
FreshRecruitment
Met de populariteit van plantaardig, is de oude technologie fermentatie ook weer in de spotlight. Welke ontwikkelingen zijn gespot de afgelopen jaren? Wat doen startups? Welk onderzoek vindt plaats?
FreshRecruitment
NIZO Food Research B.V.
Concorp
Concorp
In de zoutmijn onder Veendam wordt al decennialang magnesiumzout gewonnen voor vooral industriële toepassingen. Maar sinds kort werkt Nedmag samen met productontwikkelaars van onder meer Mister Kitchen om dit natuurlijke mineraalzout een plek te geven in voeding. Is magnesiumzout hét antwoord in natriumreductie zonder verlies van smaak of functionaliteit?
Dit is een overzicht van nieuwe ingrediënten. Dit zijn de laatste wapenfeiten: UpGrain introduceert upcycled gerstingrediënt voor voedingsindustrie, Loryma introduceert functionele tarwe-ingrediënten voor voedingsrijkere vegan snacks en Cano-ela ontwikkelt nieuwe ingrediënten uit koolzaad.
De Nederlandse startup Vivici produceert wei-eiwit via precisiefermentatie. CCO Simon Penfold en CTO Marcel Wubbolts vertellen over de voordelen van de verbinding met oprichters dsm-firmenich en Fonterra, en de potentie van hybride producten.
Twee op het oog compleet verschillende bedrijven slaan de handen ineen om een aanval te doen op de zuivelreuzen in het proteïnerijke schap. XXL Nutrition en Zuivelhoeve lanceren 12 oktober 2024 een proteïnerijke yoghurt en pudding.
Productontwikkelaar Mark de Haas werkt met een team van ontwikkelaars bij Bieze Food Group in Nijkerk hard aan een plantaardig verrijkt zuivelproduct. Als alles conform planning verloopt dan komt deze 'plantaardig verrijkte Griekse stijl' na de zomer op de Nederlandse markt. De Haas en hoofd innovatie Diederick Eikelboom vertellen in dit artikel hoe zij inspelen op markttrends en de benodigde productontwikkeling.
Wat is het juiste moment om op te schalen, en hoe voorkom je dure misstappen? Veel startups worstelen met deze vragen. Bodec begeleidt foodbedrijven bij de stap van lab naar markt, met testopstellingen, proefproductie en praktijkgerichte procesontwikkeling. Medeoprichter Frank de Boeff deelt zijn inzichten en geeft tips om slim en efficiënt op te schalen.
STARTUP BELICHT - Startup Farmless maakt eiwitten door wilde culturen te fermenteren. Ze voeden deze microbiële culturen met alcohol uit hernieuwbare energie. Momenteel doet de startup dit vanuit een pilotlocatie in Amsterdam, maar zij hopen snel op te schalen naar eigen 'brouwerijen'. VMT sprak met oprichter Adnan Oner over het productieproces en de opschaling van de startup.
De Nederlandse overheid heeft ambitieuze doelstellingen als het gaat om eiwittransitie. Het vordert echter maar langzaam. Het spreekwoordelijke laaghangende fruit is inmiddels door de retailers geplukt. De obstakels bestaan uit gewoontes en overtuigingen bij zowel de supermarkt als de consument. Zonder pijnlijke keuzes gaat het niet. En waar blijft de overheid? Floris de Graad, directeur van de Vegetariërsbond somt 7 redenen op waarom het zo traag verloopt.
Hoe behoud je lange houdbaarheid zonder slecht te recyclen verpakkingen? Startup Kalpana Systems ontwikkelde een coatingtechniek die meerdere lagen in een verpakking vervangt door één ultradunne, vrijwel onzichtbare beschermlaag. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar KraftHeinz ziet de potentie al. Sandra Wiegman, lead business development vertelt VMT over de vervolgstappen.
KENNISPARTNER - COLUMN - Teffvlokken zijn heerlijk in de muesli of als topping bij je yoghurt. Het is een oergraan uit Ethiopië en glutenvrij. De Zonnatura Teff-verpakking noemt op meerdere plekken teff en laat ook een hoopje teffvlokken zien. De ingrediëntenlijst vermeldt keurig dat het een meergranenontbijt met teff is en dat het product voor uit 40% uit teffvlokken bestaat, aangevuld met maisgries, boekweitmeel en rijst. Toch vindt de voorzitter van de Reclame Code Commissie de verpakking misleidend. Waarom? Omdat de verpakking een verkeerde indruk wekt over de samenstelling van het product. Hoe moet het dan wel? Vermoedelijk had een extra uitleg op de achterzijde al geholpen.
STARTUP BELICHT - Startup We Wonder Company heeft naar eigen zeggen een transparante, hebzuchtvrije keten voor koffie en thee. Volgens het bedrijf verdienen te veel schakels te veel geld aan koffie en thee, maar krijgen boeren te weinig. Hier wil de startup verandering in brengen. VMT sprak met oprichter Ferry Poppegaai over de oprichting en verdere plannen.
In dit overzicht de belangrijkste functiewisselingen van het jaar 2025 op een rij. Laatste wapenfeiten: Benoeming nieuwe President FrieslandCampina Ingredients, en Agrifirm verwelkomt Jan Kippers als Business Unit Director Ruminants.