De leeuw huidenhandel
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Verduurzaming is daarbij geen keuze meer. Er komt steeds meer wetgeving op gebied van duurzaamheid. Zo zijn er recent verschillende leidraden gepubliceerd op gebied van duurzaamheidsclaims en komt er vanaf volgend jaar CSRD-wetgeving. In dit artikel een aantal 'must reads' op een rij over deze onderwerpen.
CSRD, CSDDD, ontbossingswetgeving en de anti-dwangarbeid verordening. Er komt de komende tijd veel duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Hoe bepaal je nu waar je als producent op moet focussen? En hoe pak je dit precies aan? Welke wetgeving is nu wel en niet belangrijk? VMT sprak met Robin van der Velde, sustainability manager bij de FNLI. Hij geeft 5 tips voor producenten.
Het Afvalfonds Verpakkingen stuurt een brief aan de nieuwe informateur van de Tweede Kamer. In deze brief roept het fonds op om een minister van Circulaire Economie aan te stellen in Nederland. "Voor een succesvolle omslag is een gecoördineerde en centrale politieke uitvoering nodig."
De meerderheid van het Europese Parlement heeft 17 Januari vóór een richtlijn gestemd. Het gaat om de richtlijn met betrekking tot het geven van betere informatie en bescherming tegen oneerlijke praktijken op gebied van de groene transitie. Wat gaat dit nu precies betekenen voor duurzaamheidclaims?
Waar duurzaamheid bij sommige bedrijven in het DNA zit, komt er ook steeds meer wetgeving op dit gebied. Due Diligence-wetgeving zoals de CSRD moet bedrijven een duwtje in de rug geven op weg naar duurzaamheid. Maar hoe zit het nu precies met dit spanningsveld tussen wetgeving en duurzaamheid? VMT sprak met Marianne van Keep, Chief Sustainability Officer bij Verstegen Spices & Sauces.
Consumenten in Nederland gaven vorig jaar 12,6 miljard euro uit aan voeding. De totale hoeveelheid verkochte duurzame voedselproducten groeide 3...
Hoe moet de voedingsindustrie nou omgaan met de nieuwe actielimieten die de NVWA sinds 1 januari op MOAH hanteert terwijl er nieuwe Europese...
De voedselverspilling van Nederlandse supermarkten is vorig jaar verder gedaald. Van de totale inkoop door supermarkten kwam 0,89 procent vorig jaar...
Voedselproducenten krijgen meer en meer te maken met het thema duurzaamheid. Hoe kunnen bedrijven dit thema het beste aanpakken? En in hoeverre gaat...
Vanaf februari 2025 vereist het Verenigd Koninkrijk een transactiecertificaat bij exportzendingen van biologische levensmiddelen. Dit certificaat...
In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken...
Foodbedrijven zijn druk bezig met de voorbereidingen voor de CSRD-wetgeving. Eerder organiseerde VMT een webinar waarin Factor Delta deze...
Ieder foodbedrijf wil een zo duurzaam mogelijk product in een zo duurzaam mogelijke verpakking, toch? Maar wat is duurzaam en wat accepteert de...