Conceptontwikkelaar Eveline van Dam: 'Er liggen kansen om de consument nog meer in het middelpunt te plaatsen' (podcast)

Conceptontwikkelaar Eveline van Dam: 'Er liggen kansen om de consument nog meer in het middelpunt te plaatsen' (podcast)

Eveline van Dam is conceptontwikkelaar en trendwatcher voor de foodindustrie. Die twee activiteiten gaan hand in hand. In deze podcast vertelt ze waar productontwikkelaars op moeten letten als ze nieuwe concepten ontwikkelen voor bijvoorbeeld de retail. Tijdens het Food Future Event zal daar verder op ingaan en vertelt ze over de belangrijkste trends waar productontwikkelaars rekening mee moeten houden.

‘Als we hen eerder bij het project betrokken hadden, was het concept misschien wel tot ontwikkeling gekomen,” memoreert conceptontwikkelaar Eveline van Dam in de podcast. Ze ontwikkelde in haar tijd bij het innovatieteam van Albert Heijn - Food Rebels - een ‘maaltijdmuur’ gevuld met gezonde snacks en maaltijden voor bijvoorbeeld ziekenhuizen. “Iedereen was enthousiast maar de mensen die het moesten groot maken, kwamen er pas later bij. Daardoor kwam het niet van de grond.” Dat was een belangrijke learning voor Eveline: 'Betrek mensen die het concept groot moeten maken, vroeg bij het ontwikkeltraject.'

Podcast

Luister hier naar de podcast. Aan het eind geeft ze productontwikkelaars alvast een tip waar ze op moeten letten bij het ontwikkelen van een concept voor de retail.

Eveline van Dam is keynote spreker op het Food Future Event op 26 september aanstaande: Foodindustrie & retail moeten samen innoveren voor ultiem product?

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat retail en food industry meer samen optrekken en krachten bundelen in de ontwikkeling van het ultieme food product. Welke kansen liggen er? En wat kun je doen om die kansen te pakken? Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je een stuk verder.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Wat is gezonder: vleesvervanger of de vleesvariant? Dit zijn 7 conclusies uit het onderzoek van ProVeg
  2. 'Koffievrije koffie' nu ook in supermarktschappen
  3. Young R&D: Hoe kan R&D het bedrijf helpen duurzamer te worden?
  4. Albert Heijn introduceert met AH Terra nieuwe plantaardige eigen-merklijn
  5. Handig overzicht: zo pakken deze productontwikkelaars hun vak aan
  6. Algenproducent ontvangt miljoeneninvestering
  7. Startups opgelet: Fi Europe 2023 zet met Innovation Awards in op duurzaamheid
  8. Startup wil Red Bull van alcoholische dranken worden: 'Hard Seltzer is de nachtmerrie van bierproducenten'
  9. Prof pleit voor waarschuwing op ultrabewerkt voedsel
  10. 'Ook gen Z wil de lekkere producten, maar wel met een beter verhaal' (podcast)
  1. No Fairytales ontwikkelt volkoren groentetortilla: 'Het was een hele klus om het niet droog of klef te krijgen'
  2. Productinnovaties augustus: Tony's Lil'Bits chocoladeballen en plantaardige Droomboter van cacaoboter
  3. Meelworm goedgekeurd als novel food. Wat is de volgende stap voor producent Ynsect?
  4. Food Future Event: Hoe vliegen andere productontwikkelaars herformulering aan?
  5. Belgische startup wil met alcoholvrije distillaten alternatief bieden voor 'mierzoete' drankjes
  6. Startup maakt visvervangers 'in het hol van de vis': 'Structuur en smaak zijn het lastigst'
  7. Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn
  8. Nieuwe vleesvervangers ontwikkelen? 'Snelheid is ontzettend belangrijk'
  9. Startup Enough haalt investering op voor uitbreiding Nederlandse productie mycoproteïne
  10. Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score