'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'

'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'

Yama brengt als umamispecialist al jaren hartige smaakoplossingen op de markt zoals verschillende sauzen. Umami-expert Martijn Muijsers ziet dat vragen over zoutreductie stabiel blijven. Het is minder hectisch vergeleken met 5 jaar geleden. "Minder zout is bijna een gegeven als het kan; zeker nu Nutri-Score eraan komt."

Muijsers geeft op het Food Future Event op 26 september samen met Yama’s executive chef Arjan Siemerink een workshop over smaak en umami waar de deelnemers het effect van umami zelf kunnen proeven.

“Zoveel mogelijk natuurlijk, zo min mogelijk E-nummers en minder zout,” somt Muijsers op. Dit zijn nog steeds de eisen aan de producten die Yama ontwikkelt. “Dat is niet veranderd in de tijd.”

Gemak is booming

Wat Muijsers wel ziet is dat bij de categorie vleesvervangers de vraag naar hartige marinades groeit ondanks dat de groei in deze categorie zelf iets stagneert. “Het is een verschuiving van kale vleesvervangers naar bijvoorbeeld balletjes met een smaakje. Het gaat om gemak, maar het moet wel smakelijk zijn.”

Gemak als trend is ook groeiende, ziet Muijsers. “Thuis koken is populair, maar men wil zo min mogelijk zelf doen. Dit zien wij ook in de opkomst van thuisbezorgdiensten van maaltijdpakketten en het aanbod hiervan in de supermarkt.

Thuis koken is populair, maar men wil zo min mogelijk zelf doen.”

Zoutreductie nu een gegeven

Zoutreductie blijft, maar is niet meer zo gek als 4 tot 5 jaar geleden, zegt de expert. “Toen betrof 75% van de vragen zoutreductie. Nu gaat het weer vooral om goede smaak.” Dat komt mede door de naderende invoering van de Nutri-Score. “Zoutreductie is nu een gegeven. Als het met minder zout kan, dan doen we dat nu automatisch. Een ketchup met minder dan 1 gram zout gaat prima. Dat zorgt ook voor een betere score. Voor smaakmakers als ketjap en sojasaus ligt dit een stuk genuanceerder.” Umami kan een grote bijdrage leveren bij Nutri-Score projecten aangaande zout maar ook suiker.

Martijn Muijsers, umami-expert bij Yama
Martijn Muijsers, umami-expert bij Yama

Food Future Event

Martijn Muijsers zal samen met Arjan Siemerink op het Food Future Event op 26 september as. de deelnemers aan de workshop vertellen – en laten proeven - wat het effect van umami is in hartige gerechten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Succesvolle conceptontwikkeling? 'Leuke, hippe, nieuwe producten belanden vaak in de 2-eurobak in de supermarkt'

Succesvolle conceptontwikkeling? 'Leuke, hippe, nieuwe producten...

Welke productontwikkelaar wil dat nu niet? Een nieuw concept ontwikkelen wat aanslaat bij consument en retail. De consument wil gemak en een lage...

Beeld: Luiten vleeswaren

R&D'er over ervaringen wetgeving: 'Ga niet over-reguleren waardoor...

VISIE OP WETGEVING - Wetgeving verschilt hier en daar voor grote voedselproducenten en kleine ambachtelijke bedrijven als bakkers en slagers. Wel...

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest voorkomende fraudevormen

NVWA-IOD onderzoekt fraude in roodvleesketen: dit zijn de meest...

De NVWA-IOD onderzocht fraude in de roodvleesketen tussen 2010 en 2023. In het onderzoek constateert de NVWA-IOD verschillende vormen van fraude in...

Productinnovaties juni en juli: Go Vega!, Macadamia olie en Wilhelmina's frisse producten

Productinnovaties juni en juli: Go Vega!, Macadamia olie en...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van juni en juli: Het nieuwe assortiment Go Vega!, macadamia olie,...

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door wetgeving

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door...

Alle CBL-supermarkten gaan samen huismerk cashew-snacknoten duurzaam certificeren. Dat is nodig want de cashewketen is complex en er zijn genoeg...

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Belgische recalls en waarschuwingen van juli: pureestamper alpina uit...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: pureestamper alpina uit de verkoop,...

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten...

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van ontbossing tot een onvoorspelbaar klimaat

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van...

VMT kreeg de mogelijkheid om met Ofi - een van grootste inkopers van grondstoffen zoals cacao - plantages te bezoeken en met boeren te praten over...