Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Het ASC heeft de Nederlandse tarbotkweker Seafarm als eerste ter wereld gecertificeerd voor platvis. Het bedrijf uit Zeeland toont met deze certificering aan dat de vis verantwoord gekweekt is met minimale impact voor mens en milieu.

Seafarm produceert gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. De viskwekerij benut daarbij het natuurlijke, zilte water uit de Oosterschelde en gebruikt bij de productie geen antibiotica of geneesmiddelen. Het bedrijf heeft de certificering van Aquaculture Stewardship Council (ASC) behaald na een uitvoerige audit door de onafhankelijke certificeerder SGS.

ASC-certificering biedt zekerheid

Vader en zoon Adri en Dave Bout zijn de mede-eigenaren van Seafarm. "We komen uit een vissersfamilie, dus we hebben altijd een sterke band met de zee gehad en een sterk verlangen om het milieu te beschermen waarvan we afhankelijk zijn voor ons voedsel", zegt Dave Bout. "ASC-certificering geeft onze klanten een aantoonbare zekerheid van deze inzet. Het betekent dat we hen kunnen laten zien dat onze toewijding aan het milieu transparant is gecontroleerd. Door ons eigen restaurant ter plaatse te runnen, weten we dat dit soort zekerheid steeds belangrijker wordt voor liefhebbers van vis en zeevruchten."

Om de certificering te ontvangen moest de platviskwekerij aantonen dat het de milieueffecten beperkt, zoals het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën en het handhaven van een hoge waterkwaliteit. Ook moet de kwekerij aantonen op een sociaal verantwoorde manier te handelen door werknemers een veilige en eerlijke werkomgeving te bieden, en buren en lokale gemeenschappen met respect te behandelen.

Platvissen en aquacultuur

De ASC standaard voor platvis is in 2019 gelanceerd als antwoord op de marktvraag naar vissoorten als tarbot, heilbot en bot. Platvissen worden al jaren commercieel gekweekt en zijn zeer geschikt voor aquacultuur. Het kweken van deze vissen kan echter een negatieve impact hebben op milieu en mens wanneer dit niet op verantwoorde wijze gebeurt.

Meer producenten volgen

Maud van den Haspel, algemeen directeur van ASC voor Nederland, zei: "Deze certificering laat Seafarms toegewijde benadering van verantwoorde landbouw zien. Het is ook geweldig nieuws voor consumenten, want het betekent dat ze kunnen genieten van tarbot in de wetenschap dat het is geproduceerd met minimale milieu- en sociale effecten. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit de eerste van vele certificeringen zal zijn. De prestatie van Seafarm zal meer producenten aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen en hun milieuprestaties te demonstreren."

Hernieuwbare energie

Dit is niet het einde van Seafarms milieuambities. Ze werken momenteel aan verbeteringen van hun energie-efficiëntie en afvalverwerking met als doel vis te produceren met alleen hernieuwbare energie.


Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

Europese voedselstrategie volgens verse EU-politici: voedselzekerheid...

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...

Foto: Shutterstock

Standaarden in ontwikkeling: 'Voedselveiligheid moet niet ten koste...

De belangrijkste GFSI-erkende foodnormen zoals BRCGS, IFS of FSSC 22000, zijn bezig om duurzaamheid binnen de standaarden te verankeren. Geen...

Foto: Jumbo Supermarkten. 
v.l.n.r.: Ron Krekels (algemeen directeur Uniekaas Holland), Guus Mensink (bestuursvoorzitter DOC Kaas), Leonie en Frans Zanderink (melkveehouders), Menno Wigtman (inkoopmanager Jumbo Supermarkten)

Jumbo nieuwe 'kaas koers' in met Uniekaas Holland en DOC Kaas

Jumbo Supermarkten zet naar eigen zeggen een stap richting de verduurzaming van haar kaasketen. Dit doet het bedrijf in samenwerking met Uniekaas...

Beeld: Burg Group

Burg Group breidt uit naar de Verenigde Staten: 'Meer mensen weten...

Natuurazijn producent Burg Group heeft een nieuwe productielocatie geopend in de Verenigde Staten. Het is voor de producent de eerste vestiging...

Consumenten kopen meer biologisch fruit

Consumenten kopen meer biologisch fruit

25% van de foodomzet komt vanuit producten met een keurmerk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Monitor Keurmerken Retail van Circana. Volgens de...

ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar consument wil er nauwelijks voor betalen'

ING: 'Zuivelverwerkers willen CO2-uitstoot verminderen, maar...

Steeds meer grote internationale zuivelverwerkers willen de CO2-uitstoot van de productie van melk omlaag brengen. Ze worstelen hoe ze de hogere...