FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
In meerdere landen is er al jaren discussie over het wel of niet invoeren van de Nutri-Score. In mei liet staatsecretaris Maarten van Ooijen weten dat het voedselkeuzelogo vanaf januari 2024 in Nederland wordt ingevoerd. Wel pas na aanpassing aan de door de Gezondheidsraad voorgestelde wijzigingen. In dit artikel een aantal 'must reads' over het voedselkeuzelogo.
Nutri-Score wint terrein in Nederland, maar binnen de Europese Unie blijft het een onderwerp van discussie. Terwijl sommige landen het logo omarmen, verbieden anderen het juist. Dit gebrek aan een uniforme standaard zorgt voor uitdagingen, vooral voor transporterende bedrijven. Wat betekent deze verdeeldheid voor de voedingsindustrie en de consument?
De Nutri-Score is nu ruim één jaar officieel ingevoerd in Nederland. Sommige producenten zetten het logo op meerdere producten, anderen juist bewust niet. Hoe gaat het nu met het voedselkeuzelogo? Wordt het een logo van de retailers of gaan A-merken nog volgen? En gaat het logo wel het gewenste effect hebben? VMT vroeg het aan vijf experts en vertegenwoordigers van verschillende branches. "Er is nu sprake van cherrypicking."
Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. De makers van de Nutri-Score hopen dat het logo leidt tot productverbetering. Maar gaan producenten het logo vrijwillig op verpakkingen zetten? Wat voor impact heeft het nieuwe logo op productontwikkeling? En waar lopen R&D'ers tegenaan? VMT deed rondvraag.
De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve geluiden. Maar gaat de consument het logo begrijpen en wat zijn valkuilen voor producenten? VMT sprak met Thomas Cammelbeeck, expert voeding bij de Consumentenbond. "Als het logo naar portie kijkt, dan hebben producenten met de portiegrootte invloed op hoe de score uitpakt. Dat gaat misbruikt worden."
Supermarkten moeten de vrijheid krijgen om over de grens in te kopen als de prijzen daar lager zijn. Een van de punten in een nieuw pakket maatregelen van de Europese Commisie.
De European Food Safety Authority (EFSA) analyseerde de pesticidegehaltes van veel geconsumeerde voedingsmiddelen en onderzocht de gezondheidsrisico's ervan. EFSA publiceerde afgelopen week een rapport over het onderzoek.
Met 43% minder natrium, verrijkt met kalium en magnesium én zonder in te leveren op smaak of bakaard, is het nieuwe bakkerszout klaar voor gebruik. Tijdens het IFFI Event 'Salt, Less is More' gaf Babs Bruil van het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) een update over dit project. Wat is er precies veranderd, wat kunnen bakkers verwachten en waarom duurt het nog even voordat Bakkerszout 2.0 echt de norm wordt?
De Europese Commissie wil strengere eisen stellen aan het invriezen van tonijn aan boord van vissersschepen. Met een ontwerpverordening wil de commissie voedselfraude en gezondheidsrisico's, zoals histaminevergiftiging, beter tegengaan.
In de zoutmijn onder Veendam wordt al decennialang magnesiumzout gewonnen voor vooral industriële toepassingen. Maar sinds kort werkt Nedmag samen met productontwikkelaars van onder meer Mister Kitchen om dit natuurlijke mineraalzout een plek te geven in voeding. Is magnesiumzout hét antwoord in natriumreductie zonder verlies van smaak of functionaliteit?
De steun voor Nutri-Score is volgens Nestlé de afgelopen jaren afgenomen in Zwitserland. Daarom haalt de multinational Nutri-Score van de lokale merken.
Voedselfabrikanten die gerookte producten of producten met rooksmaak maken, kunnen binnen enkele jaren nieuwe strenge regels verwachten. Eerder verbood de EU het gebruik van acht rookaroma's in eindproducten. Die worden de komende jaren uitgefaseerd. Maar inmiddels worden ook ingrediënten met rooksmaak en écht gerookte producten door EFSA onderzocht.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.