FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Etikettering van levensmiddelen zorgt, ondanks geldende wetgeving, vaak voor onduidelijkheid. Hoe gaan QA'ers om met etikettering? Wat zijn de grootste bottlenecks? En wat is het verschil tussen het aanpassen van een eigen merk of een private label etiket? In dit artikel een aantal 'must reads' over dit onderwerp.
Etikettering is een onderwerp dat voedselproducenten al sinds jaar en dag bezighoudt. Een etiket dat in Nederland voldoet aan de wet, voldoet niet automatisch ook in andere Europese en niet-Europese landen volledig aan de wet. Op welke gebieden zijn er grote verschillen in etiketteringswetgeving tussen landen? En welke bottlenecks zijn er? VMT vroeg het aan zes experts uit de voedingssector.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
Voor veel RA'ers, QA'ers en R&D'ers is de voedingswaardetabel een bekend onderdeel op de verpakking van een product. Omdat bij deze tabel veel details een rol spelen is het nuttig om de onderdelen eens stap voor stap langs te gaan. In dit artikel de benodigde details op een rij voor het opstellen van een voedingswaardetabel die aan de wetgeving voldoet.
COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.
Voeding en water zijn belangrijke bronnen van teveel PFAS in menselijk bloed. Nagenoeg iedereen heeft er nu teveel van in het bloed, stelt RIVM na onderzoek.
KENNISPARTNER - COLUMN - Teffvlokken zijn heerlijk in de muesli of als topping bij je yoghurt. Het is een oergraan uit Ethiopië en glutenvrij. De Zonnatura Teff-verpakking noemt op meerdere plekken teff en laat ook een hoopje teffvlokken zien. De ingrediëntenlijst vermeldt keurig dat het een meergranenontbijt met teff is en dat het product voor uit 40% uit teffvlokken bestaat, aangevuld met maisgries, boekweitmeel en rijst. Toch vindt de voorzitter van de Reclame Code Commissie de verpakking misleidend. Waarom? Omdat de verpakking een verkeerde indruk wekt over de samenstelling van het product. Hoe moet het dan wel? Vermoedelijk had een extra uitleg op de achterzijde al geholpen.
STARTUP BELICHT - Startup We Wonder Company heeft naar eigen zeggen een transparante, hebzuchtvrije keten voor koffie en thee. Volgens het bedrijf verdienen te veel schakels te veel geld aan koffie en thee, maar krijgen boeren te weinig. Hier wil de startup verandering in brengen. VMT sprak met oprichter Ferry Poppegaai over de oprichting en verdere plannen.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Benoeming nieuwe President FrieslandCampina Ingredients, en Agrifirm verwelkomt Jan Kippers als Business Unit Director Ruminants.
Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor juni. De laatste wapenfeiten: MOSH en MOAH in Lay's chipszakken, onvoldoende verhitting bij gebraden kip en onvermeld allergeen op kip wrap Nonna.
Een populaire strategie in de eiwittransitie is de ontwikkeling van vleesvervangers. Toch stagneert de daling van vleesconsumptie al jaren. Promovenda Anna-Louisa Peeters onderzocht welke strategieën er nog meer worden ingezet om de eiwittransitie naar meer plantaardig te bevorderen. Maar haar analyse heeft geleid tot de realisatie dat er belangrijke routes zijn die we nog niet bewandelen. Bewust afbouwen is daarvan een van de meest essentiële. "We moeten het over de olifant in de kamer hebben en leren los te laten."
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met John Bouwman en Vera Wolvekamp van Go-Tan over hoe zij hiermee omgaan. "Een deel van onze voorbereiding voelt als voor niks." Dit is het vierde artikel in een serie.
Het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ) beantwoorde op 30 april 2025 de vraag of de Claimsverordening (Vo. 1924/2006) in de weg staat van specifieke gezondheidsclaims voor botanicals. In dit artikel de aanleiding van dit arrest en de consequenties voor specifieke gezondheidsclaims voor botanicals.