NVWA start onderzoek naar verstikkingsgevaar papieren rietjes

NVWA start onderzoek naar verstikkingsgevaar papieren rietjes

De NVWA heeft de afgelopen maanden drie meldingen ontvangen van ouders van jonge kinderen die bijna zijn gestikt na het sabbelen op een papieren rietje. De toezichthouder is een onderzoek gestart en vraagt ouders en verzorgers zich te melden bij soortgelijke problemen.

Plastic rietjes zijn sinds vorig zomer verboden. Als alternatief zijn sindsdien papieren rietjes ingezet in bijvoorbeeld de horeca. Maar die blijken nu niet helemaal zonder gevaar te zijn voor kleine kinderen. De rietjes worden zacht naarmate kinderen erop sabbelen. Hierdoor kunnen delen van het rietje loskomen en kan een moeilijk in te slikken papieren prop ontstaan.

Risico's papieren rietjes in kaart brengen

De NVWA wil met het onderzoek de risico's beter in beeld brengen. Ook adviseert de toezichthouder om kinderen onder de drie jaar alleen een papieren rietje te laten gebruiken onder toezicht.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Beeld: Freepik

Duurzame verpakkingen: door de PPWR geen 'nice to have' maar 'need to have'

Door onder andere de nieuwe verpakkingswet is duurzaamheid niet langer 'nice to have' maar 'need to have'. Waar bedrijven zich nu met recyclebare en herbruikbare verpakkingen onderscheiden, wordt dit door de nieuwe wetgeving het nieuwe normaal. De verordening, ook wel bekend als PPWR, zal de huidige Richtlijn 94/62/EG vervangen en treedt naar verwachting later dit jaar in werking. In dit artikel drie belangrijke duurzaamheidsvereisten vanuit deze wet op een rij.

Beeld: stockbeeld, niet de betreffende slachterij

NVWA schorst erkenning slachthuis vanwege slechte hygiëne

Een slachthuis mag voorlopig geen dieren meer slachten, omdat de hygiëne er niet op orde is. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de erkenning geschorst. De toezichthouder meldt niet om welk slachthuis het gaat en waar dat is gevestigd, maar houdt het op "een middelgroot slachthuis" ergens in "het midden van het land".

Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2 strategieën de meeste potentie

Circulaire verpakkingen in 2050? Volgens TNO hebben deze 2 strategieën de meeste potentie

De Nederlandse overheid wil tegen 2050 alle plastic verpakkingen maken van gerecycled materiaal en hernieuwbare grondstoffen. Uit de analyse van TNO blijkt dat dit niet mogelijk is zonder extra beleid. Circulaire strategieën kunnen de vraag naar virgin-materiaal verlagen maar niet helemaal uitbannen.

Foto: FSSC 22000

FSSC 22000 versie 6 krijgt GFSI-erkenning

Foundation FSSC meldt dat de nieuwste versie van hun schema, FSSC 22000 versie 6, op 23 augustus 2024 de Global Food Safety Initiative (GFSI) erkenning heeft behaald.

2263803439

Nederlandse recalls en waarschuwingen augustus: metaaldeeltjes Italiaanse kruiden, onvermeld allergeen grillworst en metaaldeeltjes kaaskoekjes

In dit overzicht lees je de Nederlandse recalls en veiligheidswaarschuwingen van augustus: metaaldeeltjes Italiaanse kruiden, onvermeld allergeen grillworst en metaaldeeltjes kaaskoekjes.

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Een op drie mensen weet keurmerk niet te onderscheiden van neplogo

Eén derde van de consumenten kan gecertificeerde duurzaamheidskeurmerken niet onderscheiden van fictieve logo's en valse claims. De voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal lanceert daarom een vernieuwde Keurmerkenwijzer die consumenten meer duidelijkheid moet geven over betrouwbare keurmerken en logo's.

Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.

Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit verschil te rechtvaardigen? Wat is trouwens überhaupt het nut van analyseren?" Lees de column van Maarten Molenaar, Food Safety en Quality Director bij Do-IT Organic, hierover.

Kleine verpakkingen en keuze in alcoholvrij: hier let de consument op als het gaat om duurzaamheid en gezondheid

Kleine verpakkingen en keuze in alcoholvrij: hier let de consument op als het gaat om duurzaamheid en gezondheid

Hoe beïnvloeden duurzaamheid en gezondheid het aankoopgedrag van de consument? CPS GfK | YouGov onderzocht de belangrijkste winkelstrategieën van consumenten. In dit artikel staan 5 inzichten waar voedselfabrikanten hun voordeel mee kunnen doen bij innovatie.