FreshRecruitment
Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.
Het goed uitvoeren van audits vormt een belangrijk onderdeel van het werk van de kwaliteitsmanager. Maar hoe pak je zo'n audit nu aan? Welke tips hebben QA'ers? Hoe kijken (ex)auditoren hiernaar en welke tips hebben zij? En hoe ga je om met de werkdruk door het toenemende aantal audits? Na het lezen van deze 14 artikelen ben je heel wat tips & tricks rijker.
Audits, auditoren en schema's zijn veelbesproken onderwerpen in de voedingsindustrie. Er zijn verschillende certificeringsschema's beschikbaar en retailers hebben verschillende eisen hieraan. Hoe kijkt Aldin Hilbrands, CEO van FSSC, naar de huidige auditcultuur? VMT sprak met hem over audits en de FSSC.
Producten die op de grond vallen en netjes weer op de productielijn worden gelegd. Dat gebeurt nog steeds, zélfs tijdens een audit. Toch zijn dit incidenten en doen producenten het grotendeels correct. Dit vertellen auditors Ans van Bergen en Mark de Langen in een podcast met VMT. De auditors vertellen meer over hoe zij audits ervaren, wat zij zoal tegenkomen en wat zij voor tips hebben voor producenten.
De industrie kijkt op verschillende manieren naar auditoren. Waar sommige met open armen ontvangen worden, zijn andere minder welkom. Maar hoe ervaren auditoren dit zelf? Waar letten zij op en welke ontwikkelingen zien zij in de industrie? VMT sprak met Jan Weide en Sjoerd Hoornweg, auditoren bij SGS. "Wij zoeken altijd naar conformiteiten."
Voor de een is het een routineklus, voor de ander betekent het stress. Elke kwaliteitsmanager pakt een audit anders aan. In dit artikel 5 tips van ex-auditoren Simone Nelissen en Renze Holwerda om goed voorbereid de audit in te gaan.
Jaarlijks gaat wereldwijd bijna een vijfde van al het voedsel dat bestemd is voor consumptie verloren, goed voor meer dan een miljard ton, zo blijkt uit cijfers van het VN-Milieuprogramma. Uit het onlangs gepubliceerde internationale ViewPoint-onderzoek van DNV blijkt dat organisaties in de voedingsmiddelenindustrie het probleem wel herkennen, maar het lang niet altijd als topprioriteit behandelen.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Odin versterkt directieteam met Sepha Smit en Wouter Wezenbeek, Nespresso benoemt Maaike Klijberg tot Marketing Director, en Thijs Bosch nieuwe CEO The Protein Brewery.
Meer bezoekers en meer exposanten. De groeiende populariteit van huismerken gafde PLMA-beurs in Amsterdam weer een impuls. Meer dan 30.000 bezoekers dompelden zich onder in het grote aanbod aan private label-producten.
Supermarkten moeten de vrijheid krijgen om over de grens in te kopen als de prijzen daar lager zijn. Een van de punten in een nieuw pakket maatregelen van de Europese Commisie.
De Europese Commissie wil strengere eisen stellen aan het invriezen van tonijn aan boord van vissersschepen. Met een ontwerpverordening wil de commissie voedselfraude en gezondheidsrisico's, zoals histaminevergiftiging, beter tegengaan.
Voedselfabrikanten die gerookte producten of producten met rooksmaak maken, kunnen binnen enkele jaren nieuwe strenge regels verwachten. Eerder verbood de EU het gebruik van acht rookaroma's in eindproducten. Die worden de komende jaren uitgefaseerd. Maar inmiddels worden ook ingrediënten met rooksmaak en écht gerookte producten door EFSA onderzocht.
Afgelopen februari was het zover: de richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval, die in 1994 voor het eerst in werking ging, is herzien en gewijzigd naar de Verordening (EU) 2025/40 betreffende Verpakkingen en Verpakkingsafval, ook bekend als de PPWR. In de nieuwe verordening worden verschillende doelstellingen beschreven die geleidelijk in gaan. Elianne Martis, consultant regulatory affairs bij Précon Consulting Group B.V. vertelt waar je rekening mee moet houden.
In dit nummer alles over etikettering, logo's en claims binnen en buiten de Europese Unie, allergenenetikettering en voedselkeuzelogo's zoals de Nutri-Score. Experts van onder andere het Voedingscentrum geven hun visie.