Dierenwelzijn niet in orde: NVWA neemt 70 verwaarloosde runderen in bewaring

Dierenwelzijn niet in orde: NVWA neemt 70 verwaarloosde runderen in bewaring
Beeld: NVWA

Inspecteurs van de NVWA namen zo'n 70 runderen in bewaring bij een veehouder in het midden van het land. Tijdens een inspectie bleek het dierenwelzijn niet in orde. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder.

Tijdens een inspectie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleken de runderen, stieren en kalveren in een dikke laag mest te staan. Tijdens de inspectie was ook een dierenarts aanwezig.

Dierenwelzijn niet in orde

De dieren waren erg mager omdat ze het voer niet goed konden bereiken. Ook hadden ze geen toegang tot vers drinkwater, dit kwam door lekkende waterbakken. Door deze lekkages was het voer kwalitatief niet meer in orde, omdat dit nat was geworden.

Stalvoorzieningen

Los hiervan waren ook de stalvoorzieningen volgens de NVWA niet in orde. In de stal waren scherpe delen zoals spijkers waaraan de dieren zich konden bezeren. De inspecteurs troffen ook twee dode runderen aan op het bedrijf.

Verscherpt toezicht

Het bedrijf stond al onder verscherpt toezicht, stelt de NVWA. “Bedrijven die ondanks herhaald opgelegde maatregelen niet in staat zijn de situatie te verbeteren, komen onder verscherpt toezicht te staan. Deze inspectie vond plaats om te controleren of de veehouder naar aanleiding van eerdere inspecties verbetering heeft aangebracht. Dat bleek niet zo te zijn”, aldus de NVWA. De dieren zijn opgevangen op een plek waar zij de juiste zorg krijgen. Er loopt een bestuursrechtelijk en strafrechtelijk traject tegen het bedrijf.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen studeerde aan de Hotel Management School Maastricht. Tijdens de Hotel Management School volgde ze de minor Foodservice en werd haar duidelijk dat ze meer wilde leren over het voedingssysteem. Na de Hotel Management School deed ze een Master Gastronomie in Italië aan de University of Gastronomic Sciences. Hier leerde ze alles over de gehele voedselketen van boer tot bord. Daarna startte Carmen als Product Manager/Product Ontwikkelaar bij Sanday’s Bakeries. In 2019 maakte Carmen de overstap naar VMT, waar ze schrijft over onder andere de thema’s Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

  1. On Topic: voedselverpakkingen recyclen, wat is mogelijk?
  2. Brandt & Levie wil ‘eenheidsworst’ tegengaan door sharefunding
  3. Trending in food 2023: dit zijn de 6 ontwikkelingen die er nu toe doen
  4. Zo gebruiken 2 foodbedrijven elektrificatie om te verduurzamen
  5. Digitaal statiegeld moet in Vlaanderen zwerfvuil voorkomen
  6. Infrarood kan gas gestookte hittebehandeling vaak prima vervangen
  7. Zuivelreus wil ‘klimaatneutraal’ worden: na transport en productie nu boeren aan de beurt
  8. Zo werkt supermarktketen Lidl aan duurzaamheid
  9. Startup fermenteert reststromen tomatensaus, appelsap en bier: ‘We kunnen een keur aan reststromen verwerken’
  10. Greencovery haalt waardevolle ingrediënten uit zijstromen en wil van upcycling de norm maken
  1. Johan Hulleman (ex-Jumbo): 'Wet over ontbossing gaat grote impact hebben op retailers'
  2. Batasta maakt pasta van onverkoopbare zoete aardappelen: ‘We gebruiken de traditionele Italiaanse manier’
  3. MSC lanceert Duurzame Vis Awards
  4. Koffiecapsules kunnen binnenkort in de blauwe PMD-zak
  5. Trending 2023 | IFS: ‘Businesscase voor duurzaam ondernemen is duidelijk’
  6. Startup bouwt demoplant voor verwaarding bierbostel: 'Wij zijn de eerste die bostel op deze schaal in Nederland zullen verwerken'
  7. ‘Volstrekt onacceptabele beelden’ leiden tot onderzoek NVWA naar mishandeling varkens
  8. Duurzaamheid en leefbaar inkomen hand in hand: ‘Grote producenten betalen onvoldoende voor cacao’
  9. Startup maakt palmolievervanger van gefermenteerde olie: ‘We willen geen enkele reststroom onbenut laten’
  10. Koffie, cacao, soja en palmolie onder de loep: EU verbiedt invoer producten die bijdragen aan ontbossing