Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Het ASC heeft de Nederlandse tarbotkweker Seafarm als eerste ter wereld gecertificeerd voor platvis. Het bedrijf uit Zeeland toont met deze certificering aan dat de vis verantwoord gekweekt is met minimale impact voor mens en milieu.

Seafarm produceert gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. De viskwekerij benut daarbij het natuurlijke, zilte water uit de Oosterschelde en gebruikt bij de productie geen antibiotica of geneesmiddelen. Het bedrijf heeft de certificering van Aquaculture Stewardship Council (ASC) behaald na een uitvoerige audit door de onafhankelijke certificeerder SGS.

ASC-certificering biedt zekerheid

Vader en zoon Adri en Dave Bout zijn de mede-eigenaren van Seafarm. "We komen uit een vissersfamilie, dus we hebben altijd een sterke band met de zee gehad en een sterk verlangen om het milieu te beschermen waarvan we afhankelijk zijn voor ons voedsel", zegt Dave Bout. "ASC-certificering geeft onze klanten een aantoonbare zekerheid van deze inzet. Het betekent dat we hen kunnen laten zien dat onze toewijding aan het milieu transparant is gecontroleerd. Door ons eigen restaurant ter plaatse te runnen, weten we dat dit soort zekerheid steeds belangrijker wordt voor liefhebbers van vis en zeevruchten."

Om de certificering te ontvangen moest de platviskwekerij aantonen dat het de milieueffecten beperkt, zoals het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën en het handhaven van een hoge waterkwaliteit. Ook moet de kwekerij aantonen op een sociaal verantwoorde manier te handelen door werknemers een veilige en eerlijke werkomgeving te bieden, en buren en lokale gemeenschappen met respect te behandelen.

Platvissen en aquacultuur

De ASC standaard voor platvis is in 2019 gelanceerd als antwoord op de marktvraag naar vissoorten als tarbot, heilbot en bot. Platvissen worden al jaren commercieel gekweekt en zijn zeer geschikt voor aquacultuur. Het kweken van deze vissen kan echter een negatieve impact hebben op milieu en mens wanneer dit niet op verantwoorde wijze gebeurt.

Meer producenten volgen

Maud van den Haspel, algemeen directeur van ASC voor Nederland, zei: "Deze certificering laat Seafarms toegewijde benadering van verantwoorde landbouw zien. Het is ook geweldig nieuws voor consumenten, want het betekent dat ze kunnen genieten van tarbot in de wetenschap dat het is geproduceerd met minimale milieu- en sociale effecten. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit de eerste van vele certificeringen zal zijn. De prestatie van Seafarm zal meer producenten aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen en hun milieuprestaties te demonstreren."

Hernieuwbare energie

Dit is niet het einde van Seafarms milieuambities. Ze werken momenteel aan verbeteringen van hun energie-efficiëntie en afvalverwerking met als doel vis te produceren met alleen hernieuwbare energie.


Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote chocoladebedrijven en handelaren wel

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote...

Oxfam deed onderzoek naar het huidige cacaohandelssysteem. Ze presenteren het rapport tijdens de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Conclusie:...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...