FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Steeds meer multinationals, maar ook zeker startups, stappen in de ontwikkeling van plantaardige eiwitten. Van vlees- en visvervangers tot plantaardige zuivelalternatieven. In dit artikel een aantal 'must reads' over startups in plantaardige eiwitten.
Er zijn veel startups die in plantaardige producten of technologieën stappen. Maar het is niet vanzelfsprekend dat startups een succes worden in de voedingsindustrie. Hoe kun je als startup doorbreken in een schijnbaar verzadigde markt? En waar moet je allemaal op letten? VMT sprak met Bram van Beek (Head of Marketing & Communications) en Jorien Hattink (Corporate Partnership Manager) van Startlife.
Wat is het juiste moment om op te schalen, en hoe voorkom je dure misstappen? Veel startups worstelen met deze vragen. Bodec begeleidt foodbedrijven bij de stap van lab naar markt, met testopstellingen, proefproductie en praktijkgerichte procesontwikkeling. Medeoprichter Frank de Boeff deelt zijn inzichten en geeft tips om slim en efficiënt op te schalen.
De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.
Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups opgericht tijdens of na de coronacrisis hameren juist op minimale bewerking en weinig ingrediënten. Fermentatie lijkt ook hier de weg.
In de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is een cluster van 45 infecties met shigatoxineproducerende Escherichia coli (STEC) vastgesteld. Twaalf patiënten, onder wie meerdere kinderen, ontwikkelden het hemolytisch uremisch syndroom (HUS), een ernstige complicatie die kan leiden tot acuut nierfalen. De bron van besmetting is nog onbekend. Het aantal besmettingen blijft stijgen.
De voedingsindustrie staat voor een dubbele uitdaging: water besparen én voedselveiligheid verhogen. Tijdens het Food Safety Event op 20 november staat dit onderwerp centraal in de breakoutsessie "Slimmer omgaan met proceswater: betere voedselveiligheid én minder verspilling."
Dit zijn de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor september. De laatste wapenfeiten: allergeen sulfiet niet vermeld op palm sugar, en niet toegelaten Novel Food in tonkabonen.
In Canada is een omvangrijke salmonella-uitbraak vastgesteld die terug te voeren is op pistachenoten en pistachebevattende producten. Tot nu toe zijn minstens 62 mensen ziek geworden, van wie tien in het ziekenhuis zijn opgenomen. Onderzoek door de Canadian Food Inspection Agency (CFIA) en de Public Health Agency of Canada (PHAC) leidde tot een reeks recalls van pistacheproducten waaronder noten, chocolade en gebak.
De Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het Amerikaanse equivalent van het RIVM, staat onder grote politieke druk. De topvrouw Susan Monarez werd deze zomer ontslagen, samen met meerdere wetenschappelijke zwaargewichten. Haar opvolger is Jim O'Neill, een investeerder zonder medische achtergrond en een vertrouweling van Donald Trump. Het lijkt een interne Amerikaanse kwestie, maar de gevolgen reiken veel verder. Ook onze voedselveiligheid in Europa staat erdoor op het spel.
ANALYSE - Elk jaar meldt de NVWA voedsel recalls en waarschuwingen. Deze producten worden om verschillende redenen teruggeroepen, bijvoorbeeld vanwege besmettingen met listeria of salmonella. Maar hoe ontwikkelden de aantallen recalls zich de afgelopen 8 jaar? Om welke redenen werden producten teruggeroepen? VMT brengt de cijfers van de toezichthouder van de afgelopen 8 jaar in kaart.
Het aantal bevestigde patiënten in een uitbraak van Escherichia coli-infecties gelinkt aan restaurant en boerderij Saskatoon Farm in Canada, bedraagt inmiddels 107. Opvallend is dat 68 van hen ook positief testten op de parasiet Entamoeba histolytica. De gezondheidsautoriteiten sluiten niet uit dat het aantal zieke of besmette mensen verder oploopt. De waterbron van het bedrijf wordt onderzocht als vermoedelijke besmettingsroute.
Voedselzekerheid staat steeds hoger op de agenda - geopolitieke spanningen, klimaatverandering en logistieke verstoringen zetten de beschikbaarheid van voedsel onder druk. Tijdens het Food Safety Event op 20 november gaan Louke Koopmans (Ministerie van LVVN) en Petra Berkhout (WUR) dieper in op crisismanagement binnen de keten.