Hoe houd je E.coli uit je product? Deze artikelen helpen je op weg

Hoe houd je E.coli uit je product? Deze artikelen helpen je op weg
In 2022 deed de NVWA 3 meldingen vanwege E. coli

Wat is het gevaar voor voedselveiligheid van de E. coli-bacterie? Hoe vaak en waar komt E. coli voor in de voedingsmiddelenindustrie? De nieuwe collectie van VMT hierover bevat een aantal 'must reads' hierover.

Een besmetting met E. coli komt regelmatig voor. Met name voedingsmiddelenbedrijven die werken met rauwe rundvleesproducten moeten alert zijn op de aanwezigheid van E. coli. Door het slachtproces kunnen de bacteriën vanuit de darmen van runderen in aanraking komen met de vleesproducten. Echter komt E. coli ook met regelmaat voor op producten die geproduceerd zijn met rauwe geiten- of koeienmelk en ook op groente. Groente kan besmet zijn door met rundermest vervuild irrigatiewater. Dit soort uitbraken heeft zich vooral in het buitenland voorgedaan. In Europa moet het irrigatiewater van drinkwaterkwaliteit zijn.

Collectie op VMT

Wat het gevaar van E.coliis, hoe je de aanwezigheid van het pathogeen in je productie en producten kunt vermijden, is onderwerp van de collectie E.coli op VMT. De collectie geeft ook een aantal recente cases en uitbraken weer in de voedingsindustrie. De gespecialiseerde redactie van VMT houdt uitbraken bij over de hele wereld en deze kunnen leerzame inzichten geven.

Beheersing en reiniging

Onder het kopje 'beheersing en reiniging' wordt ingegaan op verschillende praktijksituaties. Hoe krijg je de fabriek microbiologisch op orde? En niet in de laatste plaats een aantal specifieke pro-tips voor het reinigen en desinfecteren van de fabriek.

Wetgeving en toezicht NVWA

Onder het kopje wetgeving en toezicht leer je wat de toezichthouder belangrijk vindt. Verder links naar actuele versies van relevante wetgeving.

Wetenschap en kennis

Tot slot bevat de collectie E.coli ook links naar wetenschappelijke studies die relevante kunnen zijn voor de QA-er die een stapje dieper wil inlezen of onderzoeken. VMT streeft ernaar de collectie regelmatig te updaten zodat de meest verse inzichten altijd bij elkaar gebundeld zijn.

Collectie Listeria monocytogenes is must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die in de voedselindustrie werkzaam is. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.