Leerzame podcasts: van food waste tot voedselveiligheid en fraude

Leerzame podcasts: van food waste tot voedselveiligheid en fraude

Onderweg met de auto of de trein en ondertussen meer leren over R&D in food of voedselveiligheid en kwaliteit? Dan zijn podcasts een handige manier daarvoor. VMT zet interessante en leerzame podcastkanalen over foodproductie op een rij.

VMT to go

Nederlandstalige podcasts over de thema's: Voedselveiligheid & Kwaliteit, R&D in food, Wetgeving & Toezicht en Duurzaamheid & MVO.

'Curious Conversations': Anna Zeide talks about the history of food waste

Anna Zeide joined Virginia Tech’s “Curious Conversations” to talk about the history of food waste in America and its impact on society and the environment. She shared insights related to several historical turning points and stressed that addressing food waste requires rethinking and integrating food security and waste management systems. Zeide is an associate professor of history in the College of Liberal Arts and Human Sciences and founding director of the Food Studies Program. She studies food as a way of understanding environmental change, dynamic cultural practices, consumer behavior, technology, health, and justice.

Of Je Worst Lust: voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers

Vroeger werd vooral vlees gezien als product met een verhoogd voedselveiligheidsrisico. Tegenwoordig zijn er juist steeds meer voedselveiligheidsproblemen die opduiken in producten van plantaardige oorsprong. In de podcast 'Of Je Worst Lust' gaat Simone Hertzberger, voorheen bekend van de Thema Update Voedselveiligheid van VMT, uitvoerig in op de voedselveiligheid van vlees en vleesvervangers.

Beetweters

Sven en Luck graven diep om alles over gezonde voeding te ontdekken.

Food Safety Matters

Food Safety Matters is a podcast for food safety professionals hosted by the Food Safety Magazine editorial team – the leading media brand in food safety for over 20 years. Each episode will feature a conversation with a food safety professional sharing their experiences and insights of the important job of safeguarding the world’s food supply.

Roet in het eten, NVWA-IOD

Verborgen paardenvlees, ziekmakend babymelkpoeder, bedorven kaas, en verboden groeihormonen. Duik samen met Ben Prins in de spannende verhalen achter deze true crime-zaken van de NVWA-IOD; de opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

NIZO talks food and health

NIZO focuses on relevant aspects of technologies that enable this transition namely: protein technology, processing technologies, food grade fermentation technologies and the health aspects.

De Upfront Podcast

De Upfront Podcast is een onafhankelijk initiatief met een simpele missie: Luister deze podcast - wordt iedere week 1% gezonder. De invulling is dus zo: 50% gezondheid, 50% business.

Food Safety Simplified

In this series we will discover that we can Simplify Food Safety by the way we think. Listen as we unpack topics that are often seen as complicated or hard and simplify these by changing the way we think.

Heb je nog een heel goede podcastserie voor kwaliteitsprofessionals of R&D-ers in food? Tip de redactie!

Willem Paul de Mooij

Willem Paul de Mooij

Hoofdredacteur VMT

Willem Paul de Mooij is hoofdredacteur van VMT. Binnen VMT schrijft hij vooral over het thema Voedselveiligheid & Kwaliteit.

NVWA

NVWA waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke afslankpillen

De NVWA waarschuwt consumenten voor twee afslankpillen. Ze bevatten gevaarlijke ingrediënten.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen ei in gratin en mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Voor abonneesEiwitmeting: zo brengen 6 supermarkten de verkochte dierlijke en plantaardige eiwit in kaart
  2. Belgische recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen in bruschetta, plastic in koekjes en salmonella in boter
  3. Nederlandse recalls en waarschuwingen maart: onvermeld allergeen in dumplings
  4. Verenigde Staten verdeeld over legaliteit verkoop rauwe melk
  5. FDA waarschuwt voor Canadese mosselen vanwege uitbraak in Verenigde Staten
  6. Nederland wederom grootste bierexporteur binnen Europa
  7. Voor abonneesZijn BRCGS en IFS voedselveiligheidonwaardige schema's geworden?
  8. Voedselveiligheid van vega en vlees in de spotlight (podcast)
  9. Onderzoekers linken kaasbedrijf aan dodelijke E. coli-uitbraak
  10. Goed op de hoogte van standaarden en certificeringen? Deze artikelen helpen je op weg
  1. Productinnovaties maart: FreeBrew craft soda
  2. Wakker Dier vraagt merken om vegarecepten op verpakkingen te plaatsen
  3. ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar consument wil er nauwelijks voor betalen'
  4. Zweeds onderzoek: wassen bladgroenten sluit Salmonella-besmetting niet uit
  5. Voor abonneesQA'ers reageren positief op nieuw allergenenbeleid: 'Nu nog een eenduidige Europese norm'
  6. Voor abonneesVMT 2 (2024): Ontwikkeling standaarden
  7. The Protein Brewery krijgt novelfoods-goedkeuring voor schimmeleiwit in Singapore
  8. Pieter Pot over doorstart: 'We verwachten dit jaar géén verlies te draaien'
  9. GesponsordPathogene micro-organismen zoveel mogelijk weren met de Flexxomat
  10. Finland onderzoekt verband tussen hepatitis E en de consumptie van metworst