Hoe binden smaakmoleculen aan plantaardige eiwitten? IFF, Unilever en WUR zoeken het uit

Hoe binden smaakmoleculen aan plantaardige eiwitten? IFF, Unilever en WUR zoeken het uit

Plantaardige eiwitten geven vaak een ongewenste bijsmaak aan plantaardige vleesvervangers. Maskeren is de meest gebruikte aanpak, maar dit kan volgens IFF leiden tot ongewenste smaken. Daarom starten ze een diepgaand onderzoek.

Hoe binden smaakstoffen aan plantaardige eiwitten? Dat willen IFF, Unilever en Wageningen University and Research weten. Het doel is om nieuwe smaakstrategieën te bedenken om de eetervaring van plantaardige vleesvervangers te verbeteren.

Eiwit-smaakinteractie

IFF heeft veel kennis van eiwitzuivering en natuurlijke smaakstoffen. Met dit project zijn ze op zoek naar smaakcombinaties die de beste eetervaring opleveren. “We willen de eiwit-smaakinteracties ontrafelen, onderzoeken waarom er smaakverlies optreedt en het algehele smaakprofiel verbeteren,” zegt Neil Da Costa, hoofdonderzoeker bij IFF.

Behoefte consument

Unilever zorgt ervoor dat het onderzoek zich blijft richten op de voorkeuren van de consument. “Meer plantaardig eten is belangrijk voor onze gezondheid en onze planeet,” zegt Manfred Aben, hoofd van wetenschap en technologie Nutrition& Icecream bij Unilever. “Technologie is de sleutel om plantaardige producten te maken die even goed smaken als vlees maar een lagere milieufootprint hebben. We willen dat onze producten aansluiten bij de behoefte van de consument. Daar zal dit onderzoek – begrijpen hoe smaakstoffen werken in vleesvervangers - bij helpen.”

Praktische kennis

Wageningen University&Research draagt bij door geavanceerde analytische methodes te gebruiken om na te gaan hoe eiwitten en smaakstoffen op elkaar reageren. Hans-Gerd Janssen, deeltijdsprofessor bij de vakgroep Organische Chemie van Wageningen University&Research en wetenschapper bij Unilever: “Door samen te werken kunnen we de kennis van de universiteit omzetten in praktische kennis. En de bedrijven brengen ons ervaringen uit de praktijk.”

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo populair geworden, kan dat ook met voedingsadvies?'

De potentie van personalized nutrition: 'Fitnesstrackers zijn zo...

Krijgt Personalized Nutrition (PN) een boost door de recente ontwikkelingen in Artificial Intelligence? 3 startups actief in PN en een expert...

Handig overzicht: 3x duurzaamheid en 3x gezondheid bij Albert Heijn

Handig overzicht: 3x duurzaamheid en 3x gezondheid bij Albert Heijn

Zeker in supermarkten zoeken consumenten naar eten dat lekker en betaalbaar is, maar ook gezond en als het even kan duurzaam. Op het Food Future...

'Nutri-Score goedbedoeld, maar houdt wereld ultrabewerkte voeding in stand'

'Nutri-Score goedbedoeld, maar houdt wereld ultrabewerkte voeding in...

TastyBasics maakt producten met minder bewerkte ingrediënten, voorsorterend op een toekomst waar een gevarieerd minder bewerkt eetpatroon de...

Productinnovaties juni en juli: Karamelsaus, Korenwolf Wit en plantaardig alternatief mozzarellabol

Productinnovaties juni en juli: Karamelsaus, Korenwolf Wit en...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van juni en juli: Karamelsaus, Korenwolf Wit, en plantaardig...

Microbioom & vezels, een hecht duo: wat zijn de laatste ontwikkelingen?

Microbioom & vezels, een hecht duo: wat zijn de laatste...

Steeds meer consumenten weten dat een gezond microbioom goed is voor de gezondheid. Ze zien ook de positieve rol van vezels hierin. DSM-Firmenich...

Dit zijn 6 kansen voor plantaardig in kant-en-klare snacks

Dit zijn 6 kansen voor plantaardig in kant-en-klare snacks

Proveg formuleerde 6 kansen voor plantaardig in kant-en-klare producten nadat een rapport van Future Market Insights groei in die categorie...

Zo denken Amerikanen over ultrabewerkte voeding: 5 inzichten

Zo denken Amerikanen over ultrabewerkte voeding: 5 inzichten

Ook in de Verenigde Staten is ultraprocessed een populair onderwerp. Innova Market Insights deed consumentenonderzoek en kwam tot 5 inzichten. Bij de...

'Over plantaardige eiwitten is nog zoveel te leren, er zijn zoveel verschillende soorten'

'Over plantaardige eiwitten is nog zoveel te leren, er zijn zoveel...

Deze podcast is de eerste van drie podcasts waar redacteur Dionne Irving met eiwitexpert Jeroen Willemsen terugblikt en vooruitkijkt op de...