FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Verduurzaming is daarbij geen keuze meer. Er komt steeds meer wetgeving op gebied van duurzaamheid. Zo zijn er recent verschillende leidraden gepubliceerd op gebied van duurzaamheidsclaims en komt er vanaf volgend jaar CSRD-wetgeving. In dit artikel een aantal 'must reads' op een rij over deze onderwerpen.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Klaas Cuperus, duurzaamheidsmanager bij Nestlé. "De EUDR wordt een license to operate. Als je niet compliant bent, mag je gewoon niet meer leveren." Dit is het zevende artikel in een serie.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Rik van Paassen (Duurzaamheidsmanager) en Janneke Neutelings (Quality Manager) van Koffiebranderij Peeze. "Duurzaamheid moet onderdeel zijn van het kwaliteitssysteem". Dit is het zesde artikel in een serie.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met John Bouwman en Vera Wolvekamp van Go-Tan over hoe zij hiermee omgaan. "Een deel van onze voorbereiding voelt als voor niks." Dit is het vierde artikel in een serie.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Richard Gerards en Floris van der Pouw van FrieslandCampina. "Het is lastig om de theorie in de praktijk te brengen." Dit is het derde artikel in een serie.
Het Europees Parlement heeft deze week een knoop doorgehakt: voedselverspilling moet omlaag, en niet zo'n klein beetje ook. Voedselproducenten krijgen tot eind 2030 om verspilling in productie en verwerking met 10% te verminderen.
Bacteriën die bestand zijn tegen carbapenems, krachtige antibiotica voor mensen, worden steeds vaker in de voedselketen gevonden. Hoe groot is volgens experts het risico voor de volksgezondheid?
De verduurzaming van de voedingsmiddelenindustrie vraagt om slimme technieken, bewezen oplossingen en kennisdeling. Op 7, 8 en 9 oktober 2025 vindt in de Brabanthallen in Den Bosch Industrial Heat & Power plaats. Hier ontdekken foodprofessionals praktische oplossingen, inspirerende cases en actuele inzichten.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Maarten Bronda nieuwe CFO Sodexo Nederland, en Nespresso benoemt Sonia Nastase tot CEO.
Dirk doet paling en makreel in de ban en nieuwe producten met de allerslechtste Nutri-score komen niet meer in de schappen. Dat blijkt uit het duurzaamheidsverslag over 2024 van de supermarktketen. Distrifood dook in het rapport. Dit zijn een aantal punten uit het verslag op een rij.
Het lijkt alsof het vooral eiwit is wat de klok slaat. Wat echter - nog steeds - aandacht vereist van productontwikkelaars is zoutreductie, zeker vanuit supermarkten en hun focus op de Nutri-Score en het Nationaal Akkoord Productverbetering (NAPV).
Door wetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR moeten producenten veel data verzamelen. Maar waar begin je als producent? En hoe kan Artificial Intelligence (AI) hierbij helpen? Annie Alting en Max van Bree van Factor Delta leggen uit hoe je AI kunt toepassen. Vervolgens vertellen John Bouwman (Go-Tan) en Aileen Jones (Hanos) hoe zij AI gebruiken in de praktijk.
De Europese Commissie verleende op 31 juli toestemming voor een gezondheidsclaim voor groene kiwi's met betrekking tot de stoelgang. Dat is best bijzonder. De laatste goedgekeurde claim was namelijk vier jaar geleden. Wat stond er in de aanvraag en hoe werkt de toelatingsprocedure voor gezondheidsclaims? In dit artikel meer over het aanvragen van een gezondheidsclaim.