Terugblik: het Food Future Event in beeld

Terugblik: het Food Future Event in beeld

Meer dan 160 jonge en ervaren productontwikkelaars kwamen op 26 september naar het Food Future Event. Bekijk de fotoreportage van het geslaagd event.

Jonge productontwikkelaars konden kiezen voor een ontbijtsessie speciaal voor hen voor het hoofdprogramma. Zeker 30 kozen ervoor om extra vroeg op te staan. Onder leiding van Ruben Drummer van Duwtje genoten ze van een lekker ontbijtje en leerden ze over gedragsverandering.

Fotocredit voor alle foto's: Koos Groenewold

Frustraties eruit gooien

Op het hoofdpodium trapte dagvoorzitter Annemarie Bruning de dag af. Als eerste was trendwatcher Eveline van Dam aan de beurt. Ze vroeg de zaal om hun grootste innovatiefrustratie er letterlijk uit te gooien! Daarna vertelde ze op welke trends productontwikkelaars zich moeten focussen.

Young&Experienced

Jong en ervaren productontwikkelaars met elkaar in gesprek: dat was het doel van deze sessie. We gaven de aanwezigen een aantal dilemma's om over te praten. Dat waren onder andere:

1 Hoe geef ik aandacht aan de innovaties die er echt toe doen?

2 Was het vroeger gemakkelijker om een nieuw product te ontwikkelen?

Ze gingen enthousiast in gesprek!

Zelf aan de slag

Op het programma stonden drie workshops waar de deelnemers of zelf aan de slag konden of konden proeven.

Dat laatste kon in de workshop van Yama over de rol van umami bij zoutreductie. Proeven kon van broodsticks, tomaat, komkommer, chips, ketchup en bouillon. Smaakbeleving bestaat zowel uit het smaakpalet van zoet, zuur, zout, bitter en umami, maar heeft voor een heel groot deel te maken met kleur, geur en structuur.

Andere workshops waren:

  • Het ontwikkelen van een duurzaam concept van Antien Zuidberg van de HAS Green Academy
  • Productontwikkeling voor gen Z van Bart Veldhuizen van Kitchen Republic

Kennissessies

De bezoekers die meer de diepte in wilden, konden terecht bij de kennissessies. Renske Janssen praatte de bezoekers bij over de mogelijkheden van fermentatie. Wynand Alkema en Mark Lammers legden uit wat productontwikkelaars met Artificial Intelligence konden bereiken. En Rimmer Woudstra ging voor de liefhebbers de diepte in over suikerreductie.

Paneldiscussies

Weten hoe praktijkgenoten met actuele onderwerpen omgaan? Dat kon in de paneldiscussies. De toekomst van vleesvervangers werd besproken. Ook het vak van productontwikkeling zelf gaf interessante discussies net als herformulering in de praktijk: smaak blijft het allerbelangrijkste.

Netwerken

Tussen alle sessies door konden de bezoekers netwerken. Daarnaast konden ze langs bij de partners Yama Foods, Has Green Academy, Normec Foodcare, Nutrilab en Centric Software.

De afsluiter was Tim Zuidgeest die alles vertelde over hoe een verpakking kan verleiden tot aankoop. Daarna werd de dag afgesloten met een welverdiende borrel. Al met al een geslaagde dag! Schrijf maar vast in de agenda: 3 oktober 2024! Dan vindt de volgende editie plaats.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

  1. 'Duurdere A-merk kipvervangers smaken slechter dan huismerken'
  2. Productinnovaties september: Oldtimers suikervrije dropjes, vegan borrelbox, THIS vleesvervanger
  3. Startup maakt plantaardige botervervanger voor industrie: 'Duurzaam banket moet nieuwe normaal worden'
  4. Van fermentatie tot conceptontwikkeling: het Food Future Event haakt aan bij actuele trends productontwikkeling
  5. 'Minder maar betere plantaardige producten die meer tijd krijgen om zich te bewijzen' (podcast)
  6. Productontwikkelaar over Food Future Event: 'Het event bood variatie en discussie op mijn vakgebied'
  7. Peijnenburg wil suiker deels vaarwel zeggen en komt met herlancering van tussendoortjes
  8. Wat de industrie vroeger weg smeet, fermenteert Afterlife tot hoogwaardig eiwit
  9. Van NAPV tot Nutri-Score: dit zijn de dilemma's bij productverbetering
  10. Lector Designmethoden: 'Het is valkuil om te denken voor jouw doelgroep'
  1. Conceptontwikkelaar Eveline van Dam: 'Er liggen kansen om de consument nog meer in het middelpunt te plaatsen' (podcast)
  2. Wat is gezonder: vleesvervanger of de vleesvariant? Dit zijn 7 conclusies uit het onderzoek van ProVeg
  3. 'Koffievrije koffie' nu ook in supermarktschappen
  4. Young R&D: Hoe kan R&D het bedrijf helpen duurzamer te worden?
  5. Albert Heijn introduceert met AH Terra nieuwe plantaardige eigen-merklijn
  6. Handig overzicht: zo pakken deze productontwikkelaars hun vak aan
  7. Algenproducent ontvangt miljoeneninvestering
  8. Startups opgelet: Fi Europe 2023 zet met Innovation Awards in op duurzaamheid
  9. Startup wil Red Bull van alcoholische dranken worden: 'Hard Seltzer is de nachtmerrie van bierproducenten'
  10. Prof pleit voor waarschuwing op ultrabewerkt voedsel