Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'

Boermarke: 'Met plantaardig blokje kaas in salade pak je ook de veganist mee'

Familiebedrijf Boermarke heeft na de geslaagde introductie van de rasp en plantaardige plakken met Gouda-smaak het assortiment flink uitgebreid. Voor de toekomst ziet het bedrijf veel kansen bijvoorbeeld in kaassoufflés, kaaskroketten en andere vegetarische snacks. "De smaak en structuur van onze plantaardige kaas is al goed, maar we willen de voedingswaarde nog verder verbeteren", vertellen salesdirector Wessel van Setten en senior productmanager retail internationaal Andrea Kamphuis.

Boermarke is de eerste plantaardige kaasproducent van Nederland die op grote schaal harde en halfzachte plantaardige kaasalternatieven kan produceren, versnijden en verpakken. Acht jaar geleden is het familiebedrijf begonnen met de ontwikkeling van plantaardige yoghurt op basis van kokos, amandel en soja. Vier jaar later werd de eerste plantaardige kaas geproduceerd. Doordat de onderneming al veel ervaring had opgedaan met de productie van plantaardige yoghurt, is het ontwikkelingstraject vrij snel verlopen. Voor yoghurt wordt onder andere kokos gebruikt. Dit is ook de basis geworden voor de plantaardige kaas. Verder wordt onder meer zetmeel toegevoegd.

Volgende stap

Begin 2021 startte Boermarke met de ontwikkeling van nieuwe smaakvarianten. “Dit heeft geleid tot een groot aanbod van plantaardige kaassoorten in klein- en grootverpakking. Veel van deze smaken zijn inmiddels verkrijgbaar in de retail, industrie en foodservice in zowel binnen- als buitenland”, blikt Andrea Kamphuis terug. Daarom is het volgens Wessel van Setten tijd voor de volgende stap. “Er komt steeds meer vraag naar plantaardige snackproducten. Dat biedt kansen."

Wij helpen ondernemers graag om te ‘veganiseren’”

Dat merkte hij destijds ook met de plantaardige yoghurt. "Toen werden we benaderd door producenten van smoothies, die graag plantaardige yoghurt wilden gebruiken. Het is natuurlijk niet nodig om in dranken, zoals vruchtensappen, dierlijke producten te verwerken." Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor de blokjes kaas in een salade. Producenten kunnen een veel grotere doelgroep aanspreken als ze plantaardige blokjes gebruiken. Wij helpen ondernemers graag om te ‘veganiseren’.”

Zelfs verpompbare kaas

Zodoende heeft Boermarke gastroblokken ontwikkeld voor de industrie. “Deze zijn gemakkelijk te versnijden en voor allerlei verschillende toepassingen te gebruiken, zoals geraspte kaas op pizza’s, vulling voor vegan vleesalternatieven en blokjes voor tapas en borrelgemak. We kunnen zelfs verpompbare kaas leveren.” Hij ziet nog veel meer mogelijkheden. “Denk bijvoorbeeld aan kaassoufflés, kaaskroketten en andere vegetarische snacks, maar ook bijvoorbeeld aan de kaas op kaasbroodjes. Zo kunnen bedrijven op een gemakkelijke manier hun producten plantaardig maken.”

Voedingswaarde verbeteren

Qua voedingswaarde willen we hetzelfde uitkomen als kaas op dierlijke basis.”

Voor de komende tijd is het de uitdaging om de voedingswaarde van de plantaardige kaas verder te verbeteren, vertelt Kamphuis. “We willen de verzadigde vetzuren nog verder naar beneden brengen en meer eiwit, vitamines en mineralen toevoegen. Qua voedingswaarde willen we hetzelfde uitkomen als kaas op dierlijke basis. Het lastige is dat als we extra eiwit toevoegen, dit invloed heeft op de smaak. Maar we zijn juist zo trots op deze smaak. Die moet gelijk blijven. Zodoende ligt de lat heel hoog.”

Van Setten vergelijkt dit met de verdere verbetering van plantaardige hamburgers. “De eerste hamburgers die op de markt kwamen, hadden een goede smaak en structuur. Pas later werden er eiwitten en andere functionele ingrediënten toegevoegd, die ervoor zorgen dat het inmiddels volwaardige vleesvervangers zijn.”

Geen verschil

Ook voor Boermarke is een goede smaak en structuur het allerbelangrijkste. “Dat is de enige manier om je product voor een groot publiek toegankelijk te maken”, benadrukt Van Setten. “De plantaardige variant moet net zo goed zijn als de dierlijke. Als wij aan consumenten onze kruidenkazen en een dierlijke kaas laten proeven, dan merken ze geen verschil. Een kaasplakje moet flexibel zijn; je moet het kunnen buigen, maar het mag niet breken. De nasmaak moet romig zijn. We zijn heel trots op onze kazen, maar desondanks is onze R&D-afdeling iedere dag bezig om ze verder te verbeteren.” Daarnaast wil het bedrijf in de toekomst nog meer smaakvariaties op de markt brengen en er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van plantaardige spreads.  

Hypermoderne fabriek

Speciaal voor de productie van de plantaardige kaas is bijna twee jaar geleden een hypermoderne productiefaciliteit geopend. Deze is voorzien van de beste kook-, rasp-, en snijlijnen. Van Setten: “In deze fabriek worden uitsluitend plantaardige kazen ontwikkeld. Daardoor kunnen de producten zonder claims zoals ‘kan sporen van’ verkocht worden. Wij voeren ook snijddiensten uit voor andere bedrijven en zij vinden dit erg prettig.”

Als familiebedrijf is het belangrijk om te durven investeren, weet hij. “Dat hebben we twee jaar geleden gedaan. We kunnen nu al in grote volumes produceren, maar desgewenst zijn er genoeg mogelijkheden om verder op te schalen.”

Toekomst

Voor de toekomst ziet hij veel kansen. “We krijgen steeds meer aanvragen van grote zuivelbedrijven die ook plantaardige kaasalternatieven willen aanbieden. Ze zien de verschuiving en willen graag met de trend meegaan. In Amerika wordt verwacht dat de vraag naar plantaardige kaasalternatieven tot 2030 met 12% per jaar groeit. Vooral vanwege de duurzaamheid en de wens om de wereld te willen verbeteren. Met name de millennials kiezen massaal voor plantaardig.”

Plantaardige kaas is momenteel goedkoper dan dierlijke kaas”

Ook voor andere generaties wordt het eten van plantaardige kaas steeds aantrekkelijker. “In de supermarkten zijn de prijzen van kaas enorm gestegen, terwijl dat bij plantaardige kaas minder snel gaat. Daardoor is deze nu goedkoper dan dierlijke kaas. Zodoende is een kantelpunt ontstaan, waardoor consumenten ook om prijstechnische redenen voor plantaardig kiezen.”

Onderdeel van de collectie

Alternatieve eiwitten

Duurzame alternatieven voor dierlijke eiwitten kunnen plantaardig zijn, maar ook mycoproteinen timmeren aan de weg. In deze collectie staat de informatie over deze duurzame alternatieven op een rij. Mis je iets of kun je iets toevoegen, laat het de redactie van VMT weten via redactie.vmt@vmnmedia.nl

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Concorp neemt Max's Mints over

Bedrijfsovernames in voeding 2024: Concorp neemt Max's Mints over

Binnen de voedingsindustrie vinden regelmatig bedrijfsovernames plaats. In dit artikel enkele opvallende bedrijfsovernames van dit jaar op een rij. De laatste wapenfeiten: Concorp neemt Max's Mints over, Arla Foods neemt Volac over en Dossche Mills neemt Mühle Rüningen over.

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van Superunie

Belangrijke functiewisselingen 2024: Arjan Both voorzitter van...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2024 op een rij. Laatste wapenfeiten: Arjan Both wordt per 1 december voorzitter van Superunie, Coco & Sebas benoemt Joost-Jan Kinds tot nieuwe CEO en Arla Foods benoemt Esther Tromp-Strijdveen tot Senior Vice President Nederland, België en Frankrijk.

Beeld: Shutterstock

Nieuw product ontwikkelen? 4 trends om in de gaten te houden voor 2025

Het einde van het jaar nadert. De trends voor 2025 komen dan ook langzaam weer om de hoek kijken. Mintel voorspelt vier trends voor aankomend jaar: voedzame voeding 'als medicijn', rebelse consumenten die soms zoeken naar 'ongezonde' producten, veranderende ketens die leiden tot meer lokale of wereldwijde producten en samenwerking tussen technologie en landbouw. In dit artikel de vier trends verder uitgewerkt.

Beeld: Shutterstock

Webinar: Voedings- of gezondheidsclaim maken? Hier ligt de focus van...

Producenten proberen zich door middel van claims te onderscheiden van andere producenten. Maar niet alles mag zomaar geclaimd worden. Hoe ziet zo'n traject van het maken van een claim eruit? Hoe weet je of een voedings- of gezondheidsclaim gemaakt mag worden? En hoe kijkt de NVWA naar dit onderwerp? Tijdens deze webinar zoomen drie verschillende sprekers uitgebreid in op claims.

Onderzoek: supermarkten promoten gezonde voeding onvoldoende

Onderzoek: supermarkten promoten gezonde voeding onvoldoende

Supermarkten ondernemen nauwelijks stappen om hun assortiment gezonder te maken. Volgens denktank Questionmark bestaat 83 procent van de supermarktaanbiedingen nog altijd uit ongezonde producten. Ekoplaza doet het het beste. Jumbo, Aldi, Albert Heijn en Plus lopen achter.

Productinnovaties november en december: duurzame vleesvervangers

Productinnovaties november en december: duurzame vleesvervangers

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties november en december: duurzame vleesvervangers, plantaardige en eiwitrijke portein bowls, gut shot in recyclebare fles en pasta grootverpakking.

De warmtepomp die bij FrieslandCampina is geïnstalleerd.

Eerste stoomproducerende warmtepomp van Nederland bij...

FrieslandCampina heeft een primeur in Nederland: in de zuivelfabriek in Maasdam draait sinds oktober 2024 een stoomproducerende warmtepomp, waarmee CO2-uitstoot met 30% wordt teruggedrongen en het energieverbruik met ongeveer 10%. Een interview met Gerrit Westhoff, Global SHE & Sustainability Director en Nienke van Driel, Procestechnoloog bij de technologie-afdeling van de Global Supply Chain-organisatie van FrieslandCampina.

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal 186 banen verloren

FrieslandCampina concentreert productie en sluit kaasfabriek, totaal...

FrieslandCampina heeft vandaag plannen aangekondigd zijn productie in Nederland te optimaliseren. Zo wil het bedrijf activiteiten in Leeuwarden meer concentreren en de productie van natuurkaas in het Limburgse Born verplaatsen naar het Friese Workum. Door deze plannen komen volgens FrieslandCampina 186 banen te vervallen.

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.