'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'

'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'

Yama brengt als umamispecialist al jaren hartige smaakoplossingen op de markt zoals verschillende sauzen. Umami-expert Martijn Muijsers ziet dat vragen over zoutreductie stabiel blijven. Het is minder hectisch vergeleken met 5 jaar geleden. "Minder zout is bijna een gegeven als het kan; zeker nu Nutri-Score eraan komt."

Muijsers geeft op het Food Future Event op 26 september samen met Yama’s executive chef Arjan Siemerink een workshop over smaak en umami waar de deelnemers het effect van umami zelf kunnen proeven.

“Zoveel mogelijk natuurlijk, zo min mogelijk E-nummers en minder zout,” somt Muijsers op. Dit zijn nog steeds de eisen aan de producten die Yama ontwikkelt. “Dat is niet veranderd in de tijd.”

Gemak is booming

Wat Muijsers wel ziet is dat bij de categorie vleesvervangers de vraag naar hartige marinades groeit ondanks dat de groei in deze categorie zelf iets stagneert. “Het is een verschuiving van kale vleesvervangers naar bijvoorbeeld balletjes met een smaakje. Het gaat om gemak, maar het moet wel smakelijk zijn.”

Gemak als trend is ook groeiende, ziet Muijsers. “Thuis koken is populair, maar men wil zo min mogelijk zelf doen. Dit zien wij ook in de opkomst van thuisbezorgdiensten van maaltijdpakketten en het aanbod hiervan in de supermarkt.

Thuis koken is populair, maar men wil zo min mogelijk zelf doen.”

Zoutreductie nu een gegeven

Zoutreductie blijft, maar is niet meer zo gek als 4 tot 5 jaar geleden, zegt de expert. “Toen betrof 75% van de vragen zoutreductie. Nu gaat het weer vooral om goede smaak.” Dat komt mede door de naderende invoering van de Nutri-Score. “Zoutreductie is nu een gegeven. Als het met minder zout kan, dan doen we dat nu automatisch. Een ketchup met minder dan 1 gram zout gaat prima. Dat zorgt ook voor een betere score. Voor smaakmakers als ketjap en sojasaus ligt dit een stuk genuanceerder.” Umami kan een grote bijdrage leveren bij Nutri-Score projecten aangaande zout maar ook suiker.

Martijn Muijsers, umami-expert bij Yama
Martijn Muijsers, umami-expert bij Yama

Food Future Event

Martijn Muijsers zal samen met Arjan Siemerink op het Food Future Event op 26 september as. de deelnemers aan de workshop vertellen – en laten proeven - wat het effect van umami is in hartige gerechten.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...

Beeld: Shutterstock

Sneller en duurzamer eiwitten te ontwikkelen: 'De kans is groot dat...

Cradle biedt bedrijven een softwareplatform waarmee ze sneller eiwitten kunnen ontwerpen, enzymen kunnen optimaliseren en fermentatieprocessen kunnen...