Fonterra en DSM ontwikkelen eiwitten via fermentatie

Fonterra en DSM ontwikkelen eiwitten via fermentatie

Melkverwerker Fonterra en ingrediëntenspecialist DSM richten een startup op waarin ze samen eiwitten ontwikkelen op basis van fermentatie.

De twee bedrijven zoeken sinds 2019 uit hoe precisiefermentatie zorgt voor eiwitten die vergelijkbaar zijn met die in zuivel. Dit resulteerde in verschillende patenten. De nieuw opgerichte startup zal deze patenten vercommercialiseren. Ook verder onderzoek naar precisiefermentatie zal onder de startup vallen.

Combinatie van kennis

Volgens Komal Mistry-Mehta innovatiedirecteur van Fonterra combineert de startup de ervaring van DSM met precisiefermentatie met de zuivelkennis van Fonterra.

“Zuivel zal altijd onze core business blijven, maar we zijn er ons van bewust dat de voorkeuren van sommige consumenten veranderen. Volgens ons kunnen fermentatie-eiwitten prima naast onze zuiveleiwitten bestaan. Ze zijn complementair en zorgen ervoor dat de consument kan kiezen.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Productinnovaties augustus: vegan KitKat met rijsteiwit
  2. Column: Tsunami aan trends, maar welke is belangrijk voor jouw R&D-project? 
  3. VMT Summerclass R&D 5: Leidt groen licht van EFSA tot meer insectenconsumptie Nederlander?
  4. Welk plantaardig eiwit is het best voor jouw toepassing? ‘De keuze voor vegan kaas is anders dan voor een vegetarisch worstje’
  5. Ondertussen in de Europese supermarkten: interessante assortimentstrends op een rij
  6. Suikertaks streeft zijn doel voorbij
  7. Startup geeft restbrood tweede leven: ‘Voor goede kwaliteit houden wij de productie in eigen hand’ 
  8. Grens tussen gourmet- en industriële producten vervaagt
  9. Droogtetolerantie-genen in soja, goed voor beter zaaigoed
  10. VMT Summerclass R&D 2: zijn plantaardige kaasalternatieven klimaatpositief en lekker?
  1. 8 VMT Summerclasses R&D: van Nutri-Score tot reststromen
  2. ‘Bij een groot deel van onze smaaktesten gaat het om veggie en vegan producten’
  3. Startup duikt in vegan ontwikkeling: ‘Wij zijn de veganizer van het huidige aanbod van gemaksvoeding’ 
  4. Suikerreductie in frisdrank: ‘Amerikaanse jongeren waarderen ook zure, gefermenteerde smaken’
  5. Dit zijn de redenen waarom foodbedrijven investeren in alternatieve eiwitten
  6. Minder suiker in Belgische zuivel door andere recepturen en nieuwe technieken
  7. Productinnovaties juli: drinkwater van zeewater, Nescafé ijs met echte koffie en vegan ramen
  8. WUR en Those Vegan Cowboys werken samen aan caseïneproductie door gisten
  9. Startup maakt stabiele en houdbare cannabis ingrediënten: ‘Wij maken wit poeder van bruin plakkerig spul’
  10. On topic: De potentie van fermentatie, ook voor plantaardige eiwitten