FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
In meerdere landen is er al jaren discussie over het wel of niet invoeren van de Nutri-Score. In mei liet staatsecretaris Maarten van Ooijen weten dat het voedselkeuzelogo vanaf januari 2024 in Nederland wordt ingevoerd. Wel pas na aanpassing aan de door de Gezondheidsraad voorgestelde wijzigingen. In dit artikel een aantal 'must reads' over het voedselkeuzelogo.
FreshRecruitment
FreshRecruitment
FreshRecruitment
Vitals Voedingssupplementen BV
Cornelis Vrolijk Seafood
Nutri-Score wint terrein in Nederland, maar binnen de Europese Unie blijft het een onderwerp van discussie. Terwijl sommige landen het logo omarmen, verbieden anderen het juist. Dit gebrek aan een uniforme standaard zorgt voor uitdagingen, vooral voor transporterende bedrijven. Wat betekent deze verdeeldheid voor de voedingsindustrie en de consument?
De Nutri-Score is nu ruim één jaar officieel ingevoerd in Nederland. Sommige producenten zetten het logo op meerdere producten, anderen juist bewust niet. Hoe gaat het nu met het voedselkeuzelogo? Wordt het een logo van de retailers of gaan A-merken nog volgen? En gaat het logo wel het gewenste effect hebben? VMT vroeg het aan vijf experts en vertegenwoordigers van verschillende branches. "Er is nu sprake van cherrypicking."
Per 1 januari dit jaar is het - na jarenlange discussie - Nederlandse voedselproducenten toegestaan om de Nutri-Score op de verpakking te vermelden. De makers van de Nutri-Score hopen dat het logo leidt tot productverbetering. Maar gaan producenten het logo vrijwillig op verpakkingen zetten? Wat voor impact heeft het nieuwe logo op productontwikkeling? En waar lopen R&D'ers tegenaan? VMT deed rondvraag.
De Nutri-Score is inmiddels in Nederland het goedgekeurde voedselkeuzelogo. Vanuit de voedingsindustrie klinken zowel positieve als negatieve geluiden. Maar gaat de consument het logo begrijpen en wat zijn valkuilen voor producenten? VMT sprak met Thomas Cammelbeeck, expert voeding bij de Consumentenbond. "Als het logo naar portie kijkt, dan hebben producenten met de portiegrootte invloed op hoe de score uitpakt. Dat gaat misbruikt worden."
In dit nummer alles over etikettering, logo's en claims binnen en buiten de Europese Unie, allergenenetikettering en voedselkeuzelogo's zoals de Nutri-Score. Experts van onder andere het Voedingscentrum geven hun visie.
Wat staat er in het NVWA Handboek Etikettering? Wat zijn de laatste wetswijzigingen op gebied van etikettering? En welke verplichte vermeldingen moeten er op een etiket? De nieuwe collectie van VMT over etikettering bevat een aantal 'must reads' voor iedereen die met etikettering bezig is.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zoekt deelnemers voor een proeftuin om de uitvoering van het voorgestelde proces voor een notificatieplicht voor laboratoria levensmiddelen te testen.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.
Voldoen aan de overvloed aan wetgeving rondom de export van voedingsmiddelen is complex en een grote uitdaging. Er zijn regels voor het product, de productieomgeving, specifieke sectoren, verschillende doelgroepen en voedselveiligheid. En de eisen verschillen vaak per land waarin je produceert en het land waar je het product naar exporteert en verkoopt.
Het uitpluizen van regeltjes door een regulatory affairs specialist vraagt om specifieke eigenschappen. Het maken van zorgvuldige risico inschattingen over de juiste interpretatie van de regels vraagt vervolgens andere kwaliteiten. In bedrijven wordt regulatory affairs (RA) wel eens gezien als de 'wetgevingspolitie', en toch halen RA'ers elke dag opnieuw energie uit hun vak. In dit artikel 4 belangrijke eigenschappen voor RA'ers.
Een meerderheid van het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag 3 april ingestemd met uitstel van de rapportageverplichting voor duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen.
Lobbyen, een activiteit waar de meningen in de industrie over verdeeld zijn. Toch speelt het een belangrijke rol bij het tot stand komen van wetgeving. Tijdens het Food Law Event op 10 juni neemt Frans van Dongen (COV) je aan de hand van voorbeelden mee in de wereld van het lobbyen. Hoe werkt het precies? Wie beïnvloedt wie? Kunnen we zonder lobbyen, of is het onmisbaar?