Nieuwe serie 3D foodprinters voor voedingsindustrie op de markt

Nieuwe serie 3D foodprinters voor voedingsindustrie op de markt

FELIXprinters komt met een nieuwe serie 3D printers waarmee voedingsmiddelen zoals pasta's, chocolade, puree, vetten of soja in een verschillende vormen kunnen worden bereid. De inzet van de printer kan volgens de ontwikkelaars de productiviteit en de efficiency bij de bereiding van voedsel verhogen. Ook op grotere schaal in de voedingsindustrie.

FELIXprinters legt zich al vanaf 2011 toe op de ontwikkeling en productie van 3D printers. Het bedrijf uit IJsselstein brengt nu een serie 3D foodprinters op de markt. Hiermee kunnen gerechten en voedingsmiddelen worden geprint zoals pasta’s, chocolade, puree, vetten of soja.

Mogelijkheden 3D printer voedingsindustrie

Een product of een gerecht laag voor laag opbouwen biedt ook in de voedingsmiddelenindustrie en de (groot)keuken nieuwe mogelijkheden. Normaal gesproken worden lastige en complexe vormen gemaakt met behulp van (bak)vormen of kant-en-klare platte vormen die op elkaar gestapeld worden. Met 3D printen is volgens FELIXprinters een uitgebreid scala van vormen en structuren mogelijk. Ook voor personalisering biedt het mogelijkheden, door het printen van namen of logo’s.

Productiviteit en efficiency omhoog

Behalve een grote creatieve vrijheid biedt 3D printing mogelijkheden om de productiviteit en de efficiency bij de voedselbereiding te verhogen. De foodprinter werkt zelfstandig op basis van het ingevoerde 3D ontwerp, waarna de bereider zich met andere taken kan bezighouden. Foodprinting kan daarnaast een bijdrage leveren aan vermindering van de hoeveel voedselafval. Resten van eten of voedingsmiddelen kunnen namelijk worden verwerkt in de pasta’s, die als 3D printmateriaal gebruikt kunnen worden.

Over het algemeen zijn materialen als groente- en fruitpuree, vetten zoals boter, chocolade, advocado, suikerproducten zoals marsepein, soja, zeewier en algen, (pasta)deeg, eiwit en gelatine goed bruikbaar voor 3D foodprinting.

Drie modellen

FELIXprinters levert drie typen 3D foodprinters. Met de Single Food 3D Printer, die één printkop heeft, kan de pasta nauwkeurig in elke gewenste vorm en tot een hoogte van maximaal 17 cm. geprint worden. De Switch Food 3D Printer heeft twee printkoppen, die gevuld kunnen worden met twee verschillende soorten pasta. De printkoppen kunnen in enkele seconden gewisseld worden. De Twin Food 3D Printer heeft ook twee printkoppen, maar die zijn in een vaste positie gemonteerd en printen gelijktijdig, waardoor de printcapaciteit verdubbelt.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema's Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.