Laboratorium capaciteit voedselonderzoek in Nederland uitgebreid door nieuw samenwerkingsverband

Laboratorium capaciteit voedselonderzoek in Nederland uitgebreid door nieuw samenwerkingsverband

Het Amerikaanse PerkinElmer en het Nederlandse NutriControl slaan de handen ineen en lanceren gezamenlijk een laboratorium in Veghel. Voorheen was onderzoek met PerkinElmer instrumenten alleen nog in laboratoria in Duitsland en Frankrijk beschikbaar.

Het nieuwe laboratorium in Veghel heeft naar eigen zeggen de meest geavanceerde analytische testinstrumenten die beschikbaar zijn voor de wereldwijde levensmiddelen-, diervoeder-, voedingsmiddelen- en zuivelindustrie. Tevens is het laboratorium uitgebreid met een demonstratielaboratorium, waardoor een snellere toegang tot de analysetechnologie van PerkinElmer mogelijk is. Dit betekent een drempelverlaging, ten gunste van voedings- en agro-analyses in de Benelux.

Samenwerking laboratorium

PerkinElmer en Nutricontrol trekken sinds 2014 al geregeld samen op, maar sinds de uitbreiding van het NutriControl laboratorium wordt van een echt samenwerkingsverband gesproken. "De opening van ons gezamenlijke laboratorium laat zien hoe onze samenwerking met NutriControl steeds sterker wordt. Zo zullen de vele mogelijkheden van NutriControl verder uitbreiden en wordt hun positie als toonaangevende speler op het gebied van voedings- en agro-analyses in Europa versterkt. Tegelijkertijd biedt dit PerkinElmer de kans om onze beste analytische oplossingen laagdrempelig te demonstreren aan geïnteresseerden in de Benelux. Dit is een win-win situatie die ons in staat stelt om optimale voedingswaarde en voedselveiligheid te versnellen voor de landbouw-, pluimvee-, rundvee- en zuivelsectoren", zegt Erik Buseth, Managing Director voor Scandinavië en de Benelux bij PerkinElmer.

Renovatie laboratorium

PerkinElmer levert NutriControl veel analytische oplossingen waarop zij vertrouwen bij het uitvoeren van meer dan 800.000 analyses met 300 testmethoden. NutriControl heeft haar laboratorium gerenoveerd om de werkstromen verder te optimaliseren. Bij het ontwerp van de plattegrond hielden zij rekening met de demonstratiebehoeften van PerkinElmer. "Toen wij voor het eerst nadachten over de herinrichting en uitbreiding van ons spectroscopische laboratorium, zijn wij met PerkinElmer in gesprek gegaan om te bekijken hoe het nieuwe lab ontworpen kon worden met het oog op een groeiende samenwerking tussen de twee organisaties. Met de spectroscopie training en analytische tools van PerkinElmer kunnen we de productiviteit, kwaliteit en workflow-optimalisatie verbeteren, terwijl we ons aanbod versterken naar alle ketenpartners van de Europese voedingsindustrie", zegt Henk Lamers, Manager Analytical Services bij NutriControl. 

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

Gesponsord
Gesponsord
trending 2025

Gesponsord "In 2025 wordt AI concreter toegepast"

Ieder jaar brengt Aptean een F&B/IT Trendrapport uit voor de voedings- en drankensector. In 2025 is er sprake van nieuwe trends, maar ook een verdieping van die van 2024, zo zegt Arjen Verburg van Aptean. "Artificial Intelligence zal nog groter worden en concretere toepassingen vinden."

Gesponsord
Gesponsord
Technologie

Gesponsord Webinar/eBook: 'Inefficiëntie in voedings- en drankenbedrijven te...

Wil je weten welke opkomende automatiseringsmethoden aan populariteit winnen en welke technologieën meer automatisering mogelijk zullen maken? Volgens het nieuwe Expert eBook van Aptean staan we mogelijk aan het begin van een nieuw tijdperk met machine learning en artificial intelligence als sleuteltechnologieën.

Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft op de FNLI Jaarbijeenkomst 2024.Voor abonnees
Voor abonnees
AI

Voor abonnees Veel valkuilen bij gebruik van AI in bedrijf: 'je kunt er niet blind...

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) kan bijdragen aan optimalisatie en efficiëntie in de voedingsindustrie, maar kent ook grote valkuilen. Daarvoor waarschuwde Stefan Buijsman, Associate Professor Responsible AI aan de TU Delft, tijdens de FNLI-Jaarbijeenkomst in Expo Greater Amsterdam dinsdag. Blind vertrouwen in AI-technologie leidt tot problemen, zeg Buijsman.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'Gesponsord
Gesponsord
Beurzen en evenementen

Gesponsord 'We hebben een applicatie gebouwd voor het proces bij terugroepactie...

Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen? Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change. Het is een middag met verdieping op verandering en wendbaarheid, met topsprekers als Volkert Paap (VP Tech & Innovatie KLM), Anneke Keller (CTO PostNL), Bart Leemans (Algemeen directeur Service2fruit) en Rik de Weerd (Consultant in E.A. & Executive Leadership).

Voedselveiligheid

EFSA: minder voedingsgerelateerde uitbraken, meer ziektegevallen

Het aantal voedingsgerelateerde uitbraken daalde de afgelopen jaren. Het aantal zoönotische ziektegevallen is daarentegen gestegen. Vooral Salmonella en Campylobacter veroorzaakten veel besmettingen binnen de EU.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor februari. Laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen mosterd bij Ardenner paté en stukjes metaal in whey proteïne chocolade.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen ei in gratin en mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta.

Beeld: Shutterstock
Recall

Nederlandse recalls en waarschuwingen januari: bleekselderij in...

Dit zijn de Nederlandse recalls en waarschuwingen voor januari. Laatste wapenfeiten: bleekselderij in Hollandse roerbakmix, te hoog gehalte aan alternaria in tahin en te hoog gehaalte aan pesticide bij andijvie.

Afbeelding: PixabayVoor abonnees
Voor abonnees
Campylobacter

Voor abonnees Doeltreffendheid van campylobacter-aanpak onderzocht

Het effect op de volksgezondheid van een uitgebreid nationaal programma om campylobacteriose bij de mens terug te dringen is recent onderzocht. De Food Safety Authority (FSA) van het Verenigd Koninkrijk heeft de resultaten gepubliceerd van de maatregelen genomen sinds 2010. Het resultaat is in het kort dat er geen verbetering van de volksgezondheid is opgetreden.

Voor abonnees
Voor abonnees
Listeria

Voor abonnees Overzicht: deze producten veroorzaken meeste listeriose gevallen in...

De meeste listeriosegevallen bij mensen zijn afkomstig van rundvlees, gevolgd door kip en zeevruchten. Dat blijkt uit een groot Nederlands onderzoek waarin DNA-onderzoek van Listeria monocytogenes werd gecombineerd met epidemiologische data. In dit artikel een overzicht.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Foto: ShutterstockVoor abonnees
Voor abonnees
Minerale oliën

Voor abonnees On topic: alles wat je moet weten over MOSH en MOAH

Steeds meer onderzoeken belichten de gezondheidsrisico's van MOSH en MOAH. De stoffen zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich op in het lichaam. De NVWA handhaaft op MOAH sinds er op Europees niveau grenswaardes gelden. Dit artikel belicht álles wat je moet weten over minerale oliën en de verplichte testprocedures volgens het handhavingsbeleid van de NVWA.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.