Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Harmonisatie wetgeving Europese lidstaten: mogelijkheid of utopie? 

Veel kwaliteitsmanagers uit de voedingsindustrie geven aan dat nationale wetgeving in Europese lidstaten erg verschillend kan zijn. Dit leidt tot bottlenecks bij voedselproducenten. Wederzijdse erkenning zou dit moeten oplossen. Op papier een ideaal concept, maar werkt het ook in de praktijk? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Sarah Arayess (Say Legal), Konstantinos Dimitriadis (Europese Commissie) en Jeroen Hendrickx (Lamb Weston) meer over dit onderwerp.

Ook dit jaar organiseert VMT het jaarlijkse Food Law Event. Het Food Law Event is dé jaarlijkse bijeenkomst op het gebied van levensmiddelenwetgeving in de voedingsindustrie. Van nieuwe wetgeving tot de jurisprudentie over bestaande regelgeving. Een live event waar je veel kennis op doet in één dag. Relevant en direct toepasbaar. 

Actuele onderwerpen

Dit jaar vindt het Food Law Event plaats op dinsdag 4 juni in De Fabrique in Utrecht. Tijdens dit live event worden onderwerpen behandeld zoals voorbereiding op een inspectie, herkomstetikettering, benamingen van plantaardige producten, duurzame verpakkingen, gecultiveerd vlees en precisiefermentatie, harmonisatie van Europese wetgeving, allergenen, voedings- en gezondheidsclaims, due diligence wetgeving, een update vanuit het ministerie van VWS en zelfregulering vanuit de RCC. 

Wederzijdse erkenning: papier versus praktijk

Vanuit de industrie is vaak te horen dat de wetgeving in verschillende Europese lidstaten zo verschillend is. Voor sommige onderwerpen, zoals etikettering, zijn de regels geharmoniseerd en dus in principe hetzelfde voor elke lidstaat. Maar: in de praktijk blijken lidstaten dezelfde regel soms toch nét iets anders (of soms: heel wat anders) te interpreteren. Het gevolg: hoofdbrekens voor alle teams, van marketing tot legal. Voor andere onderwerpen bestaan geen geharmoniseerde regels en dan kunnen de verschillen tussen lidstaten al helemaal flink uiteenlopen. Hiervoor bestaat het beginsel van wederzijdse erkenning. Op papier een ideaal concept, maar in de praktijk?  

Europese Commissie 

Deze sessie is een must voor elke levensmiddelenonderneming die actief is (of wil zijn) in meerdere EU-lidstaten. Sarah Arayess, advocaat bij Say Legal, schetst het wettelijke kader en geeft tips voor producenten om hiermee om te gaan. Daarna geeft Konstantinos Dimitriadis (Senior Legal Officer, DG Grow Europese Commissie) een bijdrage over de Verordening Wederzijdse Erkenning en de evaluatie die op dit moment gaande is. Tot slot vertelt Jeroen Hendricks, director quality compliance bij Lamb Weston EMEA, hoe hij hier vanuit de praktijk tegenaan kijkt en mee omgaat. (Deze sessie wordt in het Engels gegeven).

Sprekers

Deze sessie wordt ingevuld door drie verschillende sprekers. Allereerst Sarah Arayess, advocaat & founder bij Say Legal. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Sarah Arayess.  

De tweede spreker is Konstantinos Dimitriadis, Senior Legal Officer DG Grown Europese Commissie.  

De laatste spreker is Jeroen Hendrickx, director quality compliance bij Lamb Weston EMEA. Bekijk hier het LinkedIn profiel van Jeroen Hendrickx

Geïnteresseerd in dit onderwerp en benieuwd naar de overige onderwerpen op het Food Law Event? 

Bekijk hier het hele programma en meld je aan

Carmen Groeneveld

Carmen Groeneveld

Redacteur VMT

Carmen Groeneveld is redacteur bij VMT met als aandachtsgebieden Wetgeving & Toezicht, Ingrediënt & Product, Economie & Bedrijven en startups.

Food Law Event 2024 - Beeld: Koos Groenewold

In beeld: dit was het Food Law Event 2024

Meer dan 300 professionals vanuit de voedingsindustrie kwamen op dinsdag 4 juni samen op het VMT Food Law Event in DeFabrique in Utrecht. Bekijk de fotoreportage van dit geslaagde event.

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Last Call Food Law Event 2024: van allergenen en reststromen tot due diligence wetgeving

Wat zijn de speerpunten van het VWS op gebied van voeding? Hoe kijkt de Stichting Reclame Code naar zelfregulering? Hoe zit het met 'alternatief voor'-benamingen? Hoe ga je om met het bos aan due diligence wetgeving? En wat zegt de wetgeving over het werken met reststromen? Leer meer over deze en veel meer onderwerpen tijdens het Food Law Event op dinsdag 4 juni.

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos 

Due Diligence wetgeving: zo zie je de bomen door het duurzaamheidsbos

Op gebied van duurzaamheidswetgeving komt er veel op de voedingsindustrie af. Maar dit is slechts het begin. Ontbossings-, CSRD- en CSDD-wetgeving vragen veel van voedselproducenten. Maar hoe gaat al deze wetgeving eruitzien en wat betekent dit voor producenten? Hoe verhouden de CSRD en de CSDD zich tot elkaar? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen twee experts vanuit Ploum en twee duurzaamheidsexperts vanuit de FNLI meer over dit actuele onderwerp.

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Werken met reststromen: zo zit het met de wetgeving

Steeds meer producenten stappen in het verwerken van reststromen. Zowel eigen reststromen als die van andere bedrijven dienen steeds vaker als grondstof. Maar hoe zit het met de wetgeving rondom het gebruik van reststromen? En hoe gaan producenten daarmee om? Tijdens het Food Law Event op 4 juni vertellen Barbara Mutsaers (AKD) en Derk van Manen (Duynie) meer over dit onderwerp.

Vanaf 2025 exportcertificaat nodig voor export biologische producten naar Verenigd Koninkrijk

Vanaf 2025 exportcertificaat nodig voor export biologische producten...

Vanaf februari 2025 vereist het Verenigd Koninkrijk een transactiecertificaat bij exportzendingen van biologische levensmiddelen. Dit certificaat...

Foto: Shutterstock

Toename voedselfraude in de EU: uitschieter van overtredingen in juli

In juli 2024 is het aantal meldingen van mogelijke voedselfraude en andere niet-nalevingen binnen Europa gestegen. Er waren 325 meldingen, vergeleken...

Beeld: PeelPioneers

Zo bouwt PeelPioneers een nóg grotere schillenfabriek: 'Uiteindelijk...

Sinds PeelPioneers in 2021 verhuisde naar de huidige fabriek in Den Bosch, groeide het bedrijf hard. Na een investeringsronde waarin het bedrijf €4...

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse snackproducenten in op trends

Gezond snacken, wat wil de consument? Zo spelen Amerikaanse...

Hoe spelen Amerikaanse snackproducenten in op veranderende eetpatronen van de consument? De populariteit van afslankmedicijnen zoals Ozempic en...

Quality Time met IJsbrand: Klooien met margarine en boter (video)

Quality Time met IJsbrand: Klooien met margarine en boter (video)

VIDEOCOLUMN - In deze aflevering van Quality Time met IJsbrand duikt voedingstechnoloog IJsbrand Velzeboer in de fascinerende wereld van margarines...

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit deze drie zaken

Geen keurmerk maar kleurmerk: smakelijk maar moeilijk, blijkt uit...

Bij een merk voor levensmiddelen denken de meeste mensen aan logo's en namen, zoals Coca-Cola. Maar het is ook mogelijk om specifieke kleuren te...

Optimaal allergenen management? Deze artikelen helpen je verder

Optimaal allergenen management? Deze artikelen helpen je verder

Hoe zit het precies met de wet- en regelgeving op het gebied van allergenen? Hoe gaan andere producenten om met allergenenmanagement? Welke tips...

Kleine verpakkingen en keuze in alcoholvrij: hier let de consument op als het gaat om duurzaamheid en gezondheid

Kleine verpakkingen en keuze in alcoholvrij: hier let de consument op...

Hoe beïnvloeden duurzaamheid en gezondheid het aankoopgedrag van de consument? CPS GfK | YouGov onderzocht de belangrijkste winkelstrategieën van...