Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Seafarm krijgt eerste ASC-certificering ter wereld voor platvis

Het ASC heeft de Nederlandse tarbotkweker Seafarm als eerste ter wereld gecertificeerd voor platvis. Het bedrijf uit Zeeland toont met deze certificering aan dat de vis verantwoord gekweekt is met minimale impact voor mens en milieu.

Seafarm produceert gekweekte vis, schaal- en schelpdieren. De viskwekerij benut daarbij het natuurlijke, zilte water uit de Oosterschelde en gebruikt bij de productie geen antibiotica of geneesmiddelen. Het bedrijf heeft de certificering van Aquaculture Stewardship Council (ASC) behaald na een uitvoerige audit door de onafhankelijke certificeerder SGS.

ASC-certificering biedt zekerheid

Vader en zoon Adri en Dave Bout zijn de mede-eigenaren van Seafarm. “We komen uit een vissersfamilie, dus we hebben altijd een sterke band met de zee gehad en een sterk verlangen om het milieu te beschermen waarvan we afhankelijk zijn voor ons voedsel”, zegt Dave Bout. “ASC-certificering geeft onze klanten een aantoonbare zekerheid van deze inzet. Het betekent dat we hen kunnen laten zien dat onze toewijding aan het milieu transparant is gecontroleerd. Door ons eigen restaurant ter plaatse te runnen, weten we dat dit soort zekerheid steeds belangrijker wordt voor liefhebbers van vis en zeevruchten.”

Om de certificering te ontvangen moest de platviskwekerij aantonen dat het de milieueffecten beperkt, zoals het minimaliseren van het gebruik van chemicaliën en het handhaven van een hoge waterkwaliteit. Ook moet de kwekerij aantonen op een sociaal verantwoorde manier te handelen door werknemers een veilige en eerlijke werkomgeving te bieden, en buren en lokale gemeenschappen met respect te behandelen.

Platvissen en aquacultuur

De ASC standaard voor platvis is in 2019 gelanceerd als antwoord op de marktvraag naar vissoorten als tarbot, heilbot en bot. Platvissen worden al jaren commercieel gekweekt en zijn zeer geschikt voor aquacultuur. Het kweken van deze vissen kan echter een negatieve impact hebben op milieu en mens wanneer dit niet op verantwoorde wijze gebeurt.

Meer producenten volgen

Maud van den Haspel, algemeen directeur van ASC voor Nederland, zei: “Deze certificering laat Seafarms toegewijde benadering van verantwoorde landbouw zien. Het is ook geweldig nieuws voor consumenten, want het betekent dat ze kunnen genieten van tarbot in de wetenschap dat het is geproduceerd met minimale milieu- en sociale effecten. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit de eerste van vele certificeringen zal zijn. De prestatie van Seafarm zal meer producenten aanmoedigen om dit voorbeeld te volgen en hun milieuprestaties te demonstreren.”

Hernieuwbare energie

Dit is niet het einde van Seafarms milieuambities. Ze werken momenteel aan verbeteringen van hun energie-efficiëntie en afvalverwerking met als doel vis te produceren met alleen hernieuwbare energie.


Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema’s Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.