Freshrecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Verduurzaming is daarbij geen keuze meer. Er komt steeds meer wetgeving op gebied van duurzaamheid. Zo zijn er recent verschillende leidraden gepubliceerd op gebied van duurzaamheidsclaims en komt er vanaf volgend jaar CSRD-wetgeving. In dit artikel een aantal 'must reads' op een rij over deze onderwerpen.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met John Bouwman en Vera Wolvekamp van Go-Tan over hoe zij hiermee omgaan. "Een deel van onze voorbereiding voelt als voor niks." Dit is het vierde artikel in een serie.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Richard Gerards en Floris van der Pouw van FrieslandCampina. "Het is lastig om de theorie in de praktijk te brengen." Dit is het derde artikel in een serie.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Laura van Tiel (QA & CSR) en Janna de Geus (Senior Marketeer) van Schouten Europe over hoe zij hiermee omgaan. "Je kan gewoon niet alles in één keer doen." Dit is het tweede artikel in een serie.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven druk bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Rob Koller (Coffee Director) en Pieter Brokx (CFO) van Euro-Caps over hoe zij hiermee omgaan. "Eigenlijk is het vinkje op vinkje op vinkje." Dit is het eerste artikel in een serie.
De groene transitie heeft veel bijeffecten. Zo maken steeds meer bedrijven bij de verkoop van producten gebruik van misleidende milieuclaims (greenwashing). Het is moeilijk hiertegen op te treden. De UCP-richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken (Richtlijn 2005/29/EC) ziet van origine niet op milieuclaims. Richtlijn 2024/825 brengt hier verandering in. In dit artikel meer over wanneer een milieuclaim verboden is.
In mei 2024 belandde een verder gezonde Britse baby van zes maanden oud op de intensive care-afdeling met infantiel botulisme. Onderzoek toonde aan dat de besmettingsbron een commercieel verkrijgbare pindakaas was. Dit is de eerste gedocumenteerde link tussen pindakaas en infantiel botulisme.
Er komt veel kijken bij een novel food-aanvraag. Een nieuwe guidance van de EFSA moet specifiekere handvatten geven in dit proces. Ook zijn voor bepaalde producten - onder strikte voorwaarden - proeverijen toegestaan. Tijdens het Food Law Event gaven Mosa Meat en Vivici aan hoe zij hiermee omgaan. Advocaat Karin Verzijden schetste de laatste wettelijke ontwikkelingen. Belangrijke conclusie: "Als innovatie sneller gaat dan wetgeving, hoef je niet stil te zitten."
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet binnen de levensmiddelensector het grootste aantal mogelijk misleidende claims in de koffie- en cacaoketen. De toezichthouder vindt dit aanleiding voor extra onderzoek.
Hoe zit het met de wetgeving op het gebied van gezondheids-, voedings- en duurzaamheidsclaims? Wat vinden experts van het gebruik van deze claims? En wat staat er in het NVWA Handboek Claims? De collectie van VMT over claims bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met claims bezig is.
Kwaliteitsmanagers in de voedingsindustrie staan voor verschillende bottlenecks als het gaat om wet- en regelgeving. Van verschillende interpretaties van wetten tot doorslaande datadrift, de obstakels zijn talrijk. In dit artikel de 5 veelvoorkomende bottlenecks die kwaliteitsmanagers in de voedingssector tegenkomen, met inzichten uit gesprekken met kwaliteitsmanagers van De Graaf Bakeries, Koninklijke Verkade, PepsiCo, Foppen en Royal Smilde.
Een challengetest is vaak het sluitstuk van een gedegen houdbaarheidsstudie, maar blijkt in de praktijk lang niet altijd nodig en soms zelfs ongunstig. Er zijn NVWA-richtlijnen, maar toch worstelen producenten vaak met deze vraag. Dit stappenplan helpt QA-professionals en producenten om te bepalen of een test écht nodig is.
Precisiefermentatie maakt de weg vrij voor een transformatie van de voedingsmiddelenindustrie. Het biedt een nieuwe methode om voedsel te produceren door de kracht van micro-organismen te benutten. Op 28 maart 2025 publiceerde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een verhelderend rapport over deze snel evoluerende technologie. De focus ligt hierbij op de bijbehorende voedselveiligheidsaspecten.