29/10/2025 | VMT webinar zoutreductie: de laatste ontwikkelingen en ervaringen in de praktijk 

29/10/2025 | VMT webinar zoutreductie: de laatste ontwikkelingen en ervaringen in de praktijk 

Het lijkt alsof het vooral eiwit is wat de klok slaat. Wat echter - nog steeds - aandacht vereist van productontwikkelaars is zoutreductie, zeker vanuit supermarkten en hun focus op de Nutri-Score en het Nationaal Akkoord Productverbetering (NAPV).

De inname van zout lijkt te zijn gedaald zo blijkt uit de laatste voedselconsumptiepeiling in 2023. Desondanks kan het zoutgehalte in verschillende productcategorieën nog omlaag.  

Supermarkten vragen om een goede Nutri-Score, daarin past ook een lager zoutgehalte. En het is niet alleen het voedselkeuzelogo waar ze op letten. Ook de eisen geformuleerd in het Nationaal Akkoord Productverbetering sturen zoutreductie.

Minder zout, betere smaak

Waar in het verleden zoutalternatieven een bijsmaak hadden, zijn er de laatste jaren verschillende betere alternatieven op de markt gekomen.

In dit webinar vertellen verschillende experts over de laatste ontwikkelingen en praktijkervaringen  als het gaat om zoutreductie. 

Experts aan het woord

  • Maud Theelen deelt de resultaten zoutreductie binnen NAPV en vertelt wat de participanten tegenkwamen in de praktijk.
  • Food Valley NL heeft een diepgaande herformuleringsgids samengesteld waarin ze onder andere de mogelijkheden voor zoutreductie op een rij zetten. Vera Hoynck van Papendrecht zal daarover uitweiden. Ze neemt ingrediëntenleverancier MCLS mee die vertelt over de potentie van gistextracten bij zoutreductie.

Inschrijven voor het webinar (gratis voor abonnees)

Onderwerpen aanpassen

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Startup maakt muffins van favabonen: 'Nog nooit zoveel geleerd van eigen fouten'
  2. Eiwittransitie krijgt vaart in supermarktschap
  3. Voor abonneesZo werkt Pally Biscuits aan duurzaamheidswetgeving: 'Als je het voor de show doet, stop dan bij de lichtsensor'
  4. Nieuw voorstel: EUDR enkel uitgesteld voor mkb-bedrijven, daarnaast versoepelingen
  5. Webinar voedselcontactmaterialen: zo vind je de balans tussen veiligheid, duurzaamheid en wetgeving (PPWR)
  6. Voor abonneesNieuwe Genomische Technieken (NGT): dit betekent voorgestelde EU-regelgeving voor etikettering en transparantie
  7. Ahold Delhaize als 'schurk' in kinderboek: nieuwe actie voor legkippen in kooien
  8. Voor abonneesMeer salmonella en blijvende vogelgrieprisico's in Staat van Zoönosen 2024
  9. Studie Wageningen: 'Vleesconsumptie daalt licht naar laagste niveau in 20 jaar'
  10. Chocolade zonder cacaoboon: dit zijn alternatieven waar foodbedrijven op inzetten
  1. GesponsordHoe maak je een nieuw product succesvol?
  2. 11/11/2025 | GS1 Congres - Toekomstbestendig ondernemen
  3. 13/11/2025 | VMT webinar melden van onveilige levensmiddelen door NVWA toegelicht
  4. Voor abonneesNorovirus treft Britse horeca: oesters vaak de bron
  5. Voor abonneesVerkiezingen 2025: dit zeggen de 13 grootste partijen over voeding
  6. Experts manen politici: klimaatbeleid gaat ook om onze gezondheid
  7. Jumbo vernieuwt vriesversafdeling met meer dan 100 nieuwe producten
  8. 18/11/2025 | Cursus Productontwikkeling van Voedingsmiddelen
  9. 20/11/2025 | VMT Food Safety Event
  10. Voedselveiligheid onder de loep: de nieuwe koers van de NVWA uitgelegd op Food Safety Event