Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken

Groente- en fruithandelaar wil grootschalig reststromen kasgroente verwerken
Saskia van der Laan (Samen Tegen Voedselverspilling) en Mathieu Goedhart (Rabobank) overhandigen de voucher aan Rudy Toet (Combilo).

Combilo wil met steun van de stichting Samen tegen Voedselverspilling uitzoeken of het groente- en fruitreststromen op grote schaal kan verwerken tot ingrediënten voor de foodindustrie.

Groente- en fruithandelsbedrijf Combilo gaat de voucher van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling gebruiken om een businesscase te ontwikkelen voor de verwerking van reststromen van kasgroenten van zichzelf en anderen.

Verspilling voorkomen

Dagelijks leveren telers en distributiecentra groenten en fruit bij Combilo in Waddinxveen. Het bedrijf tracht verspilling in eerste instantie te voorkomen door de verkoop van klasse 2 producten. Producten die overblijven, doneren ze aan de Groente & Fruitbrigade, voedselbanken, dierentuinen of andere lokale initiatieven. Ook werkt het bedrijf samen met initiatieven zoals Instockmarket. Een goede bestemming vinden voor alle producten is het eerste doel. Belangrijk daarbij zijn: een juiste voorraadrotatie, goede basiskwaliteit van het product en de juiste balans tussen in- en verkoop. Desondanks ontstaan er toch reststromen.

Verwaarden reststromen

Een nieuwe bedrijfstak - Combilo Food Solutions – zal zich daarom volledig richten op het verwaarden van reststromen.

Met de voucher onderzoekt Combilo of het haalbaar is om reststromen tot nieuwe grondstoffen te verwerken op hun eigen locatie. Het doel is een verwaardingscentrum waar alle kasgroentenreststromen van het bedrijf zelf en van samenwerkende telers samenkomen en worden verwerkt tot nieuwe halffabricaten voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze willen een slimme verwerkingslijn die verschillende halffabricaten kan opleveren. Het doel: op termijn weinig tot geen reststromen meer binnen het bedrijf.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Burg Group

Burg Group breidt uit naar de Verenigde Staten: 'Meer mensen weten...

Natuurazijn producent Burg Group heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Verenigde Staten. Het is voor de producent de eerste vestiging...

Consumenten kopen meer biologisch fruit

Consumenten kopen meer biologisch fruit

25% van de foodomzet komt vanuit producten met een keurmerk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Volgens de...

ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar consument wil er nauwelijks voor betalen'

ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar...

Steeds meer grote internationale zuivelverwerkers willen de CO2-uitstoot van de productie van melk omlaag brengen. Ze worstelen hoe ze de hogere...

Johan Hamster & Jos Jennissen openen de emissievrije mouterij

Holland Malt opent eerste emissievrije mouterij: 'We hopen een zaadje...

Holland Malt gaat volledig van het gas af. Zo opent het bedrijf naar eigen zeggen 's werelds eerste emissievrije mouterij. Door het dichtdraaien van...

Kan ik ervoor zorgen dat de verpakking goed gerecycled kan worden, is een cruciale vraag voor voedselfabrikanten. (Foto: Shutterstock)

Verpakkingsdilemma's: laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid en...

Het kiezen van de juiste verpakking voor voedingsmiddelen is een complexe puzzel. Het is laveren tussen duurzaamheid, recyclebaarheid, houdbaarheid,...

Nederlanders kritischer op duurzaamheid bedrijven: Tony's Chocolonely wederom duurzaamste bedrijf

Nederlanders kritischer op duurzaamheid bedrijven: Tony's Chocolonely...

Nederlandse consumenten zijn het afgelopen jaar kritischer geworden op de duurzaamheid van bedrijven. Dat blijkt uit de Sustainable Brand Index. Het...

De nieuwe hub. Foto: Jumbo

Jumbo stopt met vleesadvertenties

Vleesadvertenties zijn verleden tijd bij Jumbo. De supermarkt stopt met aanbiedingen in de productcategorie vers vlees. Jumbo hoopt hiermee een...

Absorptiepad met koolstoflaag gaat geur en voedselverspilling tegen 

Absorptiepad met koolstoflaag gaat geur en voedselverspilling tegen

Er is een nieuw type absorbtiepad op de markt voor onderin vleesschaaltjes dat onaangename geurtjes en voedselverspilling tegengaat. Vleesproducenten...