Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen

Melkverspilling reduceren? Slimme technologie kan zuivelbedrijven helpen

ColloidTek Oy introduceert de technologie Collo. Deze technologie moet volgens het Finse bedrijf melkverspilling tegengaan. Door middel van vingerafdruktechnologie voor vloeistoffen worden processen in zuivelbedrijven nauwkeurig bijgehouden. Hierdoor kunnen sensoren een eventueel lek beter detecteren en voorkomen. Bedrijven als Danone en Fonterra gebruiken de technologie momenteel al.

Ook de zuivelindustrie is vandaag de dag genoodzaakt om verspilling te verminderen, stelt het Finse bedrijf ColloidTek Oy. Mede door stijgende kosten van rauwe melk, elektriciteit en andere kosten focussen melkverwerkers zich meer op het tegengaan van melkverspilling. Het verspillingsprobleem aanpakken geeft melkbedrijven de mogelijkheid om CO2 uitstoot te reduceren en kosten te besparen. Toch wordt er vandaag de dag nog te veel melk weggespoeld met het afvalwater. Onnodige en zonde vindt Mikko Tielinen, head of sales van ColloidTek Oy.

Probleem bij de bron aanpakken

“De meeste CO2 in de zuivelverwerking vindt zijn oorsprong in de fase voordat de melk aankomt in de fabriek,” vertelt Mikko Tielinen. “Het is daarom essentieel voor zuivelbedrijven om geen waardevolle melk te verspillen tijdens de processen in de fabriek. Wanneer melkproducten worden verspild, zal een vervangende hoeveelheid melk geproduceerd moeten worden. Dit moet ook vervoerd worden naar het zuivelbedrijf, wat dan zelfs tot meer CO2-uitstoot zal leiden. Om verspilling van waardevolle melkproducten tot een minimum te kunnen beperken, is het van cruciaal belang om te weten waar in het proces het lek ontstaat”.

Overschot organisch materieel

Gewoonlijk worden verspillingen in het proces pas gezien wanneer er een overschot aan organisch materieel in het afvalwater wordt gevonden, stelt het bedrijf. Dat kan een teken zijn van problemen in de productie. Maar alleen het meten van het afvalwater vertelt volgens Tielinen niet waarom én vanaf waar te veel melkproduct wegspoelt met het afvalwater.

Terugdringen van melkverspilling

De Collo technologie biedt volgens ColloidTek Oy een manier om nauwkeurig te detecteren waar een lek ontstaat in het proces. “Met één enkele EMF-sensor wordt de exacte vingerafdruk van de vloeistof op elk gewenst punt in het proces gemeten. Onze technologie houdt toezicht op alle aftappunten. Daardoor kan het de vloeistoffen in de leidingen bijhouden en precies aantonen waar het lek zit”, licht Tielinen toe. “Zo is het mogelijk om het probleem bij de bron aan te pakken, waardoor veel melk en geld wordt bespaard”. Bedrijven als Danone, Fonterra, Valio, Ecolab en ABB werken inmiddels al met de Collo technologie.

Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat

Nederlandse boeren proeven voor het eerst kweekvleesburger Mosa Meat

Mosa Meat organiseerde voor het eerst een formele proeverij in Nederland. Ze lieten onder andere Nederlandse veehouders de Mosa Burger proeven.

Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn

Wijn van tafeldruiven? Rotterdam Urban Winery lanceert circulaire wijn

Overrijpe druiven belanden vaak in de vergister. "Dat is perfect voor ons", aldus Wouter Bijl, eigenaar van de Rotterdam Urban Winery. De startup...

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door wetgeving

Supermarkten zetten samen in op duurzame cashewketen aangespoord door...

Alle CBL-supermarkten gaan samen huismerk cashew-snacknoten duurzaam certificeren. Dat is nodig want de cashewketen is complex en er zijn genoeg...

Milo en Bryce Wrigley van de Alaska Flour Company. (Foto: Alaska Flour Company)

Aan tafel Alaska #3: Hoge kwaliteit gerstproducten van een...

Afgelopen week waarschuwde groentefabrikant HAK er nog voor: door klimaatverandering worden oogsten en daarmee de toevoer voor voedingsproducenten...

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van ontbossing tot een onvoorspelbaar klimaat

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van...

VMT kreeg de mogelijkheid om met Ofi - een van grootste inkopers van grondstoffen zoals cacao - plantages te bezoeken en met boeren te praten over...

Foto: FrieslandCampina

Mars en FrieslandCampina willen samen broeikasgassen verminderen

Mars en FrieslandCampina gaan samenwerken om de uitstoot van broeikasgas te reduceren. Het gaat daarbij om de uitstoot die vrijkomt bij de...

Verpakkingsspecialist Ariane van Mancius en duurzaamheidsexpert Lucy van Keulen

De toekomst van de verpakkingsketen: wanneer wordt plastic afvalberg...

De hele verpakkingsketen verduurzamen is niet makkelijk. Het probleem van verpakkingsafval is te groot en te complex. Verpakkingsspecialist Ariane...

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig: van spinazietekort tot   weerbarstige wetgeving

Klimaatverandering houdt groenteverwerker Ardo op alle niveaus bezig:...

Door het natte voorjaar en de verlate inzaai sorteert de Belgische groenteverwerker Ardo nu al voor op een tekort aan spinazie en erwten....