'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'

'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'

Yama brengt als umamispecialist al jaren hartige smaakoplossingen op de markt zoals verschillende sauzen. Umami-expert Martijn Muijsers ziet dat vragen over zoutreductie stabiel blijven. Het is minder hectisch vergeleken met 5 jaar geleden. "Minder zout is bijna een gegeven als het kan; zeker nu Nutri-Score eraan komt."

Muijsers geeft op het Food Future Event op 26 september samen met Yama’s executive chef Arjan Siemerink een workshop over smaak en umami waar de deelnemers het effect van umami zelf kunnen proeven.

“Zoveel mogelijk natuurlijk, zo min mogelijk E-nummers en minder zout,” somt Muijsers op. Dit zijn nog steeds de eisen aan de producten die Yama ontwikkelt. “Dat is niet veranderd in de tijd.”

Gemak is booming

Wat Muijsers wel ziet is dat bij de categorie vleesvervangers de vraag naar hartige marinades groeit ondanks dat de groei in deze categorie zelf iets stagneert. “Het is een verschuiving van kale vleesvervangers naar bijvoorbeeld balletjes met een smaakje. Het gaat om gemak, maar het moet wel smakelijk zijn.”

Gemak als trend is ook groeiende, ziet Muijsers. “Thuis koken is populair, maar men wil zo min mogelijk zelf doen. Dit zien wij ook in de opkomst van thuisbezorgdiensten van maaltijdpakketten en het aanbod hiervan in de supermarkt.

Thuis koken is populair, maar men wil zo min mogelijk zelf doen.”

Zoutreductie nu een gegeven

Zoutreductie blijft, maar is niet meer zo gek als 4 tot 5 jaar geleden, zegt de expert. “Toen betrof 75% van de vragen zoutreductie. Nu gaat het weer vooral om goede smaak.” Dat komt mede door de naderende invoering van de Nutri-Score. “Zoutreductie is nu een gegeven. Als het met minder zout kan, dan doen we dat nu automatisch. Een ketchup met minder dan 1 gram zout gaat prima. Dat zorgt ook voor een betere score. Voor smaakmakers als ketjap en sojasaus ligt dit een stuk genuanceerder.” Umami kan een grote bijdrage leveren bij Nutri-Score projecten aangaande zout maar ook suiker.

Martijn Muijsers, umami-expert bij Yama
Martijn Muijsers, umami-expert bij Yama

Food Future Event

Martijn Muijsers zal samen met Arjan Siemerink op het Food Future Event op 26 september as. de deelnemers aan de workshop vertellen – en laten proeven - wat het effect van umami is in hartige gerechten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Sappige vleesvervangers ontwikkelen? Probeer microgels van plantaardige eiwitten, zeggen onderzoekers
  2. 'Imago vlees verbetert', zegt Vion na consumentenonderzoek in Duitsland
  3. Vegan boter met de smaak van roomboter? Willicroft gebruikt fermentatie om dat te bereiken
  4. Novozymes en Arla Foods duiken samen in precisiefermentatie
  5. Food Future Event: Dit is belangrijk bij de ontwikkeling van foodconcepten
  6. NIZO wil Nederlandse hub voor scale-ups: 'Startups gaan voor volgende stap over de grens'
  7. 'Het namaken van vlees is niet voldoende: strategieverandering nodig in plantaardig'
  8. NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food
  9. 20-09-2023 | TNO-symposium: Optimising food and fibre composition
  10. Kerry introduceert plantaardig ei-alternatief EgR
  1. Minder insecteneiwit, meer nieuwe smaakjes: 'Tijd van disruptieve innovaties in food is voorbij'
  2. Handig overzicht: zo zetten deze startups stappen in plantaardige eiwitten
  3. Nieuwe leverancier gevonden voor jouw schaarse grondstof? Let hierop voordat je met hen in zee gaat
  4. Zoveelste brainstorm bij productontwikkeling? Met deze methode gaat het beter
  5. 'Ga op zoek naar leveranciers die minder of geen allergene grondstoffen verhandelen'
  6. Productinnovaties juni en juli: Fritz suikervrije Kola
  7. Alternatieve eiwitten: een overzicht van ingrediënten, processingmethodes en applicaties
  8. On Topic: Innovatie in voeding? Zo willen deze startups impact maken
  9. Stappenplan: 4 tips voor een aantrekkelijk herontwerp van een foodverpakking
  10. Russische aanvallen op havensteden leiden opnieuw tot hogere graan- en maisprijzen