Californië wil geen ultrabewerkte voeding in schoolmaaltijden
Beleidsmakers in de Amerikaanse staat Californië willen ultrabewerkte voeding uit basisschoolmaaltijden hebben. Deze week is een wetsontwerp daarover aangenomen.
Beleidsmakers in de Amerikaanse staat Californië willen ultrabewerkte voeding uit basisschoolmaaltijden hebben. Deze week is een wetsontwerp daarover aangenomen.
Mycelium - de wortels van de paddenstoel - wordt gezien als eiwitrijke grondstof en daarmee vooral als basis voor vleesvervangers. Zo zet startup ENOUGH ze ook in de markt. In het Low Food Lab - een samenwerking met Flevo Campus - keken technologen, chefs en kunstenaars naar alternatieve toepassingen voor de grondstof. Vooral de rol als vetvervanger valt op.
Scelta Mushrooms won in Parijs de SIAL Innovatie Award voor het product Fungible. Dit is een vetvervanger die de producent maakt voor gebruik in vlees en plantaardige producten. De vetvervanger kan het vet in producten tot 41% verlagen. VMT sprak op de beurs met de producent over het nieuwe product.
Bijna 1000 bedrijven dienden een aanvraag voor Europese subsidie in bij het European Innovation Council. In food werden 3 aanvragen gehonoreerd: alle 3 bedrijven gebruiken fermentatie op ingrediënten voor onder andere voedseltoepassingen te produceren.
Hoe ontwikkel je een gezonder voedingsmiddel dat mensen vooral als verwensnack eten? De Britse startup Urban Legend vertelde hoe zij een gezondere donut ontwikkelden. "Verzadigd vet was het moeilijkst om te verlagen. Het heeft een intimiderend lange lijst met functies in een donut!"
Technologiebedrijf TOP heeft een volledig plantaardige vervanger voor vloeibaar heelei geïntroduceerd. Het bedrijf heeft het product al op kleine schaal geproduceerd en is klaar om op te schalen. "Als gegadigden zich aanbieden, zijn we helemaal klaar om het opschalingsproces te beginnen", vertelt Wouter Franken, levensmiddeltechnoloog en projectleider van TOP.
Producent van vetten Bunge introduceert een plantaardig alternatief voor zuivelboter: Beleaf Plantbetter. Volgens het bedrijf vragen steeds meer klanten om een milieuvriendelijke vervanging van zuivelboter.
AAK is een Zweeds, maar wereldwijd opererende producent van plantaardige oliën en vetten. Vanuit de strategie 'Shaping our Future' wordt samen met wereldwijde afnemers vol ingezet op plantaardige productontwikkeling in het Nederlandse innovatiecentrum. Vet speelt daarin de glansrol.
Productherformulering is volgens de overheid een belangrijke stap naar een gezondere samenleving. Ne-derlanders eten volgens het RIVM gemiddeld te veel zout, verzadigd vet en suiker. Om de hoeveelheid van deze stoffen in voedingsmiddelen te verminderen startte vorig jaar de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV), waarbij grenswaarden zijn vastgesteld voor productherformulering. In dit artikel zes tips vanuit de praktijk, die kunnen helpen om te starten met NAPV productverbetering.
ProVeg Nederland vergeleek de voedingswaarde van vleesvervangers met die van het vleesproduct dat ze vervangen. Zijn ze echt minder gezond dan hun dierlijke tegenhanger? VMT dook in het uitgebreide rapport over het onderzoek. In dit artikel zetten we de belangrijkste conclusies voor productontwikkelaars op een rij.