EVA wordt onderdeel ProVeg

EVA wordt onderdeel ProVeg

De Belgische vegetariërsorganisatie EVA wordt ProVeg en gaat deel uitmaken van een internationaal netwerk van plantaardige organisaties. Hiermee luidt een nieuw tijdperk in, naar nog meer professionalisering, internationale samenwerkingen en vooral meer impact. In 2023 zal de naam EVA uit alle communicatie verdwijnen.

Tweeëntwintig jaar na de oprichting van EVA vzw is het tijd voor een nieuwe fase in het bestaan van de organisatie die met Donderdag Veggiedag en de VeggieChallenge plantaardige voeding op de kaart zette in Vlaanderen en Brussel.

Extra ondersteuning

“We zijn verheugd om EVA te verwelkomen als ProVeg België. Met de extra ondersteuning van het internationale team, zal het werk van het team in België nu nog meer impact hebben,” zegt Jasmijn de Boo, Vice President ProVeg International.

“Als ProVeg België kunnen we ervaring en expertise uitwisselen met collega’s van over heel de wereld. Want het thema waar we rond werken, plantaardige voeding, overstijgt de landsgrenzen. Met deze kennis kunnen we ook lokaal sterker staan,” zegt Fien Louwagie, woordvoerder van, momenteel nog, EVA vzw.

In 2023 zal de naam EVA uit alle communicatie verdwijnen.

Autonome organisatie

ProVeg België blijft een autonome Belgische organisatie met eigen en lokale middelen, maar bundelt de krachten en expertise met ProVeg International en de afzonderlijke ProVeg-landen: Duitsland, Nederland, Polen, Tsjechië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en zelfs China.

Missie en visie gelijklopend

“De missie en visie was altijd al heel gelijklopend: we streven naar een wereld waarin iedereen kiest voor lekker en gezond eten dat goed is voor alle mensen, dieren en onze planeet. “Dat blijven we als ProVeg België doen met een positieve en pragmatische aanpak”, zegt woordvoerder Fien Louwagie.

’50 by 40’

 ProVeg heeft met ‘50 by 40’ een duidelijke gemeenschappelijke doelstelling geformuleerd: tegen het jaar 2040 de wereldwijde consumptie van dieren met 50% verminderen. “Daar scharen we ons met de werking vanuit België en campagnes die er al zijn helemaal achter”, aldus Louwagie.

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

Innovatie

HAS studenten ontwikkelen voedsel van de toekomst: van...

Next food waves was het thema van de HAS Food Experience 2025. Meer dan 150 bijna afgestudeerde studenten toonden hun bijdragen aan de toekomst van voeding. VMT sprak met een aantal studenten over hun innovatieve concepten. De ideeën haken aan bij trends die nu actueel zijn zoals hybride voeding en duurzame verpakkingen.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen februari: te hoog gehalte...

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor februari. De laatste wapenfeiten: te hoog gehalte schimmel Alternaria in tahin, onvermeld allergeen ei in gratin en mogelijk stukjes olijfpitten in olijfpasta.

productontwikkeling

Productinnovaties februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van februari: KelpEat introduceert eiwitrijke snack.

Bedrijfsovername

Bedrijfsovernames in voeding 2025: The New Originals Company neemt...

In dit artikel recente bedrijfsovernames in de voedingsindustrie op een rij. De laatste wapenfeiten: The New Originals Company neemt SoFine over, Plukon Food Group neemt Grupo Avícola Hidalgo over en Aurelius neemt Savoury-divisie What's Cooking Group over.

productontwikkeling

Productinnovaties januari: Gudrun introduceert duurzame en...

VMT zet elke maand de nieuwe producten van de foodindustrie op een rij. Dit zijn de productinnovaties van januari: Gudrun introduceert duurzame en plantaardige Belgische chocolade, Oatly en Nestlé introduceren koffiecapsule met plantaardige havermelk en Vivera introduceert nieuwe tofu range.

Beeld: Shutterstock
Etikettering

Geen Nederlandse etiketten meer? Jumbo, Plus en Picnic opperen 1...

Supermarkten Jumbo, Plus en Picnic opperen één Engelstalig etiket op voedingsmiddelen in de hele Europese Unie. Volgens de supermarktleiders zou de overheid niet meer moeten eisen dat de informatie op etiketten in de Nederlandse supermarkten Nederlandstalig moet zijn. Zo willen de supermarkten een sterkere positie krijgen in de onderhandelingen met internationale leveranciers.

Recall

Belgische recalls en waarschuwingen januari: E. coli in Franse kazen

Dit zijn Belgische recalls en veiligheidswaarschuwingen voor januari: E. coli in Franse kazen, additieven in geassorteerde jellyrietjes en mogelijk E. coli in kaas.

Voor abonnees
Voor abonnees
Energietransitie

Voor abonnees Zo kan de foodindustrie stappen zetten in energietransitie

Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol waardoor voedingsproducenten op korte termijn nauwelijks kunnen overstappen van aardgas op groen stroom. Volgens Rabobank kunnen producenten desondanks al starten met energietransitie. Dit zijn 4 voorstellen die de bank aandraagt.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.

  1. GesponsordZo zorg je ervoor dat pneumatisch transport veilig verloopt
  2. Nieuwe Europese normen voor detectie van allergenen in voedingsmiddelen
  3. Zijerveld digitaliseert complexe kaasketen
  4. Kruisbesmettingen voorkomen - zo heeft Go-Tan het allergenenbeheer geregeld
  5. 6 antwoorden op de vraag of je groente en fruit moet wassen voordat ze gegeten worden
  6. Kipco-Damaco genomineerd voor Leeuw van de Export 2022
  7. Wereldwijde foodtrends: gezondheid belangrijk, maar eten moet vooral een lekker pleziertje blijven
  8. Vleesvervangers niet langer weggehoond, maar zet stappen naar meer mainstream en culinair
  9. Hoe maak je jonge mensen warm voor een baan in de foodsector? Dit is hoe Food Innovation Academy het doet (podcast)
  10. Voor abonneesIs harmonisatie van risicobeoordeling in zicht? Dit zijn de ontwikkelingen in allergenenwetgeving
  1. Voedselhulppakketten veroorzaakten grootste uitbraak ooit door tropaanalkaloïden
  2. Ook Tetra Pak haakt aan bij populariteit vleesvervangers van gefermenteerd schimmeleiwit
  3. Mondelēz International boekt vooruitgang in ESG doelstellingen
  4. Ferrero-fabriek in Aarlen weer open: 10.000 onderdelen ontmanteld en gereinigd
  5. NVWA neemt illegale vleesproducten uit China in beslag
  6. Verregaande maatregelen om babymelk te bezorgen na ernstige uitbraak
  7. Ovens in bakkerij verwarmen met eigen gas uit biovergister - zo werkt dat
  8. Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot
  9. Tip van jouw advocaat: Kinderidolen en bereik onder kinderen
  10. Versuikerde broodpasta in snoep? Studenten onderzoeken de mogelijkheden