Dit zijn de top 6 podcasts van 2023:
FreshRecruitment
VMT sprak het afgelopen jaar met vele kwaliteitsmanagers, productontwikkelaars en fooddesigners. Een aantal van deze gesprekken zijn uitgewerkt in een reeks podcasts. Reden voor de redactie om de top 6 podcasts van 2023 op een rij te zetten.
Dit zijn de top 6 podcasts van 2023:
FreshRecruitment
NIZO Food Research B.V.
Concorp
Concorp
Onderweg met de auto of de trein en ondertussen meer leren over R&D in food of voedselveiligheid en kwaliteit? Dan zijn podcasts een handige manier daarvoor. VMT zet interessante en leerzame podcastkanalen over foodproductie op een rij.
Een goede voedselveiligheidscultuur neerzetten: ga er maar aanstaan als beginnend of zelfs gevorderd kwaliteitsprofessional. Niet zelden loop je tegen ingesleten gewoonten of zaken aan die iedere QA'er doet rillen. Hoe stel jij je dan op? Hoe ga jij de cultuur veranderen? In dit artikel delen QA'ers en andere experts hun ervaringen.
Heel veel voedingsmiddelen die keurig aan alle levensmiddelenwetgeving voldoen zijn toch niet integer. Dat stelt voedingsmiddelentechnoloog IJsbrand Velzeboer (69) in zijn nieuwe -en waarschijnlijk laatste- boek 'De leugens op mijn bord', dat volgende week verschijnt. In deze podcast legt hij uit wat er mis is.
Vlak voor het zomerreces stuurde de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport een Kamerbief met een update rondom voedselveiligheid. In deze brief geeft de staatssecretaris meer informatie over lopende ontwikkelingen, aankomende wetswijzigingen en nieuwe risico's op gebied van voedselveiligheid. VMT dook in de brief en zet de belangrijkste punten op een rij.
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
Een monitoringsprogramma voor chemische contaminanten opzetten doe je als voedselproducent niet om een wit voetje te halen bij de toezichthouder. Hoewel wettelijk verplicht, is het een strategische keuze om grip te houden op kwaliteit, veiligheid en imago. Hoe je dit doet en waar je op let, leer je in dit artikel.
Het bekende Informatieblad 85 van NVWA wordt vernieuwd en gaat verder onder een nieuwe naam: het Handboek Levensmiddelenmicrobiologie. Het VMT-webinar hierover was op woensdag 2 juli en is vanaf maandag 7 juli terug te kijken in dit artikel.
De Italiaanse Serie B-voetbalclub Salernitana werd vlak na de eerste degradatiewedstrijd tegen Sampdoria getroffen door een grootschalige uitbraak van voedselvergiftiging. Wat begon als een reguliere uitwedstrijd, eindigde in ziekenhuizen, uitstel van wedstrijden en hevige onrust op de tribunes. De club eist opheldering over geserveerde lunches, terwijl experts en voedselautoriteiten zich buigen over de oorzaak.
In de Verenigde Staten roept voedselproducent FreshRealm kant-en-klare koelverse kipfettuccine alfredo terug vanwege mogelijke besmetting met Listeria monocytogenes. De besmetting wordt in verband gebracht met een uitbraak die al 17 ziektegevallen, drie sterfgevallen en één zwangerschapsverlies heeft veroorzaakt. De betrokken producten lagen in de schappen van grote supermarktketens als Albertsons, Safeway, Walmart en Kroger.
Voeding en water zijn belangrijke bronnen van teveel PFAS in menselijk bloed. Nagenoeg iedereen heeft er nu teveel van in het bloed, stelt RIVM na onderzoek.
De eigenaren van het voormalige Michelinsterrenrestaurant Fuji no Kura in Japan zijn gearresteerd nadat minstens 79 mensen ziek werden van voedsel dat zij serveerden. De familie achter het restaurant zou herhaaldelijk voedselveiligheidsregels hebben overtreden, ondanks waarschuwingen van lokale autoriteiten.