FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Steeds meer multinationals, maar ook zeker startups, stappen in de ontwikkeling van plantaardige eiwitten. Van vlees- en visvervangers tot plantaardige zuivelalternatieven. In dit artikel een aantal 'must reads' over startups in plantaardige eiwitten.
De SIAL in Parijs toont veel voedsel- en drankeninnovaties. Ook verschillende startups toonden innovaties op de beurs, gezondheid voert hier absoluut de boventoon. VMT liep een rondje over het startupplein en zet 15 innovaties op een rij.
Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups opgericht tijdens of na de coronacrisis hameren juist op minimale bewerking en weinig ingrediënten. Fermentatie lijkt ook hier de weg.
Aan het einde van het jaar kijkt iedereen om zich heen naar de trends voor het volgende jaar. Op 22 en 23 november presenteerden verschillende startups op de Free From-beurs in Amsterdam hun innovaties. Deze liepen uiteen van plantaardige visvervangers en kaas tot eiwitbier en allergeenvrije snacks. VMT liep een rondje op de beurs en sprak met verschillende startups.
Startup Northern Wonder produceert 'koffievrije koffie'. De startup introduceert nu een verbeterde versie van het koffiealternatief. Met de nieuwe introductie breidt de startup haar afzet ook direct uit naar het supermarktschap van Albert Heijn.
Namaakvoedingsmiddelen en -dranken rukken op in Europa. Daarover luidt het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) nu de noodklok. Een nieuwe campagne met de naam 'Wat staat er op uw tafel?' moet consumenten nepvoedsel leren herkennen.
Na een recent onderzoek naar wijn, blijken ook graanproducten reststoffen van PFAS-pesticiden (TFA) te bevatten. Dat stelt PAN-Europe op basis van nieuw onderzoek naar TFA-gehaltes in voeding. De organisatie noemt de gehaltes 'zorgwekkend' en pleit voor een verbod.
Supermarkten staan in de rij voor hybride zuivelproducten. Die moeten consumenten die de overstap naar vegan alternatieven te groot vinden, alsnog over de streep trekken naar een plantaardiger dieet. De smaak van hybride producten lijkt meer op die van zuivel, de producten zijn soms ook goedkoper te produceren en toch duurzamer. 'Mensen willen niet altijd binnen een dag veganist of vegetariër worden, maar wel hun steentje bijdragen aan het milieu.'
Marcel Zwietering is hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen University & Research (WUR). Al meer dan twintig jaar werkt hij met verschillende micro-organismen uit voedsel, "the good, the bad and the ugly", zoals hij het zelf verwoordt. Onlangs kreeg hij voor zijn verdiensten de Europe Food Safety Award. Zwietering is vereerd door de winst van de oeuvreprijs, maar is nog lang niet klaar met zijn werk. "Er zijn uitdagingen genoeg!"
De Amerikaanse supermarktketen Publix heeft een partij babyvoeding uit de schappen gehaald vanwege een mogelijk te hoog loodgehalte. Het product werd in meerdere staten in de VS verkocht. De terugroepactie volgt op een routinecontrole waarbij verhoogde loodwaarden werden aangetroffen.
Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor juni. De laatste wapenfeiten: Verkeerd etiket op Westland BBQ coleslaw, ammoniak in cola en sinaasappel ijsjes ALDI, mogelijk hard plastic in kaasplakken van Aldi en Jumbo en mogelijke aanwezigheid gluten in biologische broodmix.
Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor juni. De laatste wapenfeiten: Mogelijk aanwezigheid glas in decafé filterkoffie, mogelijk aanwezigheid salmonella in chipolata worstjes, ochratoxine A in rozijnen, en mogelijke aanwezigheid stukjes plastic in Jumbo kaasplakken.
STARTUP BELICHT - Startup Farmless maakt eiwitten door wilde culturen te fermenteren. Ze voeden deze microbiële culturen met alcohol uit hernieuwbare energie. Momenteel doet de startup dit vanuit een pilotlocatie in Amsterdam, maar zij hopen snel op te schalen naar eigen 'brouwerijen'. VMT sprak met oprichter Adnan Oner over het productieproces en de opschaling van de startup.