Beeld: Moolec Science

Dierlijk eiwit uit een plant? GGO maakt varkenseiwit uit sojaplant mogelijk, maar willen we dat?

Producten gemaakt met GGO-technieken of moleculaire landbouw zijn zowel in de industrie als in de politiek een omstreden onderwerp. Het Brits-Amerikaans-Nederlandse bedrijf Moolec Science introduceerde recent een sojaplant met varkenseiwit. Maar hoe dan en waarom? En hoe zit het met de wetgeving? Wat zeggen wetenschappers over deze technieken? VMT zocht het uit.

Hoe binden smaakmoleculen aan plantaardige eiwitten? IFF, Unilever en WUR zoeken het uit

Hoe binden smaakmoleculen aan plantaardige eiwitten? IFF, Unilever en WUR zoeken het uit

Plantaardige eiwitten geven vaak een ongewenste bijsmaak aan plantaardige vleesvervangers. Maskeren is de meest gebruikte aanpak, maar dit kan volgens IFF leiden tot ongewenste smaken. Daarom starten ze een diepgaand onderzoek.

Regeneratieve landbouw in de praktijk? FrieslandCampina en Unilever vertellen over hun ervaringen

Regeneratieve landbouw in de praktijk? FrieslandCampina en Unilever vertellen over hun ervaringen

Wat betekent regeneratieve landbouw voor voedselproducenten? VMT verkent bestaande activiteiten en de toekomst van deze vorm van landbouw in gesprek met experts van FrieslandCampina, Unilever, en Wageningen University & Research.

Rivierkreeften veilig voor consumptie? Wageningen Environmental Research zocht het uit

Rivierkreeften veilig voor consumptie? Wageningen Environmental Research zocht het uit

Er mag in Nederland gevist worden op uitheemse rivierkreeften voor consumptiedoeleinden. Wageningen Environmental Research onderzocht hoe het zit met verontreinigingen in de dieren die vanuit de waterbodem in de dieren terecht komen. Uit het onderzoek blijkt dat staartvlees overwegend veilig is voor consumptie, maar dat het kopvlees vaak hogere verontreinigingen bevat.

Professor Ine van der Fels-Klerx.

Hoe de voedselketen verandert door klimaat, eiwittransitie en circulariteit leer je op Food Safety Event

De klimaatverandering, de productie van alternatieve eiwitbronnen en het circulair maken van de voedselproductie: allemaal brengen ze een aantal belangrijke veranderingen mee in onze voedselproductieketen. Wat daarvan de impact is, hoor je op het Food Safety Event op 16 november.

Afterlife gebruikt onder andere reststromen van suikerbieten.

Wat de industrie vroeger weg smeet, fermenteert Afterlife tot hoogwaardig eiwit

Een nieuwe startup met de naam Afterlife wil het landschap van voedselafval helpen omtoveren tot een circulair systeem. Door plantaardige reststromen via fermentatie te verwaarden tot mycoproteïne, wil de startup tegelijkertijd de eiwittransitie een zetje in de rug geven. Geeft fermentatie dé eiwitbron van de toekomst?