Nieuw innovatiecentrum moet smaak en textuur plantaardige producten verbeteren

Nieuw innovatiecentrum moet smaak en textuur plantaardige producten verbeteren

Marel en ADM bouwen samen met Wageningen Campus een nieuw innovatiecentrum. Het centrum wordt een plek waar producten op basis van plantaardige eiwitten worden ontwikkeld. De opening is gepland voor 2024.

Het innovatiecentrum voor smaak en textuur, inclusief een proeffabriek en laboratorium komt op de campus in Wageningen te staan. Dit is volgens Marel en ADM ‘het hart van de Nederlandse voedseltechnologievallei'.

Van ruw ingrediënt tot eindproduct

In het centrum kunnen voedselproducenten samen met voedingswetenschappers nieuwe plantaardige producten ontwikkelen. Verwerkingstechnieken zoals extrusie- en droogsystemen zijn beschikbaar in de proeffabriek.

Technologie

Marel brengt onder andere de extrusie- en droogsystemen van Marel Wenger en andere Marel-apparatuur in. Het bedrijf nam in 2022 Wenger -producent van extrusie-apparatuur over. Extrusie- en droogtechnologieën zorgen voor de juiste textuur- en vochtgehalte in vleesvervangers. De machines van Marel voor onder andere wegen, inspectie en verhitting passen bij die van Wenger. Door middel van de technologieën kunnen producenten het volledige productieproces van vleesvervangers, gespecialiseerde voeding, kant-en-klaarmaaltijden en snacks ontwikkelen en testen in het laboratorium.

ADM

ADM brengt de alternatieve eiwitten in. “Met het innovatiecentrum kunnen we nog meer innoveren op het gebied van alternatieve eiwitten,” zegt Allyson Fish. “De samenwerking met Marel is een belangrijke stap voor groei in plantaardig.”

Trainingen en workshops

Daarnaast biedt het innovatiecentrum op Wageningen Campus ook de mogelijkheid voor trainingen en workshops. “Door een complete verwerkingslijn te ontwikkelen, kunnen smakelijke, hoogwaardige voedingsproducten veilig worden verwerkt.”

  1. Young R&D: 'Hoe kan ik creatieve ideeën het beste vertalen in het bedrijf?'
  2. Consumentenbond: 'Veel vegaburgers bevatten te veel zout'
  3. Productinnovaties februari: Almond Bites van Hands Off My Chocolate en Kaptein smeerkaas
  4. Combinatie van technologie, nieuwe ingrediënten en recepturen levert goede textuur vleesvervangers
  5. Startup maakt verse melk van noten: 'De opschaling was het meest complex'
  6. Beter goed gejat dan slecht verzonnen? Deze 10 trends helpen je R&D verder
  7. Handig overzicht: Deze artikelen helpen je bij suikerreductie
  8. VMT 1 (2023): Hoe deal je met suikerreductie?
  9. Suikervrij, caloriearm, lekker zonder zoetstoffen én betaalbaar? Cloetta zoekt naar heilige graal in snoep
  10. Meer groente, minder suikerhoudende dranken en minder rood en bewerkt vlees: Nederlander eet gezonder
  1. Van Geloven over productverbetering: 'Je kunt niet simpelweg alleen een ingrediënt uit de receptuur halen'
  2. Graseiwit in vleesvervangers? Schouten en Grassa onderzoeken mogelijkheden
  3. 'Consumptie insecten kan aantrekkelijker worden bij benadrukken circulaire voordelen'
  4. Inspiratieloos? 3 hapklare trends op een rij
  5. Zo werkt NS Retail aan herformulering: 'Het is spannend om aan hardlopers te sleutelen'
  6. HAS studenten ontwerpen voedsel van de toekomst: van rivierkreeftbitterbal tot menstruatiereep
  7. Betoog: zo draagt Nutri-Score bij aan een gezonder voedselaanbod
  8. Wagenings innovatiecentrum moet Quorn aan wereldwijde groei helpen
  9. Vandemoortele over herformulering: 'Een risico van té veel aanpassen is dat mensen terugvallen op boter'
  10. Producenten spelen in op personeelstekort: gemak en kwaliteit voorop