Young QA: 'Hoe richt je controles efficiënter in zonder dat het ten koste gaat van de borging van risico's?'
In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.

In de rubriek Young QA stellen jonge kwaliteitsmanagers vragen aan ervaren vakgenoten.
Voor abonneesDe recent verschenen Staat van Zoönosen 2024 van RIVM en NVWA laat zien dat enkele dier-mensinfecties (zoönosen) opnieuw nadrukkelijk in beeld zijn. Vooral de stijging van Salmonella Enteritidis-infecties bij mens en leghennen en de aanhoudende aanwezigheid van het vogelgriepvirus H5N1 vragen om aandacht. Het rapport biedt een overzicht van meldingsplichtige zoönosen en de belangrijkste trends in 2024.
GesponsordGevarenanalyse en de gevarenbeheersing van grondstoffen vereisen van leveranciers een standaardwerkwijze. Maar waar moet je beginnen? En wanneer heb je aan je wettelijke eisen voldaan? "Bij deze uitdaging is software een welkome ondersteuning", zegt Sander Verweij, QA-consultant Food bij Précon. "Maar naast een goede analyse is een werkbaar verificatieplan minstens zo belangrijk."
Voor abonneesDe Nederlandse levensmiddelenindustrie is een aantrekkelijk doelwit voor cybercriminelen. Uit recent onderzoek van Cegeka onder 245 maakbedrijven blijkt dat de sector gemiddeld een 7,6 scoort op digitale weerbaarheid, maar dat de kloof tussen koplopers en achterblijvers groter wordt. Wat kun je als voedselbedrijf doen om je digitale weerbaarheid te vergroten? VMT zet de belangrijkste tips op een rij.

Bacteriën die bestand zijn tegen carbapenems, krachtige antibiotica voor mensen, worden steeds vaker in de voedselketen gevonden. Hoe groot is volgens experts het risico voor de volksgezondheid?
Voor abonneesVlak voor het zomerreces stuurde de staatssecretaris van Jeugd, Preventie en Sport een Kamerbief met een update rondom voedselveiligheid. In deze brief geeft de staatssecretaris meer informatie over lopende ontwikkelingen, aankomende wetswijzigingen en nieuwe risico's op gebied van voedselveiligheid. VMT dook in de brief en zet de belangrijkste punten op een rij.
Voor abonneesEen challengetest is vaak het sluitstuk van een gedegen houdbaarheidsstudie, maar blijkt in de praktijk lang niet altijd nodig en soms zelfs ongunstig. Er zijn NVWA-richtlijnen, maar toch worstelen producenten vaak met deze vraag. Dit stappenplan helpt QA-professionals en producenten om te bepalen of een test écht nodig is.
Voor abonneesEen monitoringsprogramma voor chemische contaminanten opzetten doe je als voedselproducent niet om een wit voetje te halen bij de toezichthouder. Hoewel wettelijk verplicht, is het een strategische keuze om grip te houden op kwaliteit, veiligheid en imago. Hoe je dit doet en waar je op let, leer je in dit artikel.
Voor abonneesDe eigenaren van het voormalige Michelinsterrenrestaurant Fuji no Kura in Japan zijn gearresteerd nadat minstens 79 mensen ziek werden van voedsel dat zij serveerden. De familie achter het restaurant zou herhaaldelijk voedselveiligheidsregels hebben overtreden, ondanks waarschuwingen van lokale autoriteiten.
Voor abonneesEr is onderzoek gestart naar een nieuwe uitbraak van hepatitis A-infecties. Tot nu toe zijn er vijf patiënten bevestigd. De bron van de besmetting is nog onbekend en ook over de leeftijd en woonplaats van de patiënten is niets bekendgemaakt.