Dodelijk ongeval door aanval stier bij Vion Tilburg

Dodelijk ongeval door aanval stier bij Vion Tilburg
Bij slachtbedrijf Vion in Tilburg is een 37-jarige man overleden door een aanval van een stier

Een medewerker van slachtbedrijf Vion in Tilburg is vrijdagochtend overleden nadat hij werd aangevallen door een stier. Het slachtoffer is een 37-jarige man die werkte als chauffeur voor transportbedrijf Stens Transport uit Staphorst.

Het incident vond plaats bij het slachtbedrijf Vion aan de Enschotsestraat in Tilburg. Volgens een woordvoerder van de arbeidsinspectie werd het slachtoffer tijdens het laden en lossen aangevallen door de stier. De arbeidsinspectie doet verder onderzoek naar de exacte toedracht. "Wij zullen daarbij assisteren", aldus de politie. Ook is slachtofferhulp ingeschakeld.

Bedrijfsongevallen

Uit cijfers van Stigas – een organisatie die naar eigen zeggen de agrarische en groene sector helpt om veiliger te werken – blijkt dat de afgelopen tien jaar in totaal 121 dodelijke bedrijfsongevallen waren in de landbouw- en groene sector, meldt BN De Stem. Hiervan was bij 16 dodelijke ongevallen een dier betrokken.

‘Niet te voorkomen’

Volgens Patrick van de Sande, woordvoerder van Stichting Arbeidsongevallen, is een bedrijfsongeval door een dier niet te voorkomen. “Gemiddeld komt het één of twee keer per jaar voor dat iemand om het leven komt door een ongeval met een dier. Bedrijfsongevallen met dieren is een verschijnsel wat zich al jaren voordoet. Ernstig gewond raken door het toedoen van dieren, kun je niet voorkomen. Het gedrag van dieren blijft onvoorspelbaar. Een dier kan uit het niets op hol slaan”, vertelt Van de Sande aan BN De Stem.

Efficiencyslag

Volgens Van de Sande ligt het ongeval niet aan te weinig maatregelen bij Vion. “Er zijn in de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt in de voorzieningen in slachthuizen. Ik ben een paar jaar geleden op bezoek geweest bij Vion en heb daar met veiligheidsdeskundigen gesproken. Ik heb niet de indruk dat er onvoldoende maatregelen worden genomen. Er is juist een enorme efficiencyslag gemaakt. Bijvoorbeeld in de manier waarop dieren vervoerd worden en bij een slachthuis aankomen.”

We gaan er zolang het onderzoek loopt niet verder op in”

Reactie Vion

Slachtbedrijf Vion bevestigt het ongeval tegenover de NOS. “We betreuren het ongeval ten zeerste en zijn aangeslagen door het ongeval. We werken mee aan het onderzoek en zolang dat loopt gaan we er verder niet op in.”

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.