Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot

Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot

Vormt de perslucht in de productie-omgeving een risico of is er weinig kans op contaminatie van je product? Perslucht is vaak een ondergeschoven kindje: de producent is zelf verantwoordelijk voor de inschatting van het risico. Toch kan de perslucht wel degelijk allerlei contaminatie veroorzaken. Door het maken van een vingerafdruk van de perslucht kom je te weten hoe groot dit risico op contaminatie is.

Geen persluchtstroom is hetzelfde. Zelfs twee identieke installaties kunnen verschillende waarden aangeven als je de hoeveelheid stof, vocht en olie gaat meten. Deze contaminatie is namelijk afhankelijk van de buitenlucht die aangezogen wordt en die kan aan de andere kant van het gebouw compleet anders zijn.

Denk aan de locatie van een industrieterrein: wordt de lucht vlak bij de weg aangezogen of die van een weiland? Door het uitvoeren van een digitale inline meting kunnen de waardes van stof, vocht en olie nauwkeurig aangegeven worden. Als een vingerafdruk die als het ware de persluchtkwaliteit identificeert.

Vertaalslag van de normen

Waar de kwaliteitsnormen als BRC of IFS slechts zeggen dat perslucht geen contaminatie mag veroorzaken, laat een vingerafdruk concreet in cijfers zien hoe groot het risico op contaminatie is. De digitale meting conform ISO 8573.1-2010 geeft cijfers die gerelateerd kunnen worden aan de ISO-tabel. In deze ISO-tabel kan afgelezen worden in welke klasse de perslucht valt. Uiteraard maakt het verschil of de perslucht direct in contact komt met het product of indirect. Ook hier zijn door de VDMA definities voor opgesteld. In de ISO-tabel wordt met de klasse-indeling dan ook rekening gehouden met direct of indirect contact van de perslucht.

Bewustwording

Het is goed om te beseffen dat zich in perslucht allerlei contaminanten als stof, vocht en olie kunnen bevinden. Daarnaast kan de warme omgeving van de compressorruimte in combinatie met vocht een ideale broedplaats zijn voor micro-organismen. Alle reden om de perslucht niet alleen jaarlijks door de leverancier te laten controleren, maar ook zelf te (laten) meten.

Auditors van verschillende certificerende instellingen worden ook steeds vaker opgeleid om te kunnen inschatten wat de risico’s van perslucht zijn en om testresultaten te kunnen interpreteren. Ook bij perslucht is transparantie en traceerbaarheid van belang.

Auditors van certificerende instellingen worden steeds vaker opgeleid om te kunnen inschatten wat de risico's van perslucht zijn”

Corrigerende maatregelen

Met de vingerafdruk van de perslucht in de hand kunnen eventuele maatregelen worden getroffen. Gebruikers kunnen andere en betere filters toepassen of kunnen een betere droger aan de compressor koppelen. Op deze manier wordt de persluchtkwaliteit sterk verbeterd.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat een eenmalige meting, ook al is hij digitaal, geen garanties biedt voor de tijd erna. Uiteraard kunnen de metingen met regelmaat herhaald worden, maar ook is het mogelijk om zelf de inline meetapparatuur aan te schaffen om verzekerd te zijn van een constante persluchtkwaliteit.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BEKO TECHNOLOGIES B.V.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren

Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren

'We hebben de ambitie om internationale netwerken in de voedings- en de gezondheidssector te ontwikkelen', zei Jean de Bethune van de West-Vlaamse ontwikkelingsmaatschappij bij de opening van het Food Innovation Park in Roeselare. 'Voeding moet zorgen dat mensen gezond blijven.'

De teams in de grootste chocoladefabriek ter wereld hebben de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd om van de fabriek een ‘smart factory’ te maken.

'Factory of the Future' Barry Callebaut duikt diep in data-analyse

'De operators krijgen tijdens het productieproces in realtime zicht op de data van de machines waarmee ze werken', vertelt digital innovation manager Bram Van Genabet van Barry Callebaut in een interview met VMT. 'Dit zorgt voor zo efficiënt mogelijke processen. Vandaag collecteren we de meeste data van onze machines. Zeven jaar geleden werd er heel weinig data gecapteerd.'

Nadia Lapage van FEVIA: “Het is geen toeval dat voedingsbedrijven jaar na jaar goed scoren op de Factory of the Future awards”

Factory of the Future: automatische fabriek en virtuele collega's geven kwaliteit en efficiëntie een impuls

Pomuni Frozen en Barry Callebaut kregen onlangs de Factory of the Future 2023 award. Eerstgenoemde producent van aardappelproducten automatiseerde de productie volledig. De medewerkers die overbleven, storten zich vooral op controle. De chocoladefabriek van Barry Callebaut is een 'smart factory'. Operators hebben real time inzicht in het proces en worden begeleid door een virtuele assistent.

In gefrituurde producten komen verschillende schadelijke procescontaminanten voor. (Foto: Shutterstock)

Industrieel frituren: welke procescontaminanten kom je tegen en wat...

De voedselindustrie zoekt naar manieren om frituurprocessen gezonder te maken. Dat valt nog niet mee. Naast het hoge vetgehalte in snacks, zitten er...

Wat zijn de fijne kneepjes om de productie brandschoon en Listeria buiten de deur te houden?

Hygiëne en techniek komen samen in voedselfabriek: dit is waarom dat...

Hygiëne en techniek zijn twee totaal verschillende dingen die samenkomen bij bereiding van voedingsmiddelen. Het goed vertalen van hygiënisch ontwerp...

foto: shutterstock

Gezondheidsraad: 'Overheid weet niet aan hoeveel chemische stoffen...

De overheid weet niet goed aan hoeveel chemische stoffen mensen worden blootgesteld. Volgens de Gezondheidsraad wordt dit 'niet gemeten, maar...

foto: shutterstock

Gaan we richting totaalverbod BPA? Nóg meer gezondheidsrisico's bekend

Er wordt steeds meer bekend over de negatieve invloed die bisfenolen hebben op het menselijk lichaam. Zo hebben Spaanse onderzoekers recent in een...

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd een drinkwaterstandaard in te voeren om burgers te beschermen tegen PFAS. De nieuwe Amerikaanse normen...

PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

Gezondheidsdienst waarschuwt voor eieren met PFAS

De Friese GGD adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die scharrelen rondom de Jelsumer Fear en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden...

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

'PFAS-moleculen één-op-één vervangen zal nooit lukken'

WUR-onderzoeker Jacco van Haveren ziet dat er ondanks het mogelijke verbod op PFAS nauwelijks nog alternatieven zijn. Hij pleit voor een grootschalig...

QWIK-PURE zorgt voor schoon condensaat.

De QWIK-PURE is de eerste actieve olie-waterafscheider

Perslucht is misschien niet het meest sexy onderwerp, maar speelt in de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke rol. Vervuilde perslucht kan grote...