Duitse producent waarschuwt voor nog hogere suikerprijzen

Duitse producent waarschuwt voor nog hogere suikerprijzen

De Europese suikerprijzen zullen blijven stijgen door de krappe voorraden en doordat producenten de hogere kosten blijven doorberekenen aan hun klanten. Daarvoor waarschuwt het Duitse Südzucker, een van de grootste suikerproducenten ter wereld.

Dit meldt ANP.

Boeren en suikerverwerkers kampen net als veel andere producenten met hogere energierekeningen en hogere kosten voor belangrijke grondstoffen zoals kunstmest.

Granen telen in plaats van suiker

Veel suikerbietentelers schakelen over op andere gewassen zoals granen en oliezaden, die winstgevender zijn geworden door de oorlog in Oekraïne.

Hoge suikerprijs

Deze omschakeling zorgt ervoor dat de Europese suikerprijs naar het hoogste niveau in vier jaar is gestegen. Volgens Südzucker zullen de hogere kosten waarschijnlijk worden doorberekend aan onder andere industriële voedselproducenten. Dat zou de voedselprijzen, die bijna een record naderen, en de inflatie verder kunnen opdrijven.

Suikerprijzen

Vanwege het "aanhoudende tekort op de suikermarkten, verwachten we een nieuwe prijsstijging voor het komende contractseizoen", zei een woordvoerder van Südzucker.

De vraag naar suiker zal volgens hem naar verwachting ook toenemen door het herstel van de coronapandemie. De Europese prijs voor witte suiker bedroeg in april 446 euro per ton, volgens de laatste gegevens van de Europese Commissie. Dat is ongeveer 13 procent meer dan een jaar eerder.

Dionne Irving

Dionne Irving

Redacteur Productontwikkeling en Duurzaamheid

Dionne Irving is redacteur met als aandachtsgebieden productontwikkeling, duurzaamheid en product- en procesinnovatie.