Young QA: Hoe houd je de kwaliteitsafdeling toekomstbestendig?
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
Training? Testen? Inspecties? Natuurlijk, dit zijn belangrijke zaken in het streven naar voedselveilige producten. Maar ze werken onvoldoende, zegt de Amerikaanse voedselveiligheidsexpert Frank Yiannis van de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Bouwend op jarenlange ervaring bij Walmart, Disney en FDA geeft hij in dit artikel vijf tips voor het bouwen van een Food Safety Culture.
Dat voedselveiligheidsbeleid effectief moet zijn, spreekt vanzelf. Maar hoe zorg je voor een goede evaluatie van je voedselveiligheidsbeleid om te zien of dat echt zo is? Unilever en Royal A-ware Food Group geven 7 overzichtelijke tips op een rij.
Vrijdag 7 juni was het World Food Safety Day. "Daar moeten we iets mee", dacht het Quality & Food Safety-team van Tony's Chocolonely. Maar die dag werd een hele week. Iedereen op het hoofdkantoor in Amsterdam moest eraan geloven: van een food safety bingo tot een pubquiz en een lezing van oprichter Teun van de Keuken. "Voedselveiligheid laagdrempelig en speels op de kaart zetten."
Daniël Zwiers van Fresh Quality Support groeide op in een ambachtelijke slagerij en weet hierdoor hoe belangrijk voedselveiligheid is. En hoe je daarover moet communiceren met je mensen. Hij geeft tien tips over hoe je dat aanpakt. "Ik wil het liefst het informele van het kleinschalige ook terugzien in een grote industriële omgeving. Je moet op een positieve manier iets triggeren bij je mensen, een knop omzetten."
De voedselautoriteit FAVV grijpt het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie van 1 januari tot 30 juni aan om het thema 'Food Safety Culture' in Europa op de kaart te zetten. Op het gebied van diergezondheid, geeft de FAVV aandacht aan het thema preventie, bioveiligheid en vaccinatie.
VMT sprak het afgelopen jaar met vele kwaliteitsmanagers, productontwikkelaars en fooddesigners. Een aantal van deze gesprekken zijn uitgewerkt in een reeks podcasts. Reden voor de redactie om de top 6 podcasts van 2023 op een rij te zetten.
Bewustwording creëren onder je personeel over duurzaamheid of voedselveiligheid is best lastig. Veel voedingsmiddelenbedrijven worstelen ermee. Een nieuwe ontwikkeling op dat gebied is om een onderwerp spelenderwijs interessant te maken. In dit artikel leer je hoe een producent met een app het thema voedselverspilling bij de medewerkers tussen de oren heeft gekregen. Tips vind je onderaan het artikel.
Tony's Chocolonely begon als startup, maar inmiddels zijn de repen niet meer uit de schappen weg te denken. Om daar te komen is er veel gebeurd in het bedrijf. Sylvia van Vliet, kwaliteitsmanager bij de producent, vertelt uitgebreid over de stappen die zijn gezet op het gebied van kwaliteit. "Bij de start van het bedrijf waren we volledig afhankelijk van de expertise van onze productiepartners."
Mede door de opname in wetgeving en certificeringen wordt het hebben van een goede voedselveiligheidscultuur steeds belangrijker voor voedingsmiddelenproducenten. Welke tips hebben kwaliteitsmanagers voor een goede implementatie van de voedselveiligheidscultuur? VMT zet 5 tips van kwaliteitsmanagers op een rij.