EVA wordt onderdeel ProVeg

EVA wordt onderdeel ProVeg

De Belgische vegetariërsorganisatie EVA wordt ProVeg en gaat deel uitmaken van een internationaal netwerk van plantaardige organisaties. Hiermee luidt een nieuw tijdperk in, naar nog meer professionalisering, internationale samenwerkingen en vooral meer impact. In 2023 zal de naam EVA uit alle communicatie verdwijnen.

Tweeëntwintig jaar na de oprichting van EVA vzw is het tijd voor een nieuwe fase in het bestaan van de organisatie die met Donderdag Veggiedag en de VeggieChallenge plantaardige voeding op de kaart zette in Vlaanderen en Brussel.

Extra ondersteuning

“We zijn verheugd om EVA te verwelkomen als ProVeg België. Met de extra ondersteuning van het internationale team, zal het werk van het team in België nu nog meer impact hebben,” zegt Jasmijn de Boo, Vice President ProVeg International.

“Als ProVeg België kunnen we ervaring en expertise uitwisselen met collega’s van over heel de wereld. Want het thema waar we rond werken, plantaardige voeding, overstijgt de landsgrenzen. Met deze kennis kunnen we ook lokaal sterker staan,” zegt Fien Louwagie, woordvoerder van, momenteel nog, EVA vzw.

In 2023 zal de naam EVA uit alle communicatie verdwijnen.

Autonome organisatie

ProVeg België blijft een autonome Belgische organisatie met eigen en lokale middelen, maar bundelt de krachten en expertise met ProVeg International en de afzonderlijke ProVeg-landen: Duitsland, Nederland, Polen, Tsjechië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en zelfs China.

Missie en visie gelijklopend

“De missie en visie was altijd al heel gelijklopend: we streven naar een wereld waarin iedereen kiest voor lekker en gezond eten dat goed is voor alle mensen, dieren en onze planeet. “Dat blijven we als ProVeg België doen met een positieve en pragmatische aanpak”, zegt woordvoerder Fien Louwagie.

’50 by 40’

 ProVeg heeft met ‘50 by 40’ een duidelijke gemeenschappelijke doelstelling geformuleerd: tegen het jaar 2040 de wereldwijde consumptie van dieren met 50% verminderen. “Daar scharen we ons met de werking vanuit België en campagnes die er al zijn helemaal achter”, aldus Louwagie.

Yves De Groote

Yves De Groote

Redacteur VMT Food België

Productinnovaties april: GiG Hard Seltzer Orange Anthem

Productinnovaties april: GiG Hard Seltzer Orange Anthem

Elke maand plaatst VMT de productinnovaties op een rij. Dit zijn de innovaties van april: GiG Hard Seltzer Orange Anthem, CêlaVíta Rode Opbakkers,...

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben die hard gaan op CO₂, H₂ en O₂

Gebakken lucht of eiwitwonder? Finnen bouwen fabriek voor microben...

Het Finse Solar Foods heeft de start aangekondigd van een eerste commerciële fabriek voor de productie van het eiwit Solein®. Dit eiwit, afkomstig...

Cargill zet vol in op fermentatie

Cargill's antwoord op vraag naar minder ultraprocessed is...

Niels Boetje, leider van Cargill Nederland vertelt aan VMT dat de multinational inzet op fermentatie als antwoord op de consumentenvraag naar...

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in Wageningen

IFF nestelt zich met co-creatiecentrum naast voedselfabrikanten in...

IFF, een wereldwijde producent van smaak- en geurstoffen voor de voedingsindustrie, opent donderdag 18 april een nieuw co-creatiecentrum in...

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een goed alternatief voor halfvolle melk (podcast)

Plantaardig versus zuivel: deze plantaardige variatie op melk is een...

Hoe vergelijk je de verschillende plantaardige alternatieven op melk zoals soja, haver en amandel met halfvolle melk? Onderzoeker Peter de Jong...

Beeld: Rival Foods

Rival Foods opent nieuwe productielocatie om productie plantaardige...

Rival Foods opent deze zomer een nieuwe productielocatie. Met de nieuwe locatie is het volgens de producent mogelijk om de distributie van de...

Foto: ProVeg

Minder weerstand bij 'stille eiwittransitie', zo blijkt uit onderzoek...

Consumenten leggen de verantwoordelijkheid voor eiwittransitie bij supermarkten, voedselfabrikanten en cateraars. Ze verwachten goedkopere...

Beeld: Seaweed Food Solutions

Van hamburger tot brownie: scale-up maakt zeewier blends voor zoet en...

STARTUP BELICHT - Scale-up Seaweed Food Solutions maakt zeewier blends voor verschillende doeleinden in de voedingsindustrie. De blends kunnen...