Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen

Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen

ColloidTek Oy introduceert de technologie Collo. Deze technologie moet volgens het Finse bedrijf melkverspilling tegengaan. Door middel van vingerafdruktechnologie voor vloeistoffen worden processen in zuivelbedrijven nauwkeurig bijgehouden. Hierdoor kunnen sensoren een eventueel lek beter detecteren en voorkomen. Bedrijven als Danone en Fonterra gebruiken de technologie momenteel al.

Ook de zuivelindustrie is vandaag de dag genoodzaakt om verspilling te verminderen, stelt het Finse bedrijf ColloidTek Oy. Mede door stijgende kosten van rauwe melk, elektriciteit en andere kosten focussen melkverwerkers zich meer op het tegengaan van melkverspilling. Het verspillingsprobleem aanpakken geeft melkbedrijven de mogelijkheid om CO2 uitstoot te reduceren en kosten te besparen. Toch wordt er vandaag de dag nog te veel melk weggespoeld met het afvalwater. Onnodige en zonde vindt Mikko Tielinen, head of sales van ColloidTek Oy.

Probleem bij de bron aanpakken

“De meeste CO2 in de zuivelverwerking vindt zijn oorsprong in de fase voordat de melk aankomt in de fabriek,” vertelt Mikko Tielinen. “Het is daarom essentieel voor zuivelbedrijven om geen waardevolle melk te verspillen tijdens de processen in de fabriek. Wanneer melkproducten worden verspild, zal een vervangende hoeveelheid melk geproduceerd moeten worden. Dit moet ook vervoerd worden naar het zuivelbedrijf, wat dan zelfs tot meer CO2-uitstoot zal leiden. Om verspilling van waardevolle melkproducten tot een minimum te kunnen beperken, is het van cruciaal belang om te weten waar in het proces het lek ontstaat”.

Overschot organisch materieel

Gewoonlijk worden verspillingen in het proces pas gezien wanneer er een overschot aan organisch materieel in het afvalwater wordt gevonden, stelt het bedrijf. Dat kan een teken zijn van problemen in de productie. Maar alleen het meten van het afvalwater vertelt volgens Tielinen niet waarom én vanaf waar te veel melkproduct wegspoelt met het afvalwater.

Terugdringen van melkverspilling

De Collo technologie biedt volgens ColloidTek Oy een manier om nauwkeurig te detecteren waar een lek ontstaat in het proces. “Met één enkele EMF-sensor wordt de exacte vingerafdruk van de vloeistof op elk gewenst punt in het proces gemeten. Onze technologie houdt toezicht op alle aftappunten. Daardoor kan het de vloeistoffen in de leidingen bijhouden en precies aantonen waar het lek zit”, licht Tielinen toe. “Zo is het mogelijk om het probleem bij de bron aan te pakken, waardoor veel melk en geld wordt bespaard”. Bedrijven als Danone, Fonterra, Valio, Ecolab en ABB werken inmiddels al met de Collo technologie.

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

Europese voedselstrategie volgens verse EU-politici: voedselzekerheid...

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...

Foto: Jumbo Supermarkten. 
v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Jumbo nieuwe 'kaas koers' in met Uniekaas Holland en DOC Kaas

Jumbo Supermarkten zet naar eigen zeggen een stap richting de verduurzaming van haar kaasketen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Uniekaas...

Beeld: Burg Group

Burg Group breidt uit naar de Verenigde Staten: 'Meer mensen weten...

Natuurazijn producent Burg Group heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Verenigde Staten. Het is voor de producent de eerste vestiging...

Consumenten kopen meer biologisch fruit

Consumenten kopen meer biologisch fruit

25% van de foodomzet komt vanuit producten met een keurmerk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Volgens de...

ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar consument wil er nauwelijks voor betalen'

ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar...

Steeds meer grote internationale zuivelverwerkers willen de CO2-uitstoot van de productie van melk omlaag brengen. Ze worstelen hoe ze de hogere...

Johan Hamster & Jos Jennissen openen de emissievrije mouterij

Holland Malt opent eerste emissievrije mouterij: 'We hopen een zaadje...

Holland Malt gaat volledig van het gas af. Zo opent het bedrijf naar eigen zeggen 's werelds eerste emissievrije mouterij. Door het dichtdraaien van...

Kan ik ervoor zorgen dat de verpakking goed gerecycled kan worden, is een cruciale vraag voor voedselfabrikanten. (Foto: Shutterstock)

Verpakkingsdilemma's: laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid en...

Het kiezen van de juiste verpakking voor voedingsmiddelen is een complexe puzzel. Het is laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid, houdbaarheid,...