De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

De 20 best gelezen verhalen op VMT in 2022

2022 was een roerig jaar voor de voedingsindustrie. Van het einde van de coronapandemie naar de oorlog in Oekraïne, grondstoffenonzekerheid, onduidelijkheid over handhaving door NVWA, Salmonella en Listeria-cases, een liegende zoetstoffenleverancier en gedoe tussen GFSI en IFS... In dit artikel een opsomming van de 20 best gelezen artikelen op VMT dit jaar.

#1 | IFS maar liefst drie maanden geschorst door GFSI

12 december 2022 | De certificeringswereld staat op haar kop nu GFSI de erkenning van IFS heeft ingetrokken. De relatie tussen de twee partijen staat op zeer gespannen voet. IFS mag bezwaar aantekenen, maar op dit moment hebben audits die uitgevoerd worden tussen 8 december en 8 maart geen geldigheid.

#2 | Blog: Oplopend tekort aan meststoffen verergert voedselcrisis

29 augustus 2022 | De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft directe gevolgen voor de prijzen van gas en verschillende grondstoffen. Na de prijsverhogingen en grondstoftekorten als gevolg van de coronacrisis, krijgen voedselproducenten nu te maken met extra verhogingen en tekorten door de oorlog in Oekraïne.

#3 | Olam en NVWA over ‘gifkoekjes’: ‘Er is onjuiste informatie gedeeld’

19 december 2022 | Olam Food Ingredients (Ofi) voegt geen giftig ammoniak toe aan haar cacaopoeder. Ook stoot de fabriek niet al jaren teveel ammoniak uit. Zo reageren Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, Olam Food Ingredients en NVWA op het landelijk nieuws hierover van afgelopen week. VMT zette de reacties op een rij.

Olam, de NVWA en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied reageren op de berichten rondom de 'gifkoekjes'
Olam, de NVWA en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied reageren op de berichten rondom de 'gifkoekjes'

#4 | Oekraïne is meer dan een ‘graanschuur’: dit betekent het land voor de voedingsindustrie

3 maart 2022 | Het conflict tussen Rusland en Oekraïne zorgt voor veel zorgen en onduidelijkheden in de voedingsindustrie. Maar welke grondstoffen en voedingsmiddelen komen er precies uit Oekraïne? Wat betekent Oekraïne voor de voedingsindustrie? VMT brengt het in kaart.

#5 | Onrust over handhaving NVWA op beheersing grondstofgevaren: GSFI-certificaat leverancier onvoldoende

15 november 2022 | Bij een aantal voedselverwerkers is onrust en boosheid ontstaan over handhaving door de NVWA op de beheersing van grondstofgevaren. Meerdere visbedrijven kregen al schriftelijke waarschuwingen of boetes. Een GFSI-erkend certificaat van een toeleverancier volstaat voor de toezichthouder niet om grondstoffen afdoende te borgen.

Foto is gemaakt bij Spakenburg Paling. Foto is puur illustratief en bedrijf heeft niets met de inhoud van het artikel te maken (red.)
(Foto: Robin Britstra).
Foto is gemaakt bij Spakenburg Paling. Foto is puur illustratief en bedrijf heeft niets met de inhoud van het artikel te maken (red.) (Foto: Robin Britstra).

#6 | Belgische fabriek Ferrero moet sluiten, alle Kinder-chocolade moet uit Belgische schappen

8 april 2022 | De Belgische autoriteiten hebben een fabriek van Ferrero, producent van Kinder-chocolade, gedwongen te sluiten wegens de salmonella-uitbraak. De FAVV trekt de toelating van het bedrijf in het Zuid-Belgische Aarlen in. Alle Kinder-producten uit deze fabriek moeten uit de schappen worden gehaald ongeacht lotnummer of vervaldatum.

#7 | Zoetstof lijkt te mooi om waar te zijn: 'Deze startup stapelt leugen op leugen'

18 mei 2022 | Als je als R&D’er op zoek bent naar een vervanger voor suiker of een nieuw clean label-ingrediënt, stel je er dan zeker van dat je met betrouwbare partijen werkt. Test en doe onderzoek. Zeker als een ingrediënt te mooi lijkt om waar te zijn. Dat is de pijnlijke les uit het volgende verhaal.

Startup Fooditive zegt een zoetstof zonder calorieën te maken uit fruitreststromen, maar is dit ook zo?
Startup Fooditive zegt een zoetstof zonder calorieën te maken uit fruitreststromen, maar is dit ook zo?

#8 | Cressen-keizer Rob Baan trekt van leer: ‘Voedingsindustrie wordt steeds gewetenlozer’

20 juli 2022 | Voedingsmiddelenproducenten doen naar eigen zeggen hun best om lekkere en gezonde producten te maken. Toch is er volgens Rob Baan, oprichter en eigenaar van Koppert Cress, nog heel veel verbetering nodig. In dit artikel geeft Baan zijn ongecensureerde visie op de industrie. “Er zit een partijtje gestapelde narigheid bij elkaar in die producten.”

Rob Baan over de voedingsindustrie: "Er zijn afspraken gemaakt over minder zout, daar doet men niks mee."
Rob Baan over de voedingsindustrie: "Er zijn afspraken gemaakt over minder zout, daar doet men niks mee."

#9 | IFS-baas verbolgen over schorsing: 'GFSI nagelt ons onterecht aan schandpaal'

14 december 2022 | Het nieuws over de schorsing van IFS door GFSI kwam voor Stephan Tromp, Managing Director van IFS, afgelopen week als een donderslag bij heldere hemel. In een uitgebreid interview met VMT belicht hij zijn kant van de zaak en benadrukt: "De schorsing heeft niets met voedselveiligheid of integriteit te maken." En: "IFS-certificaten, ook uitgegeven tijdens de schorsing, zijn en blijven geldig."

Stephan Tromp, Managing Director IFS.
Stephan Tromp, Managing Director IFS.

#10 | 3 doden door besmette gerookte vis

16 augustus 2022 | Half juni 2022 maakte de Food Standards Agency (FSA) bekend dat in Groot-Brittannië niet alleen achttien mensen ziek werden door het eten van met Listeria monocytogenes besmette gerookte vis, maar dat ook drie mensen hierdoor overleden.

#11 | Onderzoek omroep Max: misleiding met port wijnen

14 januari 2022 | De leeftijd van port wijnen in de Nederlandse schappen klopt vaak niet. Dat meldt het omroep Max in het programma Meldpunt na eigen onderzoek. Onderzoek naar 10 en 20 jaar oude Tawny ports bevatten in de helft van de gevallen te jonge port en enkele flessen bevatten sporen van synthetische alcohol.

#12 | NVWA handhaaft tijdelijk niet op foutieve etiketten door tekorten zonnebloemolie

6 april 2022 | Door het dreigende tekort van onder andere zonnebloemolie moeten voedselproducenten op zoek naar alternatieven. Het vermelden van deze alternatieve ingrediënten op etiketten heeft heel wat voeten in de aarde. Om die reden vroegen de FNLI, MVO en het CBL om tijdelijke versoepelingen in de etiketteringswetgeving. VMT deed navraag bij de brancheverenigingen en het ministerie van VWS. Update: VWS publiceert voorlopige afspraken.

CBL: Supermarkten beperken verkoop zonnebloemolie
CBL: Supermarkten beperken verkoop zonnebloemolie

#13 | Kwaliteitsdirecteur Barry Callebaut vertrekt week na salmonellabesmetting

11 juli 2022 | Pablo Perversi, verantwoordelijk voor duurzaamheid, innovatie en kwaliteit bij Barry Callebaut, stapt op. Pablo Perversi, chief innovation, sustainability & quality officer, heeft beslist om zijn carrière elders voort te zetten, zo vermeldt het persbericht van het concern.

#14 | Dit zijn de 12 belangrijkste wijzigingen in het Warenwetbesluit op gebied van THT & TGT

1 juli 2022 | Per juli 2022 treden een aantal wijzigingen in werking op gebied van gebruik van THT en TGT en het gebruik van het waarschuwingsetiket voor pluimveevlees. VMT dook in de wetgeving en zet de wijzigingen overzichtelijk op een rij.

#15 | Zo kijkt NVWA naar Infoblad 85 (tips en video)

8 juni 2022 | Ook in 2022 zijn er nieuwe wijzigingen in Infoblad 85. Welke wijzigingen zijn dat? Hoe kijkt de NVWA naar Infoblad 85? Tijdens deze lezing leer je alles over Infoblad 85.

Paul in 't Veld, NVWA.
Paul in 't Veld, NVWA.

#16 | Nutri-Score: dit zijn de voorgestelde wijzigingen voor het algoritme

17 augustus 2022 | De afgelopen tijd boog een wetenschappelijk comité zich over de eventuele benodigde aanpassingen van het algoritme achter de Nutri-Score. Het comité publiceerde het eindverslag met daarin de voorgestelde wijzigingen voor het algoritme. VMT dook in het lijvige verslag en zet de belangrijkste conclusies en voorgestelde wijzigingen op een rij.

#17 | FDA vindt vijf stammen Cronobacter sakazakii in babyvoeding fabriek Abbott

7 april 2022 | De inspectie van de babyvoeding fabriek van Abbott in het Amerikaanse Sturgis laat vijf positieve monsters zien voor Cronobacter sakazakii. Deze zijn afkomstig van vijf verschillende stammen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) deed dit onderzoek na meldingen van ziekte en overlijden in verband met de zuigelingenvoeding van het bedrijf die in februari werd terug geroepen.

#18 | PeelPioneers opent grootste schillenfabriek EU: ‘Het is een grondstof, geen reststroom’

7 januari 2022 | Scale-up PeelPioneers opende recentelijk de grootste schillenfabriek van Europa in Den Bosch. De scale-up maakt functionele voedselingrediënten van weggegooide sinaasappelschillen. VMT ging langs, nam een kijkje in de nieuwe fabriek en sprak met medeoprichter Bas van Wieringen en zakenpartner Noud van Stekelenburg van FI&S.

#19 | Food in totale verwarring: wat is nu de echte reden achter schorsing IFS door GFSI?

13 december 2022 | Van kwaliteitsmanagers bij producenten en retailers tot consultants, voedselveiligheidsexperts en zelfs toezichthouder NVWA: er is grote verwarring. Iedereen breekt zich het hoofd over de werkelijke reden achter de schorsing van IFS door GFSI. Die reden doet ertoe, want het heeft grote impact op het vertrouwen in de foodketens in de certificeringen wereldwijd.

#20 | Zo implementeer je een voedselveiligheidscultuur. Dit zijn 8 tips (video)

22 november 2022 | Het is al enige tijd bekend dat een voedselveiligheidscultuur essentieel is om levensmiddelenproductie veilig uit te voeren om veilige levensmiddelen te hebben. Er bestaat echter geen voorgeschreven methode om tot een voedselveiligheidscultuur in een bedrijf te komen. In dit artikel een aantal bruikbare adviezen op een rij.

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

Foto: Shutterstock

Salmonella in rauwe melk maakt 165 mensen ziek, vooral jonge kinderen

In Amerika werden 165 mensen ziek na het drinken van rauwe melk uit Californië. Volgens de eigenaar van het melkveebedrijf was één koe besmet met...

Het Belgische FAVV meldde in 2022 in totaal 416 recalls en waarschuwingen

Belgische recalls en waarschuwingen van juli: E.coli in kaas en...

In dit overzicht lees je de Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: E.coli in kaas, vreemd voorwerp in noten...

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Précon toegetreden tot bestuur SimplyOK

Onlangs is Précon toegetreden tot het bestuur van SimplyOK. "Een goede beheersing van allergenen is een belangrijk onderdeel van onze...

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: frambozenslofjes met pistachenoten

Nederlandse recalls en waarschuwingen juli: frambozenslofjes met...

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van juli. De laatste wapenfeiten: sesampasta met salmonella en...

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium botulinum

Recall van honderden merken blikjes koffie vanwege Clostridium...

Vanwege een mogelijke besmetting met Clostridium botulinum zijn koffieproducten van 128 verschillende koffiebranderijen teruggeroepen in de Verenigde...

foto: shutterstock

Update: E.coli-uitbraak via sla op sandwiches zorgt voor 250 zieken

UPDATE: Meer dan 250 mensen zijn ziek geworden door een uitbraak met E.coli (STEC) O145 in het Verenigd Koninkrijk (VK). Whole Genome Sequencing...

Foto: NVWA

NVWA trekt ten strijde tegen 'seks-honing'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt op tegen verkopers van honing die online wordt verkocht als middel voor een beter seksleven....

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

Voorkom ijs en sneeuw in koel- en vrieshuizen

In de koelopslag van voedingsproducten is het reguleren van vochtigheid cruciaal. Het handhaven van een stabiel klimaat is onmisbaar voor het behoud...