Vetpercentage mager rundergehakt varieert sterk, blijkt uit test Consumentenbond

Vetpercentage mager rundergehakt varieert sterk, blijkt uit test Consumentenbond

De vetpercentages van mager of extra mager rundergehakt in de Nederlandse supermarkten lopen uiteen van 8 procent tot 15 procent. Hiermee gaan ze niet over de grens van de Nederlandse warenwet.

Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. De organisatie vergeleek het vetgehalte van 62 varianten supermarktgehakt. In mager gehakt mag maximaal 15% vet zitten volgens de Nederlandse warenwet. De meeste bakjes (extra) mager gehakt uit de steekproef gaan daar niet overheen.

Europese richtlijn strenger

Volgens een Europese richtlijn mag in mager rundergehakt maximaal 7% vet zitten. Zijn er hulpstoffen zoals aroma’s aan toegevoegd, dan geldt de Nederlandse warenwet.

Resultaten test

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat mager gehakt met 7% vet of minder niet te vinden is in de Nederlandse supermarkt. Mager gehakt van Lebon komt met 7,9% vet in de buurt. Dit product is te koop bij Marqt en Ekoplaza.

Meer vet

In twee varianten trof de organisatie meer vet aan dan het maximum van 15% vet:

  • Jumbo biologisch mager gehakt bevat 16,1% vet
  • Hoogvliet extra mager gehakt bevat 16,5% vet
  • Hoogvliet online mager gehakt bevat 19,8% vet

Volgens de 2 supermarkten gaat het hier om ongelukkige fouten. Zij zeggen dat de echte vetpercentages lager liggen. Ze beloven deze fouten aan te passen.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.