MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit

MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit

Het Amerikaanse bedrijf MycoTechnology kreeg van de Europese Commissie een novel foods goedkeuring voor FermentIQ MLL en PTP. Dit zijn mixen van erwten- en rijsteiwit geur- en smaakloos gemaakt met een gepatenteerde fermentatietechnologie gebruikmakend van het mycelium van shiitakepaddenstoelen.

Eerder dit jaar kreeg het bedrijf een positieve opinie van de EFSA. De voedselveiligheidsorganisatie zegt dat erwten- en rijsteiwit gefermenteerd door shiitake paddestoelen mycelia (Lentinula edodes) veilig is om te gebruiken in voeding en dranken.

Uitbreiden in Europa

Nu heeft ook de EC de ingrediënten goedgekeurd onder de novel foods-richtlijn. Dit betekent dat de weg vrij is voor het Amerikaanse bedrijf om uit te breiden in Europa. Het bedrijf heeft als salesmensen ingehuurd in Duitsland en Nederland.

Onlangs liet het weten dat het een samenwerking is aangegaan met Brenntag voor distributie in de regio. Om de Europese uitbreiding te financieren, is het bedrijf onlangs een serie A investeringsronde gestart waarmee al 85 miljoen dollar opgehaald.

Fermentatie

FermentIQ is een mix van rijst- en erwteneiwit gefermenteerd met mycelia van de shiitake-paddenstoel. De fermentatie verwijdert de geur en smaak van het eiwit waardoor het een betere functionaliteit heeft in een brede reeks aan producten. De PTP-mix heeft een verbeterde oplosbaarheid en mondgevoel in eiwitrijke dranken. MLL zorgt volgens MycoTechnology voor een goede smaak, voedingswaarde en een goed mondgevoel. De getextureerde variant TXP is geschikt voor vleesvervangers.

Het Amerikaanse bedrijf meldt dat beide eiwitmixen een PDCAAS-score hebben van 1 voor mensen boven de 3 jaar. Dat betekent dat het een voedingswaarde vergelijkbaar met dierlijke eiwitten en soja-eiwit heeft. Verder wordt 99.9% van het geconsumeerde eiwit verteerd.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Minder suiker, meer cacao en kort label: Barry Callebaut terug naar tekentafel voor tweede generatie chocolade
  2. Houdbaarheid groente en fruit verlengen en tegelijk plastic verminderen? Zo pakt startup Peelon dat aan
  3. Startup maakt tonijnvervanger van zeewier: 'Duurzaamheid kan wel betaalbaar zijn'
  4. Genieten, goedkoop en goed voor gezondheid: dit willen consumenten volgens Mintel van foodproducenten in 2023
  5. Geen kater op nieuwjaarsdag? Alcoholvrije bubbels steeds populairder
  6. Ontwikkelingen in stevia: niet alleen meer reb A en niet alleen meer extractie
  7. Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'
  8. Those Vegan Cowboys: 'eerste 'echte' kaas gemaakt zonder dieren'
  9. ABN Amro: zo kunnen plantaardige varianten voor vlees en zuivel verder groeien
  10. 19 projecten moeten Vlamingen aan de plantaardige eiwitten krijgen
  1. Voedertarwe in de tortilla? Eerste resultaten lijken veelbelovend
  2. Trends in 2023 in de ogen van jonge QA'ers en R&D'ers
  3. Betaalbaar, smaakloos en om de hoek verkrijgbaar: favaboon nieuw plantaardig lievelingetje van R&D
  4. Trending 2023 | Normec Foodcare: 'We moeten het verhaal van onze voedingsmiddelen vertellen'
  5. Productinnovaties december: granola zonder toegevoegde suiker en plantaardige drumsticks
  6. Dit zijn de 5 opvallendste trends op de SIAL
  7. Veggie Crumbz maakt gezonder alternatief voor paneermeel: 'De groentekruimels zijn al knapperig zonder olie'
  8. Suikerarm en koolhydraatvrij: innovaties spotten op Free From-beurs
  9. Deze 5 trends zijn volgens de Rabobank de komende jaren essentieel voor de voedingsindustrie
  10. "Met de Vlaamse voedselstrategie is het recept geschreven en liggen de ingrediënten op tafel"