Hoe houd je E.coli uit je product? Deze artikelen helpen je op weg

Hoe houd je E.coli uit je product? Deze artikelen helpen je op weg
In 2022 deed de NVWA 3 meldingen vanwege E. coli

Wat is het gevaar voor voedselveiligheid van de E. coli-bacterie? Hoe vaak en waar komt E. coli voor in de voedingsmiddelenindustrie? De nieuwe collectie van VMT hierover bevat een aantal 'must reads' hierover.

Een besmetting met E. coli komt regelmatig voor. Met name voedingsmiddelenbedrijven die werken met rauwe rundvleesproducten moeten alert zijn op de aanwezigheid van E. coli. Door het slachtproces kunnen de bacteriën vanuit de darmen van runderen in aanraking komen met de vleesproducten. Echter komt E. coli ook met regelmaat voor op producten die geproduceerd zijn met rauwe geiten- of koeienmelk en ook op groente. Groente kan besmet zijn door met rundermest vervuild irrigatiewater. Dit soort uitbraken heeft zich vooral in het buitenland voorgedaan. In Europa moet het irrigatiewater van drinkwaterkwaliteit zijn.

Collectie op VMT

Wat het gevaar van E.coli is, hoe je de aanwezigheid van het pathogeen in je productie en producten kunt vermijden, is onderwerp van de collectie E.coli op VMT. De collectie geeft ook een aantal recente cases en uitbraken weer in de voedingsindustrie. De gespecialiseerde redactie van VMT houdt uitbraken bij over de hele wereld en deze kunnen leerzame inzichten geven.

Beheersing en reiniging

Onder het kopje 'beheersing en reiniging' wordt ingegaan op verschillende praktijksituaties. Hoe krijg je de fabriek microbiologisch op orde? En niet in de laatste plaats een aantal specifieke pro-tips voor het reinigen en desinfecteren van de fabriek.

Wetgeving en toezicht NVWA

Onder het kopje wetgeving en toezicht leer je wat de toezichthouder belangrijk vindt. Verder links naar actuele versies van relevante wetgeving.

Wetenschap en kennis

Tot slot bevat de collectie E.coli ook links naar wetenschappelijke studies die relevante kunnen zijn voor de QA-er die een stapje dieper wil inlezen of onderzoeken. VMT streeft ernaar de collectie regelmatig te updaten zodat de meest verse inzichten altijd bij elkaar gebundeld zijn.

Collectie Listeria monocytogenes is must read

De collectie is dus een must read voor iedereen die in de voedselindustrie werkzaam is. Mis je iets in deze collectie of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Belgische recalls en waarschuwingen april: plastic in tofu en te hoog gehalte cafeïne in energy drink

Belgische recalls en waarschuwingen april: plastic in tofu en te hoog...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van april. De laatste wapenfeiten: plastic in tofu, te veel cafeïne in energydrank, te hoog gehalte residuen gewasbeschermingsmiddelen in wit sesamzaad en te hoog gehalte pyrrolizidine alkaloïden in tomatensaus en -spread.

Hoe weet je zeker dat E.coli niet in je product voorkomt?

Hoe weet je zeker dat E.coli niet in je product voorkomt?

KENNISPARTNER - In 2011 werden meer dan 3.000 mensen ziek na het eten van kiemgroenten die waren besmet met de EHEC-bacterie O104-H4. Ook recenter zijn er recalls geweest voor onder meer softijs, biefstuk, bloemkool en carpaccio. Hoe kan je besmetting voorkomen?

De foodindustrie na corona: zo houd je de productieruimte virusvrij

De foodindustrie na corona: zo houd je de productieruimte virusvrij

Het afgelopen jaar hebben meerdere voedingsmiddelenbedrijven met het vraagstuk te maken gehad: hoe houd je de productieruimte virusvrij en voorkom je uitbraken van het coronavirus in je fabriek? Twee bewezen oplossingen zijn komen boven drijven: ionisatie van lucht en de inzet van UV-C-licht. In dit artikel relevante onderzoeksgegevens over de effectiviteit van de twee technologieën.

Droog infectiedruk verlagen

Droog infectiedruk verlagen

Een droge damp van vrije radicalen op basis van waterstofperoxide kan micro-organismes en virussen in de hele productieruimte van een voedingsmiddelenbedrijf reduceren. Van oorsprong komt het Nocospray-concept uit de medische industrie, waar het sinds 2005 wereldwijd wordt gebruikt. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden gaf in 2015 een toelating af voor gebruik in de voedingsmiddelenindustrie. <i>Dit artikel is verschenen in VMT 2 van 16 februari 2018. </i>

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen niet langer 'nice to have' maar 'need to have:...

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en...

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in een hecht duo

Food Future Event: Microbioom & vezels - de laatste ontwikkelingen in...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich...

foto: pixabay

Klimaatverandering verhoogt het risico op voedselgerelateerde ziekten...

Klimaatverandering vergroot het risico op voedselgerelateerde ziekten en dan vooral door Salmonella enterica. Een nieuw onderzoek toont aan dat...

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen september: 3-MCPD in noedels en listeria in kaas

Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen september: 3-MCPD in...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van september: 3-MCPD in noedels, medicijnen in supplementen, glas in...

Belangrijke functiewisselingen 2024: Agro-Connect stelt Rick Oonk aan als bestuurslid

Belangrijke functiewisselingen 2024: Agro-Connect stelt Rick Oonk aan...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Agro-Connect stelt Rick Oonk aan als...

Foto: Shutterstock

Desinfectiemethode mineraalwater Vittel en Perrier illegaal? Franse...

Voedingsmiddelenconcern Nestlé moet zich mogelijk voor de rechter in Parijs verantwoorden voor de zuiveringsmethodes van mineraalwater. Nestlé wordt...

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens voedselveiligheidsincidenten en product recalls

Food Safety Event: hoe je effectief leiding geeft tijdens...

Hoe loods je als leider je bedrijf door een crisissituatie heen zoals een voedselveiligheidsincident of product recall?