Fresh Recruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Etikettering van levensmiddelen zorgt, ondanks geldende wetgeving, vaak voor onduidelijkheid. Hoe gaan QA'ers om met etikettering? Wat zijn de grootste bottlenecks? En wat is het verschil tussen het aanpassen van een eigen merk of een private label etiket? In dit artikel een aantal 'must reads' over dit onderwerp.
Fresh Recruitment
FreshRecruitment
Euro Pizza Products
Etikettering is een onderwerp dat voedselproducenten al sinds jaar en dag bezighoudt. Een etiket dat in Nederland voldoet aan de wet, voldoet niet automatisch ook in andere Europese en niet-Europese landen volledig aan de wet. Op welke gebieden zijn er grote verschillen in etiketteringswetgeving tussen landen? En welke bottlenecks zijn er? VMT vroeg het aan zes experts uit de voedingssector.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
Voor veel RA'ers, QA'ers en R&D'ers is de voedingswaardetabel een bekend onderdeel op de verpakking van een product. Omdat bij deze tabel veel details een rol spelen is het nuttig om de onderdelen eens stap voor stap langs te gaan. In dit artikel de benodigde details op een rij voor het opstellen van een voedingswaardetabel die aan de wetgeving voldoet.
COLUMN - Vorige week opperden verschillende Nederlandse supermarktketens de invoering van één Engelstalig etiket voor levensmiddelen. Dit voor betere prijsonderhandelingen met multinationals en producenten. Minister Beljaars van Economische Zaken steunde deze oproep en gaf aan al in Brussel te pleiten voor een etiket in één taal. Maar waar één Engelstalig etiket wellicht de onderhandelingspositie van supermarkten iets versterkt om de inkoopkosten verder te drukken, wordt de consumenten er uiteindelijk alleen maar slechter van.
Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor augustus. De laatste wapenfeiten: verkeerd etiket leverworst, Listeria monocytogenes in haring, glas in potjes ansjovis, glycerol in limonade, Salmonella kippenbout Dekamarkt, glas in verpakking zongedroogde tomaten PLUS.
Er komt veel kijken bij een novel food-aanvraag. Een nieuwe guidance van de EFSA moet specifiekere handvatten geven in dit proces. Ook zijn voor bepaalde producten - onder strikte voorwaarden - proeverijen toegestaan. Tijdens het Food Law Event gaven Mosa Meat en Vivici aan hoe zij hiermee omgaan. Advocaat Karin Verzijden schetste de laatste wettelijke ontwikkelingen. Belangrijke conclusie: "Als innovatie sneller gaat dan wetgeving, hoef je niet stil te zitten."
Dit zijn de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor augustus. De laatste wapenfeiten: spreads en sausen met te veel ochratoxine A, Listeria monocytogenes in haring, onvermeld allergeen ei in pastasaus, te veel cyanide in abrikozenpitten en listeria in geitenkaas en camembert.
Aardappelproducent CêlaVíta is failliet, meldt Omroep Gelderland. Dinsdagmiddag is het personeel op de hoogte gebracht van het faillissement. Het bedrijf verkeerde al langere tijd in financieel zwaar weer.
Ultrabewerkt voedsel wordt gezien als ongezond. Britse onderzoekers keken naar de impact van deze voedingsmiddelen binnen de nationale eetrichtlijnen in een gerandomiseerde studie waar deelnemers een dieet van ultrabewerkt of minimaal bewerkt eten volgden. In dit artikel staan 5 inzichten uit de studie.
Kwaliteitsmanagers in de voedingsindustrie staan voor verschillende bottlenecks als het gaat om wet- en regelgeving. Van verschillende interpretaties van wetten tot doorslaande datadrift, de obstakels zijn talrijk. In dit artikel de 5 veelvoorkomende bottlenecks die kwaliteitsmanagers in de voedingssector tegenkomen, met inzichten uit gesprekken met kwaliteitsmanagers van De Graaf Bakeries, Koninklijke Verkade, PepsiCo, Foppen en Royal Smilde.
Een challengetest is vaak het sluitstuk van een gedegen houdbaarheidsstudie, maar blijkt in de praktijk lang niet altijd nodig en soms zelfs ongunstig. Er zijn NVWA-richtlijnen, maar toch worstelen producenten vaak met deze vraag. Dit stappenplan helpt QA-professionals en producenten om te bepalen of een test écht nodig is.
Precisiefermentatie maakt de weg vrij voor een transformatie van de voedingsmiddelenindustrie. Het biedt een nieuwe methode om voedsel te produceren door de kracht van micro-organismen te benutten. Op 28 maart 2025 publiceerde de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) een verhelderend rapport over deze snel evoluerende technologie. De focus ligt hierbij op de bijbehorende voedselveiligheidsaspecten.