Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen

Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen

ColloidTek Oy introduceert de technologie Collo. Deze technologie moet volgens het Finse bedrijf melkverspilling tegengaan. Door middel van vingerafdruktechnologie voor vloeistoffen worden processen in zuivelbedrijven nauwkeurig bijgehouden. Hierdoor kunnen sensoren een eventueel lek beter detecteren en voorkomen. Bedrijven als Danone en Fonterra gebruiken de technologie momenteel al.

Ook de zuivelindustrie is vandaag de dag genoodzaakt om verspilling te verminderen, stelt het Finse bedrijf ColloidTek Oy. Mede door stijgende kosten van rauwe melk, elektriciteit en andere kosten focussen melkverwerkers zich meer op het tegengaan van melkverspilling. Het verspillingsprobleem aanpakken geeft melkbedrijven de mogelijkheid om CO2uitstoot te reduceren en kosten te besparen. Toch wordt er vandaag de dag nog te veel melk weggespoeld met het afvalwater. Onnodige en zonde vindt Mikko Tielinen, head of sales van ColloidTek Oy.

Probleem bij de bron aanpakken

“De meeste CO2 in de zuivelverwerking vindt zijn oorsprong in de fase voordat de melk aankomt in de fabriek,” vertelt Mikko Tielinen. “Het is daarom essentieel voor zuivelbedrijven om geen waardevolle melk te verspillen tijdens de processen in de fabriek. Wanneer melkproducten worden verspild, zal een vervangende hoeveelheid melk geproduceerd moeten worden. Dit moet ook vervoerd worden naar het zuivelbedrijf, wat dan zelfs tot meer CO2-uitstoot zal leiden. Om verspilling van waardevolle melkproducten tot een minimum te kunnen beperken, is het van cruciaal belang om te weten waar in het proces het lek ontstaat”.

Overschot organisch materieel

Gewoonlijk worden verspillingen in het proces pas gezien wanneer er een overschot aan organisch materieel in het afvalwater wordt gevonden, stelt het bedrijf. Dat kan een teken zijn van problemen in de productie. Maar alleen het meten van het afvalwater vertelt volgens Tielinen niet waarom én vanaf waar te veel melkproduct wegspoelt met het afvalwater.

Terugdringen van melkverspilling

De Collo technologie biedt volgens ColloidTek Oy een manier om nauwkeurig te detecteren waar een lek ontstaat in het proces. “Met één enkele EMF-sensor wordt de exacte vingerafdruk van de vloeistof op elk gewenst punt in het proces gemeten. Onze technologie houdt toezicht op alle aftappunten. Daardoor kan het de vloeistoffen in de leidingen bijhouden en precies aantonen waar het lek zit”, licht Tielinen toe. “Zo is het mogelijk om het probleem bij de bron aan te pakken, waardoor veel melk en geld wordt bespaard”. Bedrijven als Danone, Fonterra, Valio, Ecolab en ABB werken inmiddels al met de Collo technologie.

  1. Reststroom van pastaproductie is rijk aan eiwit en vezel: 'De stroom wordt stabiel doordat we het snel ontvetten'
  2. CO2 uit de lucht omzetten in verpakkingsmateriaal? Coca-Cola steunt onderzoeksproject Universiteit Twente
  3. Restpartijen goed tegen voedselverspilling: 'Sommige producten na houdbaarheid nog te eten'
  4. Van gehakt tot boter: deze 5 producten zijn duurzaam verpakt
  5. Met de Banana Factory schaalt SUNT Food de verwerking van verspilde bananen op
  6. Hessing Supervers opent 'meest duurzame' fabriek in Greenport Venlo
  7. Baronie & Cémoi gaat chocolade verwerken via open chain Tony's Chocolonely
  8. Zo zetten deze 10 startups stappen op gebied van duurzaamheid
  9. Prijs voor Verstegen Spices & Sauces: bijna helemaal van het gas af
  10. Trending 2023 | Bilfinger Tebodin: 'Ondanks hordes vooruit met verduurzaming'
  1. McCain Foods en CêlaVíta zetten in op regeneratieve aardappelteelt
  2. Hooghoudt brengt korte keten terug met Graanrepubliek: 'Smaak is direct verbonden met herstel biodiversiteit'
  3. 'Consumenten kopen meer biologische versproducten dan houdbare producten'
  4. HAK stapt over op lokaal biologisch: 'Disruptieve aanpak nodig om vraag te vergroten'
  5. Hoe duurzaam ben je als foodbedrijf? 'Je kunt er geen lat tegenaan leggen en zeggen: nu ben je duurzaam'
  6. Voedselverspilling tegengaan? Reststromen hergebruiken? Zo doen deze 16 bedrijven dat
  7. Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel focust extra op mannen dit jaar
  8. Theezakjes en koffiepads mogen bij gft-afval
  9. Dierenwelzijn niet in orde: NVWA neemt 70 verwaarloosde runderen in bewaring
  10. On Topic: voedselverpakkingen recyclen, wat is mogelijk?