MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit

MycoTechnology krijgt novel foods-goedkeuring voor gefermenteerd plantaardig eiwit

Het Amerikaanse bedrijf MycoTechnology kreeg van de Europese Commissie een novel foods goedkeuring voor FermentIQ MLL en PTP. Dit zijn mixen van erwten- en rijsteiwit geur- en smaakloos gemaakt met een gepatenteerde fermentatietechnologie gebruikmakend van het mycelium van shiitakepaddenstoelen.

Eerder dit jaar kreeg het bedrijf een positieve opinie van de EFSA. De voedselveiligheidsorganisatie zegt dat erwten- en rijsteiwit gefermenteerd door shiitake paddestoelen mycelia (Lentinula edodes) veilig is om te gebruiken in voeding en dranken.

Uitbreiden in Europa

Nu heeft ook de EC de ingrediënten goedgekeurd onder de novel foods-richtlijn. Dit betekent dat de weg vrij is voor het Amerikaanse bedrijf om uit te breiden in Europa. Het bedrijf heeft als salesmensen ingehuurd in Duitsland en Nederland.

Onlangs liet het weten dat het een samenwerking is aangegaan met Brenntag voor distributie in de regio. Om de Europese uitbreiding te financieren, is het bedrijf onlangs een serie A investeringsronde gestart waarmee al 85 miljoen dollar opgehaald.

Fermentatie

FermentIQ is een mix van rijst- en erwteneiwit gefermenteerd met mycelia van de shiitake-paddenstoel. De fermentatie verwijdert de geur en smaak van het eiwit waardoor het een betere functionaliteit heeft in een brede reeks aan producten. De PTP-mix heeft een verbeterde oplosbaarheid en mondgevoel in eiwitrijke dranken. MLL zorgt volgens MycoTechnology voor een goede smaak, voedingswaarde en een goed mondgevoel. De getextureerde variant TXP is geschikt voor vleesvervangers.

Het Amerikaanse bedrijf meldt dat beide eiwitmixen een PDCAAS-score hebben van 1 voor mensen boven de 3 jaar. Dat betekent dat het een voedingswaarde vergelijkbaar met dierlijke eiwitten en soja-eiwit heeft. Verder wordt 99.9% van het geconsumeerde eiwit verteerd.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Startup wil met supplementen allergieën voorkomen: 'Meer plantaardig kan alleen met minder voedselallergieën'  

Startup wil met supplementen allergieën voorkomen: 'Meer plantaardig...

STARTUP BELICHT - Ongeveer 3% van de wereldbevolking heeft volgens TNO een voedselallergie. Startup Vini Mini wil deze voedselallergieën op jonge...

Expert: 'Kweekvlees wordt ingrediënt van plantaardige alternatieven om smaak en kosten te verbeteren'

Expert: 'Kweekvlees wordt ingrediënt van plantaardige alternatieven...

Bedrijven werkten lange tijd aan de productie van kweekvlees om vlees te kunnen produceren zonder dat er meer dieren nodig zijn. Dit is nu echter...

Food Future Event 2024 over duurzame en gezonde productontwikkeling: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Phycom en Riedel

Food Future Event 2024 over duurzame en gezonde productontwikkeling:...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en...

03-10-2024 | VMT Food Future Event

03-10-2024 | VMT Food Future Event

Tijdens het Food Future Event op 3 oktober 2024 komen productontwikkelaars of R&D'ers die verder willen in hun vak samen. Het programma biedt young...

Beeld: Texelse brouwerij

Zo zet de Texelse brouwerij in op lokale innovatie: 'De...

De Texelse brouwerij brouwt dit jaar 25 jaar bier op Texel. Dit doet de brouwerij naar eigen zeggen 'met respect voor het eiland'. Sinds vier jaar is...

een overzicht van een van de hallen van de PLMA in de RAI Amsterdam op 28 mei 2024.

PLMA: 42 productideetjes op een rij voor R&D-ers

Ben je productontwikkelaar of R&D-er in food of gewoon benieuwd naar wat verschillende trends? Heb je geen tijd om de PLMA in Amsterdam te bezoeken?...

Productinnovaties mei: regeneratief Belgisch biertje

Productinnovaties mei: regeneratief Belgisch biertje

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van mei: dropje koffie, biodivers biertje, plantaardige producten op...

Superunie lanceert 19 plantaardige zuivelproducten

Superunie lanceert 19 plantaardige zuivelproducten

Superunie heeft sinds kort een range plantaardige zuivelproducten van Melkan in de schappen liggen.