Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken

Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken
Saskia van der Laan (Samen Tegen Voedselverspilling) en Mathieu Goedhart (Rabobank) overhandigen de voucher aan Rudy Toet (Combilo).

Combilo wil met steun van de stichting Samen tegen Voedselverspilling uitzoeken of het groente- en fruitreststromen op grote schaal kan verwerken tot ingrediënten voor de foodindustrie.

Groente- en fruithandelsbedrijf Combilo gaat de voucher van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling gebruiken om een businesscase te ontwikkelen voor de verwerking van reststromen van kasgroenten van zichzelf en anderen.

Verspilling voorkomen

Dagelijks leveren telers en distributiecentra groenten en fruit bij Combilo in Waddinxveen. Het bedrijf tracht verspilling in eerste instantie te voorkomen door de verkoop van klasse 2 producten. Producten die overblijven, doneren ze aan de Groente & Fruitbrigade, voedselbanken, dierentuinen of andere lokale initiatieven. Ook werkt het bedrijf samen met initiatieven zoals Instockmarket. Een goede bestemming vinden voor alle producten is het eerste doel. Belangrijk daarbij zijn: een juiste voorraadrotatie, goede basiskwaliteit van het product en de juiste balans tussen in- en verkoop. Desondanks ontstaan er toch reststromen.

Verwaarden reststromen

Een nieuwe bedrijfstak - Combilo Food Solutions – zal zich daarom volledig richten op het verwaarden van reststromen.

Met de voucher onderzoekt Combilo of het haalbaar is om reststromen tot nieuwe grondstoffen te verwerken op hun eigen locatie. Het doel is een verwaardingscentrum waar alle kasgroentenreststromen van het bedrijf zelf en van samenwerkende telers samenkomen en worden verwerkt tot nieuwe halffabricaten voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze willen een slimme verwerkingslijn die verschillende halffabricaten kan opleveren. Het doel: op termijn weinig tot geen reststromen meer binnen het bedrijf.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.