Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (update)

Handig overzicht: Fermentatie en plantaardig, een vruchtbare combinatie (update)

Met de populariteit van plantaardig, is de oude technologie fermentatie ook weer in de spotlight. Welke ontwikkelingen zijn gespot de afgelopen jaren? Wat doen startups? Welk onderzoek vindt plaats?

Onderdeel van de collectie

Fermentatie

Gefermenteerde producten als bier, brood en yoghurt, wie kent ze niet? Maar fermentatie wordt de laatste jaren voor steeds meer toepassingen ingezet mede ingegeven door de populariteit van plantaardige eiwitten. Fermentatie kan de vaak ongewenste bijsmaak of textuur op een natuurlijke manier tegengaan.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.

Beeld: Shutterstock
Enzymen

NVWA Handboek Enzymen: 10 belangrijke punten op een rij

Eind vorig jaar publiceerde de NVWA het nieuwe Handboek enzymen in levensmiddelen. Hierin staat meer informatie over de wetgeving rondom enzymen. Hoe zit het met het gebruik van enzymen als hulpstof of ingrediënt? En wat zegt de wetgeving over enzymen gemaakt met behulp van genetische modificatie? VMT dook in het handboek en zet 10 belangrijke punten op een rij.

Beeld: Stichting Week Zonder Vlees
Plantaardig

Nationale week zonder vlees & zuivel in maart focust extra op...

Van 3 tot 9 maart vindt de Nationale week zonder vlees en zuivel plaats. Dit is de achtste keer dat de organisatie deze week organiseert. Dit jaar richt de week zich op een lokale aanpak. Zo hoopt de campagne in te spelen op de verschillende houdingen rondom vlees- en zuivelconsumptie in Nederland, en deelname in achterlopende regio's te stimuleren.

Overzicht

Nieuwe voedselmachines 2025: Arla Foods Ingredients installeert...

Dit is een overzicht van nieuwe voedselmachines. Dit zijn de laatste wapenfeiten: Arla Foods Ingredients installeert elektrische ketel voor CO₂-reductie, GEA introduceert CO₂-vrij verdampersysteem en Lewa introduceert modulair doseersysteem voor snoep productie.

Voor abonnees
Voor abonnees
Cacao

Voor abonnees Onderzoek WUR: Zo beïnvloedt klimaatverandering de cacaoproductie

Wat is de impact van klimaatverandering op de productie van cacao in Ivoorkust, Ghana, Nigeria en Kameroen waar meer dan 70% van de wereldwijde cacao wordt verbouwd? Onderzoekers van Wageningen University & Research gebruikten verschillende modellen om het effect tegen 2060 te simuleren. In dit artikel staan de belangrijkste bevindingen.

Mensen

Belangrijke functiewisselingen 2025: Roderik de Harder nieuwe...

In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Roderik de Harder nieuwe directeur Bakels Senior, Stichting Week Zonder Vlees heeft nieuw bestuur en Claire Revenu nieuwe Country Director van Coca-Cola Nederland.

Voor abonnees
Voor abonnees
Overzicht

Voor abonnees Goed voorbereid op veranderende wetgeving? Dit gebeurde er in 2024 en...

Bij de start van 2025 kijken we veelal nog terug naar het vorige jaar. Want wat gebeurde er in 2024 op het gebied van levensmiddelenwetgeving? Er gebeurde veel in onder andere duurzaamheidswetgeving, rookaroma's, allergenenbeleid en de Nutri-Score. Ook dit jaar staat ons weer genoeg te wachten op gebied van wetgeving. VMT zet 10 belangrijke wettelijke gebeurtenissen op een rij.

Voor abonnees
Voor abonnees
Reportage

Voor abonnees Overzicht: 5 trends in chocolade gespot op de ISM

Was er op de ISM een chocoladebedrijf te vinden zonder een Dubaistyle-reep in het assortiment? Ja, maar het aantal bedrijven met een reep met de groene, knapperige vulling waren talrijk. Zelfs een producent van weipoeder haakte aan bij de hype die al bijna een jaar duurt. Gelukkig waren er ook andere trends waar te nemen in chocola.

Foto: shutterstock
Novel foods

EFSA ziet eiwitrijk kroos 'waterlinzen' als veilig voor consumptie

EFSA ziet eendenkroos, beter bekend als waterlinzen, als veilig voor consumptie binnen de Europese Unie. Onderzoekers van Wageningen University & Research (WUR) dienden een succesvolle novel food-aanvraag in bij de European Food Safety Authority (EFSA).

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. Chocoladeletters en pepernoten dit jaar 'peperduur': 'Anders kan het licht uit'
  2. Producenten onderschatten impact CSRD wetgeving: 'Het wordt een licence to operate'
  3. Sappige vleesvervangers ontwikkelen? Probeer microgels van plantaardige eiwitten, zeggen onderzoekers
  4. Slush-ijsdrank maakte kinderen ziek
  5. 'Imago vlees verbetert', zegt Vion na consumentenonderzoek in Duitsland
  6. Voor abonneesStappenplan: doe deze checks op contaminatie van je grondstoffen als productieketen is verstoord
  7. Goed nieuws voor peutertjes met pinda-allergie
  8. Fabriek hygiënisch ontwerpen? Deze collectie helpt je op weg
  9. Vegan boter met de smaak van roomboter? Willicroft gebruikt fermentatie om dat te bereiken
  10. Novozymes en Arla Foods duiken samen in precisiefermentatie
  1. Zet actie Picnic zoden aan de dijk? Europese Commissie werkt aan voorstel voor gelijktrekken inkoopprijzen
  2. Voor abonneesUpdate Handboek Etikettering: 10 belangrijkste inhoudelijke wijzigingen
  3. No Fairytales ontwikkelt volkoren groentetortilla: 'Het was een hele klus om het niet droog of klef te krijgen'
  4. Food Future Event: Dit is belangrijk bij de ontwikkeling van foodconcepten
  5. Goede onderbouwing gezondheidsclaims noodzakelijk: deze claims zijn afgekeurd
  6. Voedselveiligheidscultuur verbeteren? Deze collectie geeft je de handvatten
  7. NIZO wil Nederlandse hub voor scale-ups: 'Startups gaan voor volgende stap over de grens'
  8. EFSA oordeelt: 'E170 in principe veilig additief, aandeel aluminium wel een zorg'
  9. 'Het namaken van vlees is niet voldoende: strategieverandering nodig in plantaardig'
  10. NWO geeft subsidie voor AI-onderzoek in food