaat, aangevuld met maisgries, boekweitmeel en rijst. Toch vindt de voorzitter van de Reclame Code Commissie de verpakking misleidend. Waarom? Omdat de verpakking een verkeerde indruk wekt over de samenstelling van het product. Hoe moet het dan wel? Vermoedelijk had een extra uitleg op de achterzijde al geholpen.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Nespresso benoemt Saskia van Wees tot Commercieel Directeur B2b, Odin versterkt directieteam met Sepha Smit en Wouter Wezenbeek, en Nespresso benoemt Maaike Klijberg tot Marketing Director.
Meer bezoekers en meer exposanten. De groeiende populariteit van huismerken gafde PLMA-beurs in Amsterdam weer een impuls. Meer dan 30.000 bezoekers dompelden zich onder in het grote aanbod aan private label-producten.
Supermarkten moeten de vrijheid krijgen om over de grens in te kopen als de prijzen daar lager zijn. Een van de punten in een nieuw pakket maatregelen van de Europese Commisie.
Met 43% minder natrium, verrijkt met kalium en magnesium én zonder in te leveren op smaak of bakaard, is het nieuwe bakkerszout klaar voor gebruik. Tijdens het IFFI Event 'Salt, Less is More' gaf Babs Bruil van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) een update over dit project. Wat is er precies veranderd, wat kunnen bakkers verwachten en waarom duurt het nog even voordat Bakkerszout 2.0 echt de norm wordt?
De Europese Commissie wil strengere eisen stellen aan het invriezen van tonijn aan boord van vissersschepen. Met een ontwerpverordening wil de commissie voedselfraude en gezondheidsrisico's, zoals histaminevergiftiging, beter tegengaan.
In de zoutmijn onder Veendam wordt al decennialang magnesiumzout gewonnen voor vooral industriële toepassingen. Maar sinds kort werkt Nedmag samen met productontwikkelaars van onder meer Mister Kitchen om dit natuurlijke mineraalzout een plek te geven in voeding. Is magnesiumzout hét antwoord in natriumreductie zonder verlies van smaak of functionaliteit?