Jumbo verduurzaamt productieketen cashewnoten en vermijdt jaarlijks 63 zeecontainers 

Jumbo verduurzaamt productieketen cashewnoten en vermijdt jaarlijks 63 zeecontainers 
Beeld: Jumbo

Jumbo's cashewnotenleverancier Foodtrend pelt voortaan machinaal eigen cashewnoten in het land van herkomst. Voorheen werden cashewnoten verscheept van Tanzania naar India, om daar handmatig gepeld te worden. Jumbo bespaart hiermee 174 ton CO2 en vermijdt jaarlijks 63 zeecontainers.

Foodtrend, onderdeel van Monchy Food Company, verwerkt cashewnoten voortaan semi-machinaal, in een eigen fabriek in Tandahimba in Tanzania. Na het pellen worden de noten in grote vacuümzakken verscheept met zeecontainers naar de Rotterdamse haven. Op jaarbasis 'bespaart’ het bedrijf hiermee 11.000 kilometers op zee. Dit betekent dat het bedrijf per jaar 174 ton CO2 kan besparen. Dit komt neer op een CO2-reductie van 62% voor transport.  

Nieuwe verpakking 

Jumbo meldt dat het ook de verpakking van de cashewnoten vernieuwt. Vanaf heden gebruikt de supermarkt plastic stazakken, gemaakt van 100% polypropyleen. Hierdoor zijn de verpakkingen volgens Jumbo nu volledig recyclebaar. VMT stelde Jumbo wat aanvullende vragen over de productie van de noten en de nieuwe verpakking, maar wacht nog op een reactie.  

Varianten cashewnoten

Jumbo biedt deze cashewnoten aan in verschillende vormen en maten, onder haar eigen huismerk:  

  • Ongezouten – 200 gram 
  • Ongezouten – 500 gram 
  • Gezouten – 200 gram 
  • Gezouten – 500 gram 
  • Ongebrand en ongezouten – 200 gram 
  • Dry roasted – 125 gram 
Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Een illustratie van blauwe wijting, gegenereerd door AI.

'Noorse kweekzalm in gevaar door overbevissing blauwe wijting'

De North Atlantic Pelagic Advocacy Group (NAPA) heeft de Noorse regering dringend opgeroepen om in gesprek te gaan met visvoerproducenten om hun...

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Een levenscyclusanalyse (LCA) brengt de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of proces in kaart, beginnende bij de grondstoffen,...

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Webinar over verduurzaming van Aptean en Rabobank

Een hot topic op de agenda van veel bedrijven: Duurzaamheid. Uit onderzoek blijkt dat 87% van de bedrijven vindt dat zij al een aanzienlijke...

Te rijpe banaan belandt in koekje bij Albert Heijn

Te rijpe banaan belandt in koekje bij Albert Heijn

Sunt verwerkt vooral bananen die in Europese havens overtollig zijn. Nu verwerken ze ook bananen van Albert Heijn met een deukje of die te rijp zijn....

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote chocoladebedrijven en handelaren wel

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote...

Oxfam deed onderzoek naar het huidige cacaohandelssysteem. Ze presenteren het rapport tijdens de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Conclusie:...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...