Combinatie van technologie, nieuwe ingrediënten en recepturen levert goede textuur vleesvervangers

Combinatie van technologie, nieuwe ingrediënten en recepturen levert goede textuur vleesvervangers

The Protein Community (TPC) heeft tijdens een versnellingssessies verschillende vleesvervangers gemaakt. TPC demonstreerde hoe texturizatietechnieken als fermentatie, Shear Cell Technology en 3D-printing nieuwe mogelijkheden creëren voor het produceren van vleesvervangers.

Tijdens de versnellingssessie van TPC – onderdeel van FoodValley NL - bij Smaakpark Ede konden verschillende deelnemers meedoen. Dat resulteerde in de demonstratie van 10 verschillende proefproducten, onder meer op basis van algen-, gist-, druiven- en pompoenzaadeiwit. De textuur van vleesvervangers was een van de aandachtspunten.

Vleesvervangers creëren met texturizatietechnieken

Onder andere SmaakPark lichtte tijdens de sessie toe hoe zij gebruikmaken van fermentatie vanuit een natuurlijke texturizatietechniek. Rival Foods demonstreerde hoe Shear Cell Technology plantaardig vlees aan ‘een stuk’ als kipfilet en spareribs maakt. Ook Herbafood Ingredients deed een demonstratie. Het bedrijf toonde aan hoe vezels en pectines kunnen bijdragen aan textuur van vleesvervangers. Tenslotte liet Redefine Meat zien hoe 3D-printing de vleestextuur nauwkeurig kan nabootsen.

Doorontwikkeling nodig

De TPC versnellingssessie zorgde voor ‘bijzondere combinaties van ingrediënten, nieuwe inzichten in functionaliteit en overtuigende vleesachtige texturen’, vertelt Henk Hoogenkamp Van Future Foods. Dit bedrijf demonstreerde met receptuur- en ingrediëntscreening hoe bedrijven High Moisture Extrusion (HME) kunnen gebruiken. HME is een van de meest gebruikte technieken om plantaardige vleesvervangers te maken. “Het is geen nieuwe techniek, maar het begint zich te verspreiden in de voedingsindustrie. Dat komt doordat meer beschikbare kennis en betere recepten. Ook zijn er meer machinefabrikanten die deze apparatuur produceren”, aldus Hoogenkamp. Hoogenkamp benadrukt dat verder onderzoek en doorontwikkeling van texturizatietechnieken nodig is, zodat plantaardige ingrediënten sneller voor consumenten beschikbaar worden in de toekomst.

The Protein Community is een internationaal platform met meer dan 120 bedrijven, die allen werken aan de ontwikkeling van duurzaam en smakelijk voedsel.

Mycelium van de oesterzwam

Mycelium: een eiwitrijk en duurzaam alternatief voor vlees?

Er zijn steeds meer producten beschikbaar waarin paddenstoelen zijn verwerkt. Het assortiment verse paddenstoelen in retail breidt zich langzaam uit....

foto: Kalver-Liefde.nl

Diervriendelijk zuivel? Jumbo verkoopt melk van start-up Kalverliefde

Jumbo heeft vanaf vandaag melk van start-up Kalverliefde opgenomen in het assortiment.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.

Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen....

Beeld: Shutterstock

Komst 'bloedende' plantaardige burger stap dichterbij na goedkeuring...

Een belangrijke horde is genomen voor de goedkeuring van het gebruik van soja leghemoglobine in vleesvervangers. De EFSA vindt het ingrediënt veilig...

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet onmogelijk'

Van idee naar schap: 'Het supermarktschap halen is lastig, maar niet...

Producenten bieden producten graag aan in de supermarktschappen. Maar de weg van het bedenken van een product tot het daadwerkelijk in de schappen...

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

Terugblik: het Food Future Event 2024 in beeld

VMT kijkt terug op een geslaagd, inspirerend en informerend Food Future Event op de nieuwe inspirerende locatie DUS in Utrecht op donderdag 3...

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

VMT 6 (2024): Wetgeving duurzaamheid

Duurzaamheid is voor voedselproducenten geen keuze meer, maar onderdeel van wetgeving. Hoe ga je om met reststroomverwerking? Wat is de laatste stand...

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot container...