Ook Albert Heijn stopt met het invliegen van groente en fruit

Ook Albert Heijn stopt met het invliegen van groente en fruit

Albert Heijn stopt vanaf 1 juni 2023 met het invliegen van groente en fruit. Het gaat hierbij om producten als sugarsnaps, haricot verts en passiefruit. Albert Heijn volgt hiermee supermarktketen Lidl en PLUS op.

Albert Heijn heeft naar eigen zeggen de afgelopen jaren samengewerkt met telers en leveranciers om alternatieve transportmogelijkheden te verwezenlijken. De supermarkt stopt daarbij met luchttransport. Vanaf begin juni worden verschillende onbewerkte groente en fruitproducten via zeecontainers- of wegtransport naar Nederland vervoerd. Dat laat Henk van Harn weten, directeur merchandising en sourcing bij Albert Heijn.

Lidl en PLUS

In 2022 stopte Lidl ook met het invliegen van groente en fruit. Bij hen gaat het om onder andere peulvruchten en aspergetips. Deze zijn nog wel bij de supermarkt beschikbaar, maar worden dan bijvoorbeeld per boot naar Nederland getransporteerd. Tegelijkertijd meldde sectorgenoot PLUS al een aantal jaar geen groente en fruit in te vliegen, met uitzondering van groene asperges.

Nederlandse gember

Ook heeft de supermarktketen opties bekeken om producten vanuit andere teelgebieden te importeren. Zo is Albert Heijn bezig met het op kleine schaal testen van Nederlandse gember. Gember verkocht bij Albert Heijn wordt tot op heden nog geïmporteerd vanuit China of Zuid-Amerika.

  1. Sunt gaat van verspilde banaan naar duurzame puree: ‘We zijn de eerste in Europa die deze bananenpuree produceert’
  2. Voedselonzekerheid grootste thema komende jaren: 3 zaken die foodindustrie moet regelen
  3. Zelfs taart kan in herbruikbare verpakking, denken winnende HAS-studenten
  4. Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen
  5. Reststroom van pastaproductie is rijk aan eiwit en vezel: ‘De stroom wordt stabiel doordat we het snel ontvetten'
  6. CO2 uit de lucht omzetten in verpakkingsmateriaal? Coca-Cola steunt onderzoeksproject Universiteit Twente
  7. Restpartijen goed tegen voedselverspilling: ‘Sommige producten na houdbaarheid nog te eten’
  8. Van gehakt tot boter: deze 5 producten zijn duurzaam verpakt  
  9. Met de Banana Factory schaalt SUNT Food de verwerking van verspilde bananen op
  10. Hessing Supervers opent 'meest duurzame' fabriek in Greenport Venlo
  1. Baronie & Cémoi gaat chocolade verwerken via open chain Tony's Chocolonely
  2. Zo zetten deze 10 startups stappen op gebied van duurzaamheid
  3. Prijs voor Verstegen Spices & Sauces: bijna helemaal van het gas af
  4. Trending 2023 | Bilfinger Tebodin: ‘Ondanks hordes vooruit met verduurzaming’
  5. McCain Foods en CêlaVíta zetten in op regeneratieve aardappelteelt
  6. Hooghoudt brengt korte keten terug met Graanrepubliek: ‘Smaak is direct verbonden met herstel biodiversiteit’
  7. ‘Consumenten kopen meer biologische versproducten dan houdbare producten’
  8. HAK stapt over op lokaal biologisch: ‘Disruptieve aanpak nodig om vraag te vergroten’
  9. Hoe duurzaam ben je als foodbedrijf? ‘Je kunt er geen lat tegenaan leggen en zeggen: nu ben je duurzaam’
  10. Voedselverspilling tegengaan? Reststromen hergebruiken? Zo doen deze 16 bedrijven dat