Vetpercentage mager rundergehakt varieert sterk, blijkt uit test Consumentenbond

Vetpercentage mager rundergehakt varieert sterk, blijkt uit test Consumentenbond

De vetpercentages van mager of extra mager rundergehakt in de Nederlandse supermarkten lopen uiteen van 8 procent tot 15 procent. Hiermee gaan ze niet over de grens van de Nederlandse warenwet.

Dit blijkt uit een test van de Consumentenbond. De organisatie vergeleek het vetgehalte van 62 varianten supermarktgehakt. In mager gehakt mag maximaal 15% vet zitten volgens de Nederlandse warenwet. De meeste bakjes (extra) mager gehakt uit de steekproef gaan daar niet overheen.

Europese richtlijn strenger

Volgens een Europese richtlijn mag in mager rundergehakt maximaal 7% vet zitten. Zijn er hulpstoffen zoals aroma's aan toegevoegd, dan geldt de Nederlandse warenwet.

Resultaten test

Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat mager gehakt met 7% vet of minder niet te vinden is in de Nederlandse supermarkt. Mager gehakt van Lebon komt met 7,9% vet in de buurt. Dit product is te koop bij Marqt en Ekoplaza. 

Meer vet

In twee varianten trof de organisatie meer vet aan dan het maximum van 15% vet:

  • Jumbo biologisch mager gehakt bevat 16,1% vet
  • Hoogvliet extra mager gehakt bevat 16,5% vet
  • Hoogvliet online mager gehakt bevat 19,8% vet

Volgens de 2 supermarkten gaat het hier om ongelukkige fouten. Zij zeggen dat de echte vetpercentages lager liggen. Ze beloven deze fouten aan te passen. 

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Foto: Kentaur op Free From Food Expo

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch: 9 spelers die innovatie...

Glutenvrij, suikervrij en veganistisch. Het zijn consumententrends waar producenten uit de bakkerijsector op hun eigen manier een draai aan kunnen...

'Groei in plantaardig zit in wraps of pokebowls, niet in nuggets of hamburgers' (podcast)

'Groei in plantaardig zit in wraps of pokebowls, niet in nuggets of...

'Startups in plantaardig hebben een nog langere adem nodig dan die van 10 jaar geleden. Retailers worden steeds kritischer.' Aan het woord is Remko...

foto: shutterstock

Albert Heijn over hybridevlees en CO2-reductie: 'Door rundvlees deels...

Half-om-halfgehakt kennen de meeste producenten wel. Albert Heijn introduceert een nieuw soort hybride product: rundkip. De supermarkt wil met deze...

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van koffiecocktail

Productinnovaties april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van april: alcoholvrije frisdrank en chocoladereep met smaak van...

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Reststroom uit bier vormt basis eiwitshake Upfront

Upfront heeft een shake ontwikkeld met eiwit uit een reststroom van bier. Volgens het bedrijf is het de meest functionele plantaardige eiwitshake op...

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

Startup wil Nestlé van halal segment worden: 'Het is geen niche meer'

STARTUP BELICHT - "Eten dat je deelt, is twee keer zo lekker", stelt de oprichter van Kadir's. Omdat hij op feestjes steeds buiten de boot viel qua...

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat blijft een dilemma' (podcast)

Perspectief op plantaardig: 'kiezen tussen isolaat of concentraat...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...

19-10-2024 | SIAL Parijs

19-10-2024 | SIAL Parijs

Voedingsmiddelenbeurs SIAL vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober 2024 in Paris Nord Villepinte. SIAL viert haar 60ste verjaardag.