Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot

Digitale vingerafdruk van perslucht legt risico op contaminatie bloot

Vormt de perslucht in de productie-omgeving een risico of is er weinig kans op contaminatie van je product? Perslucht is vaak een ondergeschoven kindje: de producent is zelf verantwoordelijk voor de inschatting van het risico. Toch kan de perslucht wel degelijk allerlei contaminatie veroorzaken. Door het maken van een vingerafdruk van de perslucht kom je te weten hoe groot dit risico op contaminatie is.

Geen persluchtstroom is hetzelfde. Zelfs twee identieke installaties kunnen verschillende waarden aangeven als je de hoeveelheid stof, vocht en olie gaat meten. Deze contaminatie is namelijk afhankelijk van de buitenlucht die aangezogen wordt en die kan aan de andere kant van het gebouw compleet anders zijn.

Denk aan de locatie van een industrieterrein: wordt de lucht vlak bij de weg aangezogen of die van een weiland? Door het uitvoeren van een digitale inline meting kunnen de waardes van stof, vocht en olie nauwkeurig aangegeven worden. Als een vingerafdruk die als het ware de persluchtkwaliteit identificeert.

Vertaalslag van de normen

Waar de kwaliteitsnormen als BRC of IFS slechts zeggen dat perslucht geen contaminatie mag veroorzaken, laat een vingerafdruk concreet in cijfers zien hoe groot het risico op contaminatie is. De digitale meting conform ISO 8573.1-2010 geeft cijfers die gerelateerd kunnen worden aan de ISO-tabel. In deze ISO-tabel kan afgelezen worden in welke klasse de perslucht valt. Uiteraard maakt het verschil of de perslucht direct in contact komt met het product of indirect. Ook hier zijn door de VDMA definities voor opgesteld. In de ISO-tabel wordt met de klasse-indeling dan ook rekening gehouden met direct of indirect contact van de perslucht.

Bewustwording

Het is goed om te beseffen dat zich in perslucht allerlei contaminanten als stof, vocht en olie kunnen bevinden. Daarnaast kan de warme omgeving van de compressorruimte in combinatie met vocht een ideale broedplaats zijn voor micro-organismen. Alle reden om de perslucht niet alleen jaarlijks door de leverancier te laten controleren, maar ook zelf te (laten) meten.

Auditors van verschillende certificerende instellingen worden ook steeds vaker opgeleid om te kunnen inschatten wat de risico’s van perslucht zijn en om testresultaten te kunnen interpreteren. Ook bij perslucht is transparantie en traceerbaarheid van belang.

Auditors van certificerende instellingen worden steeds vaker opgeleid om te kunnen inschatten wat de risico's van perslucht zijn”

Corrigerende maatregelen

Met de vingerafdruk van de perslucht in de hand kunnen eventuele maatregelen worden getroffen. Gebruikers kunnen andere en betere filters toepassen of kunnen een betere droger aan de compressor koppelen. Op deze manier wordt de persluchtkwaliteit sterk verbeterd.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat een eenmalige meting, ook al is hij digitaal, geen garanties biedt voor de tijd erna. Uiteraard kunnen de metingen met regelmaat herhaald worden, maar ook is het mogelijk om zelf de inline meetapparatuur aan te schaffen om verzekerd te zijn van een constante persluchtkwaliteit.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met BEKO TECHNOLOGIES B.V.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren

Nieuw wetenschapspark moet innovatie voeding en gezondheid stimuleren

'We hebben de ambitie om internationale netwerken in de voedings- en de gezondheidssector te ontwikkelen', zei Jean de Bethune van de West-Vlaamse ontwikkelingsmaatschappij bij de opening van het Food Innovation Park in Roeselare. 'Voeding moet zorgen dat mensen gezond blijven.'

De teams in de grootste chocoladefabriek ter wereld hebben de afgelopen jaren enorme inspanningen geleverd om van de fabriek een ‘smart factory’ te maken.

'Factory of the Future' Barry Callebaut duikt diep in data-analyse

'De operators krijgen tijdens het productieproces in realtime zicht op de data van de machines waarmee ze werken', vertelt digital innovation manager Bram Van Genabet van Barry Callebaut in een interview met VMT. 'Dit zorgt voor zo efficiënt mogelijke processen. Vandaag collecteren we de meeste data van onze machines. Zeven jaar geleden werd er heel weinig data gecapteerd.'

Nadia Lapage van FEVIA: “Het is geen toeval dat voedingsbedrijven jaar na jaar goed scoren op de Factory of the Future awards”

Factory of the Future: automatische fabriek en virtuele collega's geven kwaliteit en efficiëntie een impuls

Pomuni Frozen en Barry Callebaut kregen onlangs de Factory of the Future 2023 award. Eerstgenoemde producent van aardappelproducten automatiseerde de productie volledig. De medewerkers die overbleven, storten zich vooral op controle. De chocoladefabriek van Barry Callebaut is een 'smart factory'. Operators hebben real time inzicht in het proces en worden begeleid door een virtuele assistent.

Foto: Ilvo

DNA-sequencing pathogenen handig voor producent: een overzicht

In de voedingsindustrie is het nauwkeurig traceren van bacteriële contaminatie cruciaal voor het waarborgen van voedselveiligheid en kwaliteit....

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren...

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten...

Binnen de Nederlandse zuivelindustrie wordt de voedselveiligheid van rauwe melk geborgd door middel van een structureel monitoringsprogramma op contaminanten en residuen. (Foto: Klaas Eissens, Qlip)

Kwaliteit Nederlandse melk nog altijd ongeëvenaard, nieuwe...

De Nederlandse zuivelsector staat internationaal bekend om de gegarandeerd hoge productkwaliteit. Rauwe melk is de basisgrondstof waarvan alle...

Maarten Molenaar, werkzaam bij Do-it en lid van de redactie-adviesraad van VMT.

Column: Hoge analysekosten NVWA, tijd voor kritische reflectie

COLUMN - "Waarom zijn de kosten van door de NVWA uitgevoerde analyses zoveel hoger dan die van geaccrediteerde commerciële bedrijven en is dit...

In het laboratorium van QTI Services springt één apparaat eruit: de Full Automatic CHRONECT workstation MOSH/MOAH. (Foto's: Marco de Swart)

Frustraties in de voedingsindustrie: hoe toon je MOAH aan in...

Sinds 1 januari 2024 handhaaft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op minerale olie aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in...

Foto: Pixabay

Zorg om lood in verschillende voedselproducten

De FDA heeft in de Verenigde Staten een waarschuwing gegeven aan een producent van appelmoes nadat er hoge niveaus van lood in hun producten werden...

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Hoe microplastics mee te nemen in een LCA? TNO ontwikkelt meetmethode

Door het gebruik van plastic verpakkingen, komen er ook steeds microplastics voor in het milieu. De impact van deze kleine deeltjes is nog geen...

Chinees voedselschandaal: chemisch verontreinigde tankwagens vervoerden bakolie

Chinees voedselschandaal: chemisch verontreinigde tankwagens...

China heeft weer een groot voedselveiligheidsschandaal te pakken. In het land zijn zeven bedrijven beboet voor hun betrokkenheid bij het vervoeren...