Fungi For Future wil met verpakking van mycelium voedselverspilling verminderen

Fungi For Future wil met verpakking van mycelium voedselverspilling verminderen

Startup Fungi For Future ontving recent de eerste prijs van de Lineage Logistics 'Tackling Food Waste for a Sustainable Future' hackathon. Lineage Logistics daagde studenten en startups uit om op innovatieve wijze voedselverspilling te verminderen binnen de logistiek in de voedingsindustrie.

Tijdens de hackathon presenteerden deelnemers met verschillende achtergronden oplossingen om voedselverspilling in de toeleveringsketen te verminderen. Teams moesten het gewicht van voedselverspilling op verschillende punten in de toeleveringsketen meten. Gedurende twee opeenvolgende dagen bedachten de deelnemers innovatieve oplossingen om voedselverspilling in de logistiek te verminderen.

Verpakkingsmateriaal van mycelium

Het door startup Fungi For Future gepresenteerde concept viel volgens Lineage Logistics het meest in de smaak vanwege creativiteit, opschaalbaarheid en toegepaste technieken. Fungi For Future won de eerste prijs met een concept voor alternatieve verpakkingsmaterialen op basis van mycelium. “We zijn verbaasd over het niveau van talent en toewijding dat wordt getoond door alle deelnemers aan deze hackathon”, aldus Harld Peters, president van Lineage Logistics Europe. VMT vroeg aan Fungi For Future wat deze verpakking inhoud en hóe de verpakking voedselverspilling tegen gaat. Deze vraag staat nog uit en de redactie wacht op een reactie.

Incubatorprogramma

Fungi For Future ontvangt een geldprijs. Daarnaast krijgt de startup gedurende zes maanden persoonlijk mentorschap via het incubatorprogramma van The Waste Transformers en Lineage Logistics. Tijdens het incubatorprogramma krijgt de startup de tijd om de innovatie te ontwikkelen en mogelijk ook te implementeren. “Deelnemen aan de hackathon was zeer leerzaam. Het was inspirerend om allemaal te werken aan het terugdringen van voedselverspilling", aldus het Fungi For Future-team. “We kijken er naar uit om de volgende stap te zetten.”

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit.