NVWA start onderzoek naar verstikkingsgevaar papieren rietjes

NVWA start onderzoek naar verstikkingsgevaar papieren rietjes

De NVWA heeft de afgelopen maanden drie meldingen ontvangen van ouders van jonge kinderen die bijna zijn gestikt na het sabbelen op een papieren rietje. De toezichthouder is een onderzoek gestart en vraagt ouders en verzorgers zich te melden bij soortgelijke problemen.

Plastic rietjes zijn sinds vorig zomer verboden. Als alternatief zijn sindsdien papieren rietjes ingezet in bijvoorbeeld de horeca. Maar die blijken nu niet helemaal zonder gevaar te zijn voor kleine kinderen. De rietjes worden zacht naarmate kinderen erop sabbelen. Hierdoor kunnen delen van het rietje loskomen en kan een moeilijk in te slikken papieren prop ontstaan.

Risico's papieren rietjes in kaart brengen

De NVWA wil met het onderzoek de risico's beter in beeld brengen. Ook adviseert de toezichthouder om kinderen onder de drie jaar alleen een papieren rietje te laten gebruiken onder toezicht.

Annemiek Jorritsma

Annemiek Jorritsma

Redacteur

Annemiek Jorritsma (1974) is sinds september 2021 toegetreden tot het redactieteam van VMT en Bakkerswereld. Na 13 jaar te hebben gewerkt als redacteur voor Logistiek.nl maakte zij de overstap naar de wereld van voedingsmiddelen. Een branche die haar niet vreemd is. In 1997 studeerde Annemiek af in de studierichting Agrologistiek aan Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze startte haar carrière in de voedingsmiddelen (Meneba, nu Dossche Mills) en de retail (Ahold) en dienstverlening (Vos Logistics) in verschillende transport- en projectfuncties.

Tussen 2008 en 2012 heeft ze journalistieke kennis opgedaan aan de Hogeschool Utrecht op het moment dat ze de carrièreswitch maakte naar het redacteursvak en ging werken voor Logistiek.nl. Eerst bij de uitgeverij Reed Business, gevolgd door Vakmedianet.

Annemiek is een ervaren content specialist met een brede blik en een onderzoekende instelling. Een verbinder met een passie voor kennisoverdracht.
Zij richt zich binnen VMT op de thema's Voedselveiligheid & Kwaliteit en Technologie & Techniek.