Laboratorium capaciteit voedselonderzoek in Nederland uitgebreid door nieuw samenwerkingsverband

Laboratorium capaciteit voedselonderzoek in Nederland uitgebreid door nieuw samenwerkingsverband

Het Amerikaanse PerkinElmer en het Nederlandse NutriControl slaan de handen ineen en lanceren gezamenlijk een laboratorium in Veghel. Voorheen was onderzoek met PerkinElmer instrumenten alleen nog in laboratoria in Duitsland en Frankrijk beschikbaar.

Het nieuwe laboratorium in Veghel heeft naar eigen zeggen de meest geavanceerde analytische testinstrumenten die beschikbaar zijn voor de wereldwijde levensmiddelen-, diervoeder-, voedingsmiddelen- en zuivelindustrie. Tevens is het laboratorium uitgebreid met een demonstratielaboratorium, waardoor een snellere toegang tot de analysetechnologie van PerkinElmer mogelijk is. Dit betekent een drempelverlaging, ten gunste van voedings- en agro-analyses in de Benelux.

Samenwerking laboratorium

PerkinElmer en Nutricontrol trekken sinds 2014 al geregeld samen op, maar sinds de uitbreiding van het NutriControl laboratorium wordt van een echt samenwerkingsverband gesproken. "De opening van ons gezamenlijke laboratorium laat zien hoe onze samenwerking met NutriControl steeds sterker wordt. Zo zullen de vele mogelijkheden van NutriControl verder uitbreiden en wordt hun positie als toonaangevende speler op het gebied van voedings- en agro-analyses in Europa versterkt. Tegelijkertijd biedt dit PerkinElmer de kans om onze beste analytische oplossingen laagdrempelig te demonstreren aan geïnteresseerden in de Benelux. Dit is een win-win situatie die ons in staat stelt om optimale voedingswaarde en voedselveiligheid te versnellen voor de landbouw-, pluimvee-, rundvee- en zuivelsectoren", zegt Erik Buseth, Managing Director voor Scandinavië en de Benelux bij PerkinElmer.

Renovatie laboratorium

PerkinElmer levert NutriControl veel analytische oplossingen waarop zij vertrouwen bij het uitvoeren van meer dan 800.000 analyses met 300 testmethoden. NutriControl heeft haar laboratorium gerenoveerd om de werkstromen verder te optimaliseren. Bij het ontwerp van de plattegrond hielden zij rekening met de demonstratiebehoeften van PerkinElmer. "Toen wij voor het eerst nadachten over de herinrichting en uitbreiding van ons spectroscopische laboratorium, zijn wij met PerkinElmer in gesprek gegaan om te bekijken hoe het nieuwe lab ontworpen kon worden met het oog op een groeiende samenwerking tussen de twee organisaties. Met de spectroscopie training en analytische tools van PerkinElmer kunnen we de productiviteit, kwaliteit en workflow-optimalisatie verbeteren, terwijl we ons aanbod versterken naar alle ketenpartners van de Europese voedingsindustrie", zegt Henk Lamers, Manager Analytical Services bij NutriControl.

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze...

Vier verpakkingsmachines zijn uitgerust om ultrasoon te sealen. Met Jorie Aerts van GEA (l) en Jerry Kuis van Vezet.

Vezet floreert met verpakkingsmachines en warmtepomp van GEA

Bij Koninklijke Vezet staan 30 verticale verpakkingsmachines van GEA Food Solutions Weert. Bij vier van deze machines in de fabriek in Warmenhuizen...

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je...

LaBan Foods in Bodegraven opent op 10 mei de deuren voor een exclusief event. De producent van boterspecialiteiten vertelt hoe het de impact van...

De snelste kolonietellers maken inmiddels gebruik van AI

De snelste kolonietellers maken inmiddels gebruik van AI

Een kolonieteller die gebruik maakt van artificial intelligence (AI). Het is een daadwerkelijke telhulp die vele malen sneller telt dan een analist:...