FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Verduurzaming is daarbij geen keuze meer. Er komt steeds meer wetgeving op gebied van duurzaamheid. Zo zijn er recent verschillende leidraden gepubliceerd op gebied van duurzaamheidsclaims en komt er vanaf volgend jaar CSRD-wetgeving. In dit artikel een aantal 'must reads' op een rij over deze onderwerpen.
FreshRecruitment
FreshRecruitment
FreshRecruitment
Vitals Voedingssupplementen BV
Cornelis Vrolijk Seafood
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven druk bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Rob Koller (Coffee Director) en Pieter Brokx (CFO) van Euro-Caps over hoe zij hiermee omgaan. "Eigenlijk is het vinkje op vinkje op vinkje." Dit is het eerste artikel in een serie.
Recent publiceerde de Europese Commissie het voorstel voor het Omnibus pakket. Hierin staan voorgestelde versoepelingen voor onder andere de CSRD en de CSDDD. Zo hoeven onder andere minder bedrijven verplicht te rapporteren en moet het de lasten voor kleinere bedrijven verlichten. VMT vroeg 6 verschillende producenten en branches om een reactie op het Omnibus pakket.
De Nederlandse supermarkten willen uitstel van de nieuwe Europese anti-ontbossingswet.
CSRD, CSDDD, ontbossingswetgeving en de anti-dwangarbeid verordening. Er komt de komende tijd veel duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Hoe bepaal je nu waar je als producent op moet focussen? En hoe pak je dit precies aan? Welke wetgeving is nu wel en niet belangrijk? VMT sprak met Robin van der Velde, sustainability manager bij de FNLI. Hij geeft 5 tips voor producenten.
De Europese Commissie heeft de ontbossingswetgeving versimpeld. De maatregelen moeten de administratieve kosten met 30% verlagen.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten Ronald Man in 't Veld en Peter Hamaker nieuwe directeuren bij AMfish, topvrouw Marit van Egmond vertrekt bij Albert Heijn, en Anne Arink en Marie Dobenesque nieuwe leden RvT Next Food Collective.
In dit nummer alles over etikettering, logo's en claims binnen en buiten de Europese Unie, allergenenetikettering en voedselkeuzelogo's zoals de Nutri-Score. Experts van onder andere het Voedingscentrum geven hun visie.
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) spoort bedrijven in de levensmiddelensector aan hun duurzaamheidsclaims te controleren en zo nodig aan te passen. Volgens de toezichthouder worden er veel onduidelijke claims gedaan op producten, in advertenties en in winkels. Consumenten hebben juist behoefte aan duidelijkheid om duurzaamheid mee te wegen in hun keuze voor een bepaald eet- of drinkproduct, meent de ACM.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
De recente E. coli-uitbraak gelinkt aan biologische wortelen eind 2024 heeft geleid tot 48 bevestigde ziektegevallen, twintig ziekenhuisopnames en één overlijden. Hoewel het onderzoek naar de uitbraak is afgesloten, roept deze ernstige vragen op over voedselveiligheid, traceerbaarheid en risicobeheersing binnen de biologische landbouw en distributie.
De ontbossingswetgeving (EUDR) geldt voor de voedingsindustrie voor producten gemaakt met en van soja, palmolie, koffie, cacao en rundvlees. Deze wetgeving werd in 2024 met een jaar uitgesteld. Vanaf eind 2025 moeten bedrijven in fasen aan deze wetgeving voldoen.
Er komt veel duurzaamheidswetgeving op de voedingsindustrie af. Wetten als EUDR, CSRD, CSDDD, PPWR, Green Claims en CRCF beïnvloeden de dagelijkse gang van zaken bij voedselproducenten. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Sanne Dekker van FrieslandCampina vertelt tijdens het Food Law Event op 10 juni hoe zij omgaan met alle duurzaamheidswetten.