CO2 uit de lucht omzetten in verpakkingsmateriaal? Coca-Cola steunt onderzoeksproject Universiteit Twente

CO2 uit de lucht omzetten in verpakkingsmateriaal? Coca-Cola steunt onderzoeksproject Universiteit Twente

De innovatie- en investeringstak van Coca-Cola Europacific Partners – CCEP Ventures – investeert in onderzoek naar nuttige toepassingen van CO₂-afvang. De Universiteit Twente krijgt, samen met een Spaanse universiteit, geld om hun onderzoek op dit gebied te versnellen.

Wetenschappers van de Universiteit Twente en van de Universitat Rovira i Virgili (URV) in Tarragona onderzoeken hoe opgevangen CO₂ omgezet wordt in nuttige producten voor de toeleveringsketen.

Verpakkingsmateriaal

Voorbeelden van zulke producten zijn verpakkingsmateriaal of suiker. Een andere mogelijkheid is de frisdranken van CCEP te voorzien van koolzuur, of synthetische brandstoffen om fabrieken van stroom te voorzien. Het onderzoek moet een nieuwe technologie opleveren die op productielocaties kan worden gebruikt.

Anders nadenken over CO2

CCEPV daagt zich naar eigen zeggen uit om anders na te denken over CO₂. Craig Twyford, hoofd van CCEP Ventures: “Vaak wordt het alleen gezien als een schadelijk afvalproduct. Wat als we niet alleen CO₂ uit de atmosfeer kunnen halen, waar we weten dat het schade veroorzaakt, maar het ook kunnen omzetten in iets nuttigs? Dan is het een waardevolle hulpbron.”

CO₂ afvangen

CO₂-afvang is een methode om CO₂-uitstoot te verminderen. Dit gebeurt op plekken waar uitstoot plaatsvindt door productieprocessen, de zogeheten emissiebron, of zelfs uit de atmosfeer. Vervolgens is deze CO₂ te gebruiken in de productie van andere goederen, zoals brandstof, ingrediënten en verpakkingen.

Meer onderzoek

CCEP wil net zero-ambitie zijn in 2040. Investeren in verschillende onderzoeksprojecten is daar onderdeel van. Andere projecten van CCEP zijn:

  • Samenwerken met CuRe Technology, een recyclingstartup die als doel heeft om een nieuwe levensloop te bieden voor moeilijk te recyclen plastic polyesterafval.
  • Samenwerken met de Peidong Yang Research Group aan de Universiteit van Californië in Berkeley om schaalbare methoden te ontwikkelen om CO₂ om te zetten in suiker.

De Universiteit Twente focust op het ontwikkelen van een nieuwe reactor voor het afvangen van CO₂ uit de buitenlucht.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Restpartijen goed tegen voedselverspilling: ‘Sommige producten na houdbaarheid nog te eten’
  2. Van gehakt tot boter: deze 5 producten zijn duurzaam verpakt  
  3. Met de Banana Factory schaalt SUNT Food de verwerking van verspilde bananen op
  4. Hessing Supervers opent 'meest duurzame' fabriek in Greenport Venlo
  5. Baronie & Cémoi gaat chocolade verwerken via open chain Tony's Chocolonely
  6. Zo zetten deze 10 startups stappen op gebied van duurzaamheid
  7. Prijs voor Verstegen Spices & Sauces: bijna helemaal van het gas af
  8. Trending 2023 | Bilfinger Tebodin: ‘Ondanks hordes vooruit met verduurzaming’
  9. McCain Foods en CêlaVíta zetten in op regeneratieve aardappelteelt
  10. Hooghoudt brengt korte keten terug met Graanrepubliek: ‘Smaak is direct verbonden met herstel biodiversiteit’
  1. ‘Consumenten kopen meer biologische versproducten dan houdbare producten’
  2. HAK stapt over op lokaal biologisch: ‘Disruptieve aanpak nodig om vraag te vergroten’
  3. Hoe duurzaam ben je als foodbedrijf? ‘Je kunt er geen lat tegenaan leggen en zeggen: nu ben je duurzaam’
  4. Voedselverspilling tegengaan? Reststromen hergebruiken? Zo doen deze 16 bedrijven dat
  5. Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel focust extra op mannen dit jaar
  6. Theezakjes en koffiepads mogen bij gft-afval
  7. Dierenwelzijn niet in orde: NVWA neemt 70 verwaarloosde runderen in bewaring
  8. On Topic: voedselverpakkingen recyclen, wat is mogelijk?
  9. Brandt & Levie wil ‘eenheidsworst’ tegengaan door sharefunding
  10. Trending in food 2023: dit zijn de 6 ontwikkelingen die er nu toe doen