Na uitstel ook versoepeling EUDR: minder administratieve lasten
De Europese Commissie heeft de ontbossingswetgeving versimpeld. De maatregelen moeten de administratieve kosten met 30% verlagen.
De Europese Commissie heeft de ontbossingswetgeving versimpeld. De maatregelen moeten de administratieve kosten met 30% verlagen.
Nutri-Score wint terrein in Nederland, maar binnen de Europese Unie blijft het een onderwerp van discussie. Terwijl sommige landen het logo omarmen, verbieden anderen het juist. Dit gebrek aan een uniforme standaard zorgt voor uitdagingen, vooral voor transporterende bedrijven. Wat betekent deze verdeeldheid voor de voedingsindustrie en de consument?
De Nutri-Score is nu ruim één jaar officieel ingevoerd in Nederland. Sommige producenten zetten het logo op meerdere producten, anderen juist bewust niet. Hoe gaat het nu met het voedselkeuzelogo? Wordt het een logo van de retailers of gaan A-merken nog volgen? En gaat het logo wel het gewenste effect hebben? VMT vroeg het aan vijf experts en vertegenwoordigers van verschillende branches. "Er is nu sprake van cherrypicking."
Europese lidstaten zijn vanaf 2026 verplicht om Whole Genome Sequencing (WGS) in te zetten bij uitbraakonderzoek op isolaten die bij betrokken bedrijven aanwezig zijn. Dat staat in de Verordening (EU) 2025/179 die op 24 januari 2025 is goedgekeurd. De Europese Commissie beantwoordt vragen in een Q&A.
Een meerderheid van het Europees Parlement heeft afgelopen donderdag 3 april ingestemd met uitstel van de rapportageverplichting voor duurzaamheid en maatschappelijk ondernemen.
Duurzaamheidswetten zoals de CSRD, CSDDD en de EUDR houden bedrijven druk bezig. Hoe bereid je je als producent goed voor op deze wetgeving? Hoe verzamel je de juiste data? En hoe zorg je dat het niet té veel tijd kost? VMT sprak met Rob Koller (Coffee Director) en Pieter Brokx (CFO) van Euro-Caps over hoe zij hiermee omgaan. "Eigenlijk is het vinkje op vinkje op vinkje." Dit is het eerste artikel in een serie.
Voedingsmiddelenbedrijven die geen volledige controle en grip hebben over hun hele keten en productieproces, moeten straks op de blaren zitten. De anti-wegkijkwet, de CSDDD, mag dan worden versoepeld, maar fabrikanten en retailers die niet weten waar en onder welke omstandigheden hun product of ingrediënt wordt gemaakt, moeten publiek verantwoording afleggen.
Inzet van bacteriofagen, de natuurlijke vijanden van pathogenen op voedsel, kan interessant zijn voor de voedingsindustrie als de EU het eenmaal toestaat. Maar hoe gaat dat in zijn werk en hoe effectief zijn bacteriofagen? De inzichten komen uit de VS waar fagen al langer worden ingezet tegen bijvoorbeeld Listeria monocytogenes en Salmonella.
De Packaging and Packaging Waste Regulation (PPWR) is inmiddels van kracht. In verschillende fasen moeten producenten aan nieuwe regels gaan voldoen op het gebied van verpakkingen. Nog niet alles is uitgewerkt, maar toch geldt de nieuwe wet al. Wat is er tot nu toe bekend vanuit de PPWR? Tijdens de PLMA Packaging Conference bracht Leena Whittaker van EuroCommerce dit in kaart. In dit artikel overzichtelijk op een rij wat tot nu toe bekend is over deze wetgeving.
Hoe ziet de wereld van lobbyen eruit? Hoe ga je als producent om met wetgeving voor acrylamide? Hoe voorkom je greenwashing bij gebruik van Green Claims? Hoe kan AI helpen bij dataverzameling voor duurzaamheidswetgeving? En hoe ziet de handhaving eruit op gebied van allergenenwetgeving? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 10 juni in Utrecht.