Dit zijn de top 6 podcasts van 2023:
FreshRecruitment
VMT sprak het afgelopen jaar met vele kwaliteitsmanagers, productontwikkelaars en fooddesigners. Een aantal van deze gesprekken zijn uitgewerkt in een reeks podcasts. Reden voor de redactie om de top 6 podcasts van 2023 op een rij te zetten.
Dit zijn de top 6 podcasts van 2023:
Onderweg met de auto of de trein en ondertussen meer leren over R&D in food of voedselveiligheid en kwaliteit? Dan zijn podcasts een handige manier daarvoor. VMT zet interessante en leerzame podcastkanalen over foodproductie op een rij.
Een goede voedselveiligheidscultuur neerzetten: ga er maar aanstaan als beginnend of zelfs gevorderd kwaliteitsprofessional. Niet zelden loop je tegen ingesleten gewoonten of zaken aan die iedere QA'er doet rillen. Hoe stel jij je dan op? Hoe ga jij de cultuur veranderen? In dit artikel delen QA'ers en andere experts hun ervaringen.
Heel veel voedingsmiddelen die keurig aan alle levensmiddelenwetgeving voldoen zijn toch niet integer. Dat stelt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer (69) in zijn nieuwe -en waarschijnlijk laatste- boek 'De leugens op mijn bord', dat volgende week verschijnt. In deze podcast legt hij uit wat er mis is.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt meerdere meldingen van mogelijk cannabis in Haribo-snoep. Dat laat een woordvoerder weten nadat RTL Nieuws had bericht over een tweede geval waarbij een kind in Zeeland in coma is geraakt, mogelijk door het eten van besmet snoepgoed. De woordvoerder zegt niet over hoeveel en om wat voor nieuwe meldingen het gaat, omdat de onderzoeken nog lopen en dus nog niet duidelijk is of en welk verband er is.
Namaakvoedingsmiddelen en -dranken rukken op in Europa. Daarover luidt het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie (EUIPO) nu de noodklok. Een nieuwe campagne met de naam 'Wat staat er op uw tafel?' moet consumenten nepvoedsel leren herkennen.
Na een recent onderzoek naar wijn, blijken ook graanproducten reststoffen van PFAS-pesticiden (TFA) te bevatten. Dat stelt PAN-Europe op basis van nieuw onderzoek naar TFA-gehaltes in voeding. De organisatie noemt de gehaltes 'zorgwekkend' en pleit voor een verbod.
Supermarkten staan in de rij voor hybride zuivelproducten. Die moeten consumenten die de overstap naar vegan alternatieven te groot vinden, alsnog over de streep trekken naar een plantaardiger dieet. De smaak van hybride producten lijkt meer op die van zuivel, de producten zijn soms ook goedkoper te produceren en toch duurzamer. 'Mensen willen niet altijd binnen een dag veganist of vegetariër worden, maar wel hun steentje bijdragen aan het milieu.'
Marcel Zwietering is hoogleraar levensmiddelenmicrobiologie aan de Wageningen University & Research (WUR). Al meer dan twintig jaar werkt hij met verschillende micro-organismen uit voedsel, "the good, the bad and the ugly", zoals hij het zelf verwoordt. Onlangs kreeg hij voor zijn verdiensten de Europe Food Safety Award. Zwietering is vereerd door de winst van de oeuvreprijs, maar is nog lang niet klaar met zijn werk. "Er zijn uitdagingen genoeg!"
De Amerikaanse supermarktketen Publix heeft een partij babyvoeding uit de schappen gehaald vanwege een mogelijk te hoog loodgehalte. Het product werd in meerdere staten in de VS verkocht. De terugroepactie volgt op een routinecontrole waarbij verhoogde loodwaarden werden aangetroffen.
Dit zijn Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen voor juni. De laatste wapenfeiten: Verkeerd etiket op Westland BBQ coleslaw, ammoniak in cola en sinaasappel ijsjes ALDI, mogelijk hard plastic in kaasplakken van Aldi en Jumbo en mogelijke aanwezigheid gluten in biologische broodmix.
Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor juni. De laatste wapenfeiten: Mogelijk aanwezigheid glas in decafé filterkoffie, mogelijk aanwezigheid salmonella in chipolata worstjes, ochratoxine A in rozijnen, en mogelijke aanwezigheid stukjes plastic in Jumbo kaasplakken.