Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn

Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn

Suikerreductie is een belangrijk onderwerp voor de consument en dus voor de voedingsmiddelenindustrie. Wat is mogelijk en wat doen anderen?

De collectie suikerreductie is onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

Ingrediënt

In dit hoofdstuk staat informatie over verschillende zoetstoffen die suiker (voor een deel) kunnen vervangen. Dit gaat bijvoorbeeld om stevia, een populaire natuurlijke zoetstof. Dit hoofdstuk wordt geregeld aangevuld met diepgaande informatie over de meest gangbare zoetstoffen en de

Proces

Suiker verlagen hoeft niet per se met zoetstoffen. Dat kan ook door innovatieve processen toe te passen. Ook met digitale tools is sneller in te schatten hoeveel suikerverlaging mogelijk is.

Product

Hier vallen praktijkcases onder. Voedingsmiddelenbedrijven vertellen hoe zij met suikerreductie omgaan. Zo vertelt snoepfabrikant Cloetta wat er komt kijken bij suikerreductie in winegums en ander snoep. Barry Callebaut vertelt hoe zij door het proces van chocolade maken te analyseren, ze chocolade met 50% minder suiker konden maken.

Consument

Dan moet de consument het ook nog lekker vinden, zo een in suiker gereduceerd product. Wat verwacht de consument en hoe krijg je de consument zo ver dat hij een product als zoeter ervaart dat het daadwerkelijk is?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Credit: PlantFWD

Nieuwe startups zetten in op minder bewerkte vlees-, vis- en...

Voorheen ontwikkelden startups vleesvervangers die heel erg op vlees moesten lijken, een lange ingrediëntenlijst maakte niet uit. Jonge startups...

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

5 trends: cruciale R&D-ontwikkelingen in zuivel en zuivelalternatieven

Ingrediëntenleverancier International Flavors & Fragrances (IFF) heeft minutieus in kaart gebracht wat de leidende trends gaan worden voor zuivel en...

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel ranzig

Onderzoek: stabielere olie-emulsie maakt voedingsmiddel minder snel...

Oxidatie van olie is een groot probleem in voedselemulsies, want het tast de kwaliteit van het product aan. In veel levensmiddelen zijn kleine...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...