Voor abonnees
Voor abonnees
Cacao

Voor abonnees Onderzoek WUR: Zo beïnvloedt klimaatverandering de cacaoproductie

Wat is de impact van klimaatverandering op de productie van cacao in Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen waar meer dan 70% van de wereldwijde cacao wordt verbouwd? Onderzoekers van Wageningen University & Research gebruikten verschillende modellen om het effect tegen 2060 te simuleren. In dit artikel staan de belangrijkste bevindingen.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Voor abonnees
Voor abonnees
Duurzaamheid

Voor abonnees Duurzaamheidsscores berekenen? Deze tools helpen daarbij

Dit artikel biedt een overzicht van een aantal tools waarmee foodbedrijven een duurzaamheidsscore kunnen berekenen. Dit is geen uitputtende lijst maar een overzicht van een aantal tools die op dit moment in de foodsector worden gebruikt.

Chocola gemaakt met het cacao-alternatief van Cargill en Voyage Foods
Cacao

Dit is waarom cacao-alternatieven aan populariteit winnen

Verschillende bedrijven toonden alternatieven voor cacao op de ingrediëntenbeurs Food Ingredients Europe. VMT nam een kijkje bij de verschillende aanbieders. Ook trendbureau Mintel ziet 1 ingrediënt als veelbelovend alternatief.

Voor abonnees
Voor abonnees
CO2-uitstoot

Voor abonnees 6 tips: Zo verlaagt Heineken de CO₂-voetafdruk van zijn brouwerijen

Heineken heeft zich ambitieuze doelen gesteld: in 2030 willen ze 90% van hun scope 1- en 2-uitstoot reduceren, met als einddoel Net Zero in de volledige waardeketen tegen 2040. Om deze missie te realiseren, werken ze onder meer samen met ingenieurs- en adviesbureau Royal HaskoningDHV. Bart Vander Velpen, program director Net Zero for industry deelt hoe ze dit proces aanpakken aan de hand van zes stappen.

CO2

Food Safety Event: rol van kwaliteitsmanagers bij CO2-equivalent en...

Welke rol spelen kwaliteitsmanagers bij het berekenen van de CO2-equivalent van voedingsmiddelen? En welke kansen blijven onbenut die de CO2-uitstoot terug kunnen dringen? Tijdens het Food Safety Event op 19 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort geven voedingsexperts praktische tips om de CO2-uitstoot in kaart te brengen en te minimaliseren.

Kees de Jong (links) presenteert het Mobi Mushroom-concept aan Henk Staghouwer (rechts), voormalig minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
eiwittransitie

Paddenstoelen vervangen de veestapel? Mobiele kwekerij moet...

Hoe kan de voedingsmiddelenindustrie minder CO2 produceren? Mobi Mushroom en paddenstoelenproducent Mitro Fresh hebben een mobiele 40-foot-container ontwikkeld waarin paddenstoelen groeien zoals shiitake, enoki of oesterzwam. De bedrijven zien dat boeren onder druk staan doordat de overheid verwacht dat de veestapel krimpt. Is een paddenstoelencontainer een duurzamere oplossing als alternatief voor de afnemende veestapel?

Mars

Duurzame zuivel in Twix? Zo werken FrieslandCampina en Mars samen om...

Mars en FrieslandCampina meldden onlangs dat ze samenwerken om voor Mars belangrijke ingrediënten zoals melkvet duurzamer te produceren. Wat houdt deze samenwerking in en wat levert het beide partijen op? VMT sprak met Barbara van Hoorn, accountmanager, en Peter Boterman, director duurzaamheidsstrategie bij FrieslandCampina.

Duurzaamheid

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong verbonden aan Van Hall Larenstein en NIZO deed een poging. In het vergelijk nam hij niet alleen de footprint mee maar ook de voedingswaarde/eiwitkwaliteit.

ingredienten en grondstoffen

Duurzame dilemma's in cacao, koffie en cashew in Ivoorkust: van...

VMT kreeg de mogelijkheid om met Ofi - een van grootste inkopers van grondstoffen zoals cacao - plantages te bezoeken en met boeren te praten over duurzame praktijken. Klimaatverandering verandert hun werk en de teelt. Een reportage over de dilemma's van duurzaamheid.

  1. Mars en FrieslandCampina willen samen broeikasgassen verminderen
  2. 'Liever een beetje greenwashing, dan geen communicatie over duurzaamheid': 6 ontwikkelingen in ecolabeling
  3. Startup berekent een product-LCA binnen een minuut: 'Communicatie over duurzaamheid moet onwijs simpel zijn'
  4. Appelsap uit appels van dichtbij of ver weg? Calculator vergelijkt duurzame opties
  5. Voor abonneesCirculaire varkens helpen Van Loon Group met klimaatambities: 'Een varken is eigenlijk de ideale recyclemachine'
  6. Voor abonneesDuurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op
  7. Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen
  8. ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar consument wil er nauwelijks voor betalen'
  9. Holland Malt opent eerste emissievrije mouterij: 'We hopen een zaadje te planten voor de industrie'
  10. Albert Heijn haalt kroon van ananas en bespaart daarmee CO2
  11. Vivera switcht van plastic bakje naar zakje voor plantaardig gehakt
  12. Hoe duurzaam is een vegetarische quiche? PS in Foodservice berekent milieu-impact met hulp van een algoritme
  13. CO2-emissies omzetten in wodka? Aircohol schaalt technologie op die dit mogelijk maakt
  14. Producenten werken samen aan verdere innovatie plantaardige visalternatieven door subsidie
  15. Trending 2024 | Bilfinger Tebodin: 'Verduurzamen is meer dan het plaatsen van zonnepanelen'
  1. Hema introduceert plantaardig gebak: 'We schreeuwen plantaardig niet van de daken'
  2. Tetra Pak lanceert papieren drankenkarton van hernieuwbare materialen
  3. Coca-Cola fabriek in Nederland CO2-neutraal gecertificeerd: 'Belangrijke stap naar klimaatneutraal in 2040'
  4. Dit zeggen de winnaars van de verkiezingen over de voedingsindustrie
  5. De term 'klimaatneutraal' uitgespit: dit betekent het
  6. Voor abonneesCO2-footprint verlagen? Zo verzamel je betrouwbare data
  7. Innocent pronkt met fabriek Europoort: 'controle over iedere stap in het energieproces'
  8. Peulvruchten aantrekkelijk maken voor gen Z? Boon schudt 'stoffig conservenschap' op voor duurzame jongere
  9. Voedselproducenten in transitie: op deze 6 borden tegelijk schaken
  10. Voor abonneesToewerken naar klimaatneutraal? Calculeer de impact en stel een reductieplan op (lezing)
  11. Voor abonnees'Ook kleine bedrijven moeten CO2-footprint in kaart brengen' (video)
  12. Verpakkingssector: 'Helemaal stoppen met eenmalige verpakkingen slechter voor milieu'
  13. Food Sustainability Update: van Vezet tot Plus over het meten van duurzaamheid
  14. Klimaatclaim voeren? Zo zorg je voor een goede onderbouwing
  15. Van Eco-score tot procestimator: tools om duurzaamheid in kaart te brengen