Food Future Event: Hoe vliegen andere productontwikkelaars herformulering aan?

Food Future Event: Hoe vliegen andere productontwikkelaars herformulering aan?
Het Food Future Event van 2022 was druk bezocht door vele productontwikkelaars.

Hoe ga je van idee naar product? Hoe gaan productontwikkelaars met herformulering om? En wat kan je als productontwikkelaar met AI? Dit zijn enkele vragen die aan bod komen tijdens het Food Future Event op 26 september.

Het Food Future Event gaat in op trends maar ook op de dagelijkse praktijk van productontwikkeling.

Productherformulering

Dit blijft een belangrijk onderwerp voor productontwikkelaars: van het Akkoord Productverbetering naar het NAPV met Nutri-Score daarboven op.

Maar producten ontwikkelen met minder vet, suiker en zout blijft een complex thema. Hoe vliegen bedrijven dit aan, waar lopen ze tegenaan en wat kunnen ze van elkaar leren? Sander Turk, senior category manager food NS, Ruud Luiten, manager product development Luiten Vleeswaren en Ingrid Mol, Development Director Consumer Dairy FrieslandCampina gaan met elkaar en met het publiek in gesprek.

Alles over suikerreductie

En een deep dive in suikerreductie komt aan bod tijdens de kennissessie van Rimmer Woudstra, Researcher Product Physics & Application van Wageningen Food & Biobased Research. Het onderzoeksinstituut deed jarenlang onderzoek naar de rol van suiker(vervangers) en ontrafelde welke parameters de functionaliteit beïnvloeden. Deze kennis is gebundeld in een tool die kan worden gebruikt om recepturen te ontwikkelen met behoud van de gewenste eigenschappen.

Woudstra werkte eerder als productontwikkelaar bij een industriële bakkerij. Hij zal tijdens deze kennissessie meer vertellen over hoe je het herformuleringsproces kunt vereenvoudigen en producten met minder suiker op efficiënte wijze op de markt kunt zetten.

Smaak

Smaak is een van de belangrijkste aspecten aan voedingsmiddelen. Dat is een van de redenen waarom het zo lastig is om producten te herformuleren. Zout, suiker en vet hebben als een van de belangrijkste functies dat ze eten lekker maken. Daarom is het complex om deze ingredienten te verminderen en nog steeds een goede smaak te behouden.

Het zou kunnen met umami. De vijfde smaak is essentieel voor hartige producten zoals vleesvervangers. Hoe helpt umami bij smaak van hartige producten met minder zout? Hoe kan je de smaak van vleesvervangers verbeteren? Leer alles over umami en proef zelf tijdens deze kookdemo met Martijn Muijsers van Yama Products.

Bekijk het hele programma

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. Meelworm goedgekeurd als novel food. Wat is de volgende stap voor producent Ynsect?
  2. Startup maakt visvervangers 'in het hol van de vis': 'Structuur en smaak zijn het lastigst'
  3. Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn
  4. Nieuwe vleesvervangers ontwikkelen? 'Snelheid is ontzettend belangrijk'
  5. Startup Enough haalt investering op voor uitbreiding Nederlandse productie mycoproteïne
  6. Vezels in de spotlight: gezond, duurzaam, goede Nutri-Score
  7. 'We krijgen weer meer vragen over smaak dan over zoutreductie mede vanwege Nutri-Score'
  8. Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (update)
  9. Sappige vleesvervangers ontwikkelen? Probeer microgels van plantaardige eiwitten, zeggen onderzoekers
  10. 'Imago vlees verbetert', zegt Vion na consumentenonderzoek in Duitsland
  1. Vegan boter met de smaak van roomboter? Willicroft gebruikt fermentatie om dat te bereiken
  2. Novozymes en Arla Foods duiken samen in precisiefermentatie
  3. Food Future Event: Dit is belangrijk bij de ontwikkeling van foodconcepten
  4. NIZO wil Nederlandse hub voor scale-ups: 'Startups gaan voor volgende stap over de grens'
  5. 'Het namaken van vlees is niet voldoende: strategieverandering nodig in plantaardig'
  6. NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food
  7. 20-09-2023 | TNO-symposium: Optimising food and fibre composition
  8. Kerry introduceert plantaardig ei-alternatief EgR
  9. Minder insecteneiwit, meer nieuwe smaakjes: 'Tijd van disruptieve innovaties in food is voorbij'
  10. Handig overzicht: zo zetten deze startups stappen in plantaardige eiwitten