Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn

Aan de slag met suikerreductie? Deze collectie laat zien wat de mogelijkheden zijn

Suikerreductie is een belangrijk onderwerp voor de consument en dus voor de voedingsmiddelenindustrie. Wat is mogelijk en wat doen anderen?

De collectie suikerreductie is onderverdeeld in de volgende hoofdstukken:

Ingrediënt

In dit hoofdstuk staat informatie over verschillende zoetstoffen die suiker (voor een deel) kunnen vervangen. Dit gaat bijvoorbeeld om stevia, een populaire natuurlijke zoetstof. Dit hoofdstuk wordt geregeld aangevuld met diepgaande informatie over de meest gangbare zoetstoffen en de

Proces

Suiker verlagen hoeft niet per se met zoetstoffen. Dat kan ook door innovatieve processen toe te passen. Ook met digitale tools is sneller in te schatten hoeveel suikerverlaging mogelijk is.

Product

Hier vallen praktijkcases onder. Voedingsmiddelenbedrijven vertellen hoe zij met suikerreductie omgaan. Zo vertelt snoepfabrikant Cloetta wat er komt kijken bij suikerreductie in winegums en ander snoep. Barry Callebaut vertelt hoe zij door het proces van chocolade maken te analyseren, ze chocolade met 50% minder suiker konden maken.

Consument

Dan moet de consument het ook nog lekker vinden, zo een in suiker gereduceerd product. Wat verwacht de consument en hoe krijg je de consument zo ver dat hij een product als zoeter ervaart dat het daadwerkelijk is?

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Productinnovaties juni en juli: plantaardig alternatief mozzarellabol, gin met kaffierlimoenblad

Productinnovaties juni en juli: plantaardig alternatief...

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van juni en juli: plantaardig alternatief mozzarellabol en gin met...

Startup wil met supplementen allergieën voorkomen: 'Meer plantaardig kan alleen met minder voedselallergieën'  

Startup wil met supplementen allergieën voorkomen: 'Meer plantaardig...

STARTUP BELICHT - Ongeveer 3% van de wereldbevolking heeft volgens TNO een voedselallergie. Startup Vini Mini wil deze voedselallergieën op jonge...

Expert: 'Kweekvlees wordt ingrediënt van plantaardige alternatieven om smaak en kosten te verbeteren'

Expert: 'Kweekvlees wordt ingrediënt van plantaardige alternatieven...

Bedrijven werkten lange tijd aan de productie van kweekvlees om vlees te kunnen produceren zonder dat er meer dieren nodig zijn. Dit is nu echter...

Food Future Event 2024 over duurzame en gezonde productontwikkeling: hoor insights van Albert Heijn, Peel Pioneers, Phycom en Riedel

Food Future Event 2024 over duurzame en gezonde productontwikkeling:...

Wat zijn de nieuwste inzichten van de invloed van leefstijl op de gezondheid, wat moet een productontwikkelaar weten over duurzaamheidskeurmerken en...

03-10-2024 | VMT Food Future Event

03-10-2024 | VMT Food Future Event

Tijdens het Food Future Event op 3 oktober 2024 komen productontwikkelaars of R&D'ers die verder willen in hun vak samen. Het programma biedt young...

Beeld: Texelse brouwerij

Zo zet de Texelse brouwerij in op lokale innovatie: 'De...

De Texelse brouwerij brouwt dit jaar 25 jaar bier op Texel. Dit doet de brouwerij naar eigen zeggen 'met respect voor het eiland'. Sinds vier jaar is...

een overzicht van een van de hallen van de PLMA in de RAI Amsterdam op 28 mei 2024.

PLMA: 42 productideetjes op een rij voor R&D-ers

Ben je productontwikkelaar of R&D-er in food of gewoon benieuwd naar wat verschillende trends? Heb je geen tijd om de PLMA in Amsterdam te bezoeken?...

Productinnovaties mei: regeneratief Belgisch biertje

Productinnovaties mei: regeneratief Belgisch biertje

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van mei: dropje koffie, biodivers biertje, plantaardige producten op...