Fungi For Future wil met verpakking van mycelium voedselverspilling verminderen

Fungi For Future wil met verpakking van mycelium voedselverspilling verminderen

Startup Fungi For Future ontving recent de eerste prijs van de Lineage Logistics 'Tackling Food Waste for a Sustainable Future' hackathon. Lineage Logistics daagde studenten en startups uit om op innovatieve wijze voedselverspilling te verminderen binnen de logistiek in de voedingsindustrie.

Tijdens de hackathon presenteerden deelnemers met verschillende achtergronden oplossingen om voedselverspilling in de toeleveringsketen te verminderen. Teams moesten het gewicht van voedselverspilling op verschillende punten in de toeleveringsketen meten. Gedurende twee opeenvolgende dagen bedachten de deelnemers innovatieve oplossingen om voedselverspilling in de logistiek te verminderen.

Verpakkingsmateriaal van mycelium

Het door startup Fungi For Future gepresenteerde concept viel volgens Lineage Logistics het meest in de smaak vanwege creativiteit, opschaalbaarheid en toegepaste technieken. Fungi For Future won de eerste prijs met een concept voor alternatieve verpakkingsmaterialen op basis van mycelium. “We zijn verbaasd over het niveau van talent en toewijding dat wordt getoond door alle deelnemers aan deze hackathon”, aldus Harld Peters, president van Lineage Logistics Europe. VMT vroeg aan Fungi For Future wat deze verpakking inhoud en hóe de verpakking voedselverspilling tegen gaat. Deze vraag staat nog uit en de redactie wacht op een reactie.

Incubatorprogramma

Fungi For Future ontvangt een geldprijs. Daarnaast krijgt de startup gedurende zes maanden persoonlijk mentorschap via het incubatorprogramma van The Waste Transformers en Lineage Logistics. Tijdens het incubatorprogramma krijgt de startup de tijd om de innovatie te ontwikkelen en mogelijk ook te implementeren. “Deelnemen aan de hackathon was zeer leerzaam. Het was inspirerend om allemaal te werken aan het terugdringen van voedselverspilling", aldus het Fungi For Future-team. “We kijken er naar uit om de volgende stap te zetten.”

Didi de Koning

Didi de Koning

Redacteur VMT

Didi is sinds 2023 redacteur bij VMT en schrijft onder meer over voedselveiligheid & kwaliteit. 

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote chocoladebedrijven en handelaren wel

Oxfam: Cacaoboeren profiteren niet van hoge cacaoprijzen, grote...

Oxfam deed onderzoek naar het huidige cacaohandelssysteem. Ze presenteren het rapport tijdens de Wereldcacaoconferentie in Brussel. Conclusie:...

VLNR: dagvoorzitter Jan Arie Korevaar, Willemien Koning-Hoeve (CDA), Bart Millenaar (VVD), Jessika van Leeuwen (BBB), Lourens van Bruchem (SGP), Lara Sibbing (GL/PvdA).

'Doelen Farm-to-Fork en Green Deal hebben impact op voedselzekerheid'

In een tijd waarin geopolitieke spanningen en economische veranderingen de wereldwijde voedselvoorziening bedreigen, is het belangrijk dat Nederland...

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt duurzaamheidsdoelen af

Unilever zwakt een aantal duurzaamheidsdoelen af, waaronder de belofte om vanaf volgend jaar het verbruik van nieuw plastic te hebben gehalveerd. Nu...

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Duurzaamheid in kaart brengen? Dit levert een LCA op

Een levenscyclusanalyse (LCA) brengt de milieueffecten van de gehele levenscyclus van een product of proces in kaart, beginnende bij de grondstoffen,...

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

Mozzarellaproducent Milcobel wint hoogwaardig eiwit uit reststroom

De Belgische zuivelverwerker Milcobel investeerde 19 miljoen euro in een membraan-installatie die het eiwit filtert uit de weistroom die vrijkomt bij...

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn CO2-uitstoot verminderen

Kiprundergehakt en CO2-uitstoot op verpakking: zo wil Albert Heijn...

Albert Heijn introduceert half om halfproducten die een combinatie zijn van kip en rundvlees. Dit product heeft een lagere CO2e-uitstoot dan regulier...

Joep Rats, NZO: "Er is een verdedigende houding ontstaan, omdat de sector zich aangevallen voelt. Dat is logisch. Maar het is belangrijk om samen naar oplossingen te zoeken in plaats van tegenover elkaar te staan."

NZO-directeur: 'In een meer plantaardig voedingspatroon hebben we...

De zuivelsector wordt vaak neergezet als 'heel vervuilend' en zou daarom sterk moeten worden teruggedrongen. Dat steekt Joep Rats, nu sinds enkele...

Beeld: Arla Foods Ingredients

Van reststroom tot innovatie: Arla verwerkt wei tot gefermenteerd...

Arla Foods Ingredients lanceert een nieuw product in Latijns Amerika. Het yoghurtdrankje is ontwikkeld op basis van wei-reststromen. Veel bedrijven...