Zijerveld digitaliseert complexe kaasketen

Zijerveld digitaliseert complexe kaasketen

Zijerveld kent een complexe supply chain. Met de uitrol van een warehouse management systeem, een upgrade van het ERP en de koppeling met de onderhoudssoftware, maakt de kaasleverancier een digitale transformatie door. Projectmanager Philippe Coerten van Zijerveld licht de procesverbeteringen in het kaasmagazijn toe.

Zijerveld heeft in de laatste vijf jaar een aantal stappen gezet op het gebied van digitalisering, zo meldt Logistiek.nl. De kaasmaker heeft zichzelf ontwikkeld van kaashandel tot leverancier van diverse kaasconcepten, met een eigen rijpings- en verpakkingslocatie. "We willen klanten helpen om zoveel mogelijk waarde binnen hun kaascategorie te genereren. Aanvullend delen we via Kaas.nl al veel productinformatie, data die afkomstig is uit ons ERP- en productinformatiesysteem”, zegt Philippe Coerten, projectmanager bij Zijerveld.

Complexe keten digitaliseren

“Nu nemen we dus de supply chain mee in de digitalisering. Dat is geen luxe, want met een breed assortiment, een variëteit aan klanten met dito orderprofielen en een complexe keten is er veel te managen." Het orderpicken op de ouderwetse manier gaf volgens Coerten geen snel inzicht in de status van orders. "Je moet weten wat waar staat en wanneer een product is verplaatst.”

Vraag burrata en mozzarella lastig te voorspellen

De toegenomen complexiteit in de logistieke keten leidde een aantal jaar geleden tot de keuze voor en implementatie van het warehouse management systeem (WMS) Locus van leverancier Centric. Coerten: “In drie fasen zijn we in Bodegraven live gegaan. Binnenkort volgen warehouse twee en drie. Het geeft ons de tools om zoveel mogelijk waarde en geluksmomenten voor klanten te creëren, ook bij lastig te voorspellen producten, zoals Burrata en Mozzarella, die bijvoorbeeld sterk van het weer afhankelijk zijn.”

Wave planning

De keuze van Zijerveld viel om een aantal redenen op Locus WMS. “Wij leveren kaas aan meerdere grote supermarktorganisaties en daarvan werken er een aantal met hetzelfde WMS. Het systeem had een streepje voor op andere pakketten vanwege de wave planning mogelijkheden. Dat aspect gebruiken we omdat het zich uitermate leent om orderbatches op te bouwen, gebaseerd op het tijdstip van verzending. We verzamelen voor veel organisaties orders op winkelniveau. Onze klanten kunnen die vanuit hun dc’s distribueren naar de winkels. Deze winkels vormen een wave, al dan niet onderverdeeld in kleinere sub-batches. Ditzelfde concept passen we toe op leveringen voor meerdere speciaalzaken in een bepaalde regio.”

Philippe Coerten, projectmanager bij Zijerveld Kaas

Eenvoudiger fouten monitoren

Aanvullend aan de wave planning zegt Coerten dat Zijerveld met het WMS een real-time dashboard heeft over de lopende taken en processen. Het is nu voor het bedrijf ook eenvoudiger om fouten in het magazijn te monitoren. Ook kan Zijerveld dankzij de software orders uitsplitsen naar meerdere orderpickers, wat tot kortere doorlooptijden kan leiden.

Digitale transformatie

De digitale transformatie is nog niet klaar. Naast de WMS-implementatie komt er nog een een upgrade van het ERP-pakket en is er voorraadoptimalisatiesoftware in gebruik genomen.

Is een productielijn in onderhoud, dan weet het voorraadoptimalisatieprogramma dat er daar minder grondstoffen nodig zijn.”

Alle software is met elkaar gekoppeld, ook met het transport management systeem (TMS) en de onderhoudssoftware die Zijerveld gebruikt. “Is een productielijn in onderhoud, dan weet het voorraadoptimalisatieprogramma dat er daar minder grondstoffen nodig zijn. Het TMS ziet tijdig welke volumes er te verladen zijn en kan op basis daarvan de ritplanning optimaliseren. Die onderlinge afstemming en flow is wat we op orde willen hebben. Daarom zijn de koppelingen met de andere systemen zo belangrijk.”

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Anuga FoodTec: Zo kun je aan de slag met AI in de fabriek

Hoewel de globale verwerkende voedselindustrie meer data genereert dan de financiële sector, wordt nog altijd maar een fractie daarvan gebruikt:...

15-16/05-2024 | Food Tech Event

15-16/05-2024 | Food Tech Event

Food Tech Event benadrukt de cruciale rol van techniek in de toekomst van de voedingsindustrie.

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

15-05-2024 | Food Tech Event Mikrocentrum

Mikrocentrum organiseert 15 en 16 mei 2024 de vakbeurs Food Technology onder een nieuwe naam: Food Tech Event. Met deze nieuwe naam legt Mikrocentrum...

Stefan Droogendijk: “De traditionele kwaliteitscontroles met een pen en een hele stapel papier behoren zo tot het verleden.”

Trending 2024 | Normec Foodcare: 'Voedselkwaliteit objectief...

"We willen dat alle mensen onbezorgd kunnen genieten van goed en veilig eten." Die missie staat prominent op de website van Normec Foodcare. Normec...

Joris Kolff, Director Food & Beverage en Martijn Pattje, Vice President Sales, Europe.

Trending 2024 | Aptean: 'Hogere winstverwachting voor foodbedrijven...

Aptean kijkt vooruit. Afgelopen augustus deed het softwarebedrijf, samen met onderzoeksbureau B2B International, onderzoek naar de...

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

Welke rol speelt technologie in de voedingstransitie?

De overgang naar meer plantaardige voeding vereist niet alleen een breed scala aan plantaardige grondstoffen en ingrediënten. Ook technologische...

Remko Vogelenzang, directeur Bobeldijk Food Group.

Plantaardige productie vereist specifieke afstemming machinerie

Begin 2020 is Bobeldijk Food Group in Deventer volledig overgegaan op de productie van vegan producten. Het van origine vleesbedrijf werd omgebouwd...

De E.coli bacterie. Als je deze bacterie vindt dan kan dat ook betekenen dat andere darmpathogenen aanwezig zijn in de productie, Salmonella bijvoorbeeld.

Beheersing omgevingspathogenen toegevoegd aan autocontrolegidsen

De module 'Beheersing van omgevingspathogenen in de voedingsindustrie', opgesteld door Fevia en haar sectoren, is een toevoeging voor alle...