Voor abonnees VMT 7 (2025): AI in productontwikkeling
Hoe gebruiken productontwikkelaars AI in hun werk? Dit themanummer belicht kunstmatige intelligentie vanuit verschillende perspectieven.
Voor abonneesHoe gebruiken productontwikkelaars AI in hun werk? Dit themanummer belicht kunstmatige intelligentie vanuit verschillende perspectieven.

Nestlé nodigde in de proefkeuken in Amstelveen deze week journalisten uit om een voorproefje te geven van wat het voedingsmiddelenconcern na de zomer lanceert. Naast nieuwe composteerbare koffiepads en een range Maggi Airfryer-maaltijden is er ook flink gepuzzeld aan de vleesvervangers van Garden Gourmet. Marcel de Leeuw, Business Development Chef bij Nestlé Professional vertelt erover.

In de zoutmijn onder Veendam wordt al decennialang magnesiumzout gewonnen voor vooral industriële toepassingen. Maar sinds kort werkt Nedmag samen met productontwikkelaars van onder meer Mister Kitchen om dit natuurlijke mineraalzout een plek te geven in voeding. Is magnesiumzout hét antwoord in natriumreductie zonder verlies van smaak of functionaliteit?

De SIAL 2024 in Parijs, een van de grootste voedingsmiddelenbeurzen ter wereld, brengt dit jaar opnieuw duizenden bedrijven en merken uit de internationale foodsector samen. Willem Paul de Mooij en Carmen Groeneveld van VMT beginnen hun beursbezoek op het innovatieplein, waar zij de nieuwste trends ontdekken. In deze podcast bespreken zij de innovaties opvallen.

Bewust bezig zijn met wat je binnenkrijgt, ofwel 'mindful eating' is wereldwijd aan een opmars bezig. Uit onderzoek blijkt dat de interesse voor mindful eating het afgelopen jaar bijna is verdriedubbeld. Hoe speel je als voedselfabrikant in op deze trend? Dat lees je in dit artikel.

Ben je productontwikkelaar of R&D-er in food of gewoon benieuwd naar wat verschillende trends? Heb je geen tijd om de PLMA in Amsterdam te bezoeken? VMT zet wat random producttrends voor je op een rij. Je raad het al: veel verrijkt met eiwitten tot glutenvrij. En van vegan en plantaardig tot lactosevrij.
Voor abonneesOxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine oliedruppels aanwezig, en in al deze producten kan oxidatie optreden. Textuur en kleur van het product veranderen en ook de voedingswaarde wordt minder. Kortom, het product wordt ranzig. Onderzoekers keken hoe je vetemulsies kunt ontwerpen om producten langer houdbaar te maken.
Voor abonneesHoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt: slechts 1 tot 5%. Data-analyse door AI kan de productie veel sneller naar een hoger niveau tillen, stelt Intelecy. "Procesoperators, QA-ers en R&D-specialisten kunnen dit zelf doen"

Onderweg met de auto of de trein en ondertussen meer leren over R&D in food of voedselveiligheid en kwaliteit? Dan zijn podcasts een handige manier daarvoor. VMT zet interessante en leerzame podcastkanalen over foodproductie op een rij.

De foodsector heeft niet stilgestaan in 2023. Wat is de redactie van VMT het meest opgevallen dit jaar? Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen van 2023 op het gebied van duurzaamheid, productontwikkeling, wetgeving & toezicht en voedselveiligheid & kwaliteit? En wat zijn de onderwerpen die de redactie in 2024 op de agenda verwacht?