CBD in voedingsmiddelen nog steeds twijfelgeval voor voedselautoriteit

CBD in voedingsmiddelen nog steeds twijfelgeval voor voedselautoriteit
EFSA heeft naar eigen zeggen te weinig informatie om de veiligheid van CBD voor menselijke consumptie vast te stellen

De wetenschappers van de EFSA kunnen naar eigen zeggen op dit moment niet vaststellen of CBD als novel food veilig is. Volgens de voedselautoriteit ontbreekt er data en zijn er onzekerheden rondom mogelijke gevaren als gevolg van CBD-consumptie.

Cannabidiol wordt verkregen uit de Cannabis sativa L. plant. Volgens de Europese Commissie voldoet CBD aan de Europese wetgeving voor novel foods. Na de indiening van meerdere novel food-aanvragen voor CBD, vroeg de Europese Commissie de European Food and Safety Authority (EFSA) om een advies uit te brengen of CBD veilig is voor menselijke consumptie.

Ontbrekende informatie

Het EFSA panel voor voeding, novel food en voedselallergenen (NDA) ontving 19 aanvragen voor CBD als novel food. Ook zijn er volgens de voedselautoriteit meer aanvragen in de maak. “We hebben meerdere gevaren geïdentificeerd in relatie tot de inname van CBD. We hebben vastgesteld dat de ontbrekende informatie eerst moet worden aangevuld voordat de evaluaties kunnen plaatsvinden. Het is belangrijk op dit punt om te benadrukken dat we niet hebben geconcludeerd dat CBD onveilig is als voedsel”, vertelt Professor Dominique Turck, voorzitter van het NDA-panel van de EFSA.

Nadelige effecten?

Er is volgens de EFSA op dit moment onvoldoende informatie beschikbaar over het effect van CBD op de lever, het maagdarmkanaal, het zenuwstelsel en het psychisch welzijn van mensen. Studies bij dieren laten volgens de EFSA nadelige effecten zien in relatie tot voortplanting. De voedselautoriteit wil naar eigen zeggen vaststellen of deze effecten ook van toepassing zijn bij mensen.

‘Klok stilzetten’

“De klok stilzetten bij de beoordeling van een novel food is niet ongebruikelijk als er informatie ontbreekt. Het is de verantwoordelijkheid van de indieners van de aanvragen om de ontbrekende informatie aan te vullen. We zijn nu met hen in gesprek om uit te leggen hoe de ontbrekende informatie aangeleverd kan worden om de onzekerheden weg te nemen”, legt Ana Afonso, hoofd Nutrition and Food Innovation bij EFSA, uit.

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

foto: shuterstock

Visfederatie spreekt zich uit over prijsstijging en 'oogknipingreep'...

Albert Heijn meldde vorige week geen zaken meer te doen met garnalenleveranciers die de beestjes ontdoen van de ogen. De Nederlandse Visfederatie...

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is voorbij

Halfjaar durende Amerikaanse uitbraak E. coli in rauwmelkse kaas is...

Gedurende een klein half jaar was er sprake van een E. coli-uitbraak in de Verenigde Staten vanwege consumptie van rauwmelkse kaas.

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Kraanwater in Amerika mag veel minder PFAS bevatten dan in Europa

Amerikaanse autoriteiten hebben aangekondigd een drinkwaterstandaard in te voeren om burgers te beschermen tegen PFAS. De nieuwe Amerikaanse normen...

PFAS in voeding is een nieuw zorgenkindje voor de voedingsindustrie. (Foto: Shutterstock)

Gezondheidsdienst waarschuwt voor eieren met PFAS

De Friese GGD adviseert om voorlopig geen eieren te eten van kippen die scharrelen rondom de Jelsumer Fear en Lytse Feart, twee vaarten ten noorden...

Bron: Pixabay

Cashewnoten teruggeroepen vanwege salmonella

Een bedrijf uit Californië in de Verenigde Staten roept partijen Trader Joe's Nuts die in Amerika op de markt zijn gebracht terug omdat ze mogelijk...

Bron: Pixabay

2 doden en 6 zieken in Taipei door bongkrekzuur

In een restaurant in Taipei, Taiwan hebben 21 gasten een voedselvergiftiging opgelopen na het eten van hetzelfde soort eten. Twee gasten overleden en...

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te herprogrammeren in strijd tegen verspilling?

Hoe bruiner de biefstuk, hoe lager de koopbereidheid. Is klant te...

In de strijd tegen voedselverspilling lijkt er soms minder aandacht te zijn voor vlees, vindt Dr. Annika Thies van het Duitse Thünen Institute for...

Bron: Pixabay

Medewerker melkveehouderij door koe besmet met H5N1-vogelgriep in...

Gezondheidsfunctionarissen in Texas in de Verenigde Staten meldden begin april dat een persoon die in contact was geweest met koeien, de...