Zijerveld digitaliseert complexe kaasketen

Zijerveld digitaliseert complexe kaasketen

Zijerveld kent een complexe supply chain. Met de uitrol van een warehouse management systeem, een upgrade van het ERP en de koppeling met de onderhoudssoftware, maakt de kaasleverancier een digitale transformatie door. Projectmanager Philippe Coerten van Zijerveld licht de procesverbeteringen in het kaasmagazijn toe.

Zijerveld heeft in de laatste vijf jaar een aantal stappen gezet op het gebied van digitalisering, zo meldt Logistiek.nl. De kaasmaker heeft zichzelf ontwikkeld van kaashandel tot leverancier van diverse kaasconcepten, met een eigen rijpings- en verpakkingslocatie. "We willen klanten helpen om zoveel mogelijk waarde binnen hun kaascategorie te genereren. Aanvullend delen we via Kaas.nl al veel productinformatie, data die afkomstig is uit ons ERP- en productinformatiesysteem”, zegt Philippe Coerten, projectmanager bij Zijerveld.

Complexe keten digitaliseren

“Nu nemen we dus de supply chain mee in de digitalisering. Dat is geen luxe, want met een breed assortiment, een variëteit aan klanten met dito orderprofielen en een complexe keten is er veel te managen." Het orderpicken op de ouderwetse manier gaf volgens Coerten geen snel inzicht in de status van orders. "Je moet weten wat waar staat en wanneer een product is verplaatst.”

Vraag burrata en mozzarella lastig te voorspellen

De toegenomen complexiteit in de logistieke keten leidde een aantal jaar geleden tot de keuze voor en implementatie van het warehouse management systeem (WMS) Locus van leverancier Centric. Coerten: “In drie fasen zijn we in Bodegraven live gegaan. Binnenkort volgen warehouse twee en drie. Het geeft ons de tools om zoveel mogelijk waarde en geluksmomenten voor klanten te creëren, ook bij lastig te voorspellen producten, zoals Burrata en Mozzarella, die bijvoorbeeld sterk van het weer afhankelijk zijn.”

Wave planning

De keuze van Zijerveld viel om een aantal redenen op Locus WMS. “Wij leveren kaas aan meerdere grote supermarktorganisaties en daarvan werken er een aantal met hetzelfde WMS. Het systeem had een streepje voor op andere pakketten vanwege de wave planning mogelijkheden. Dat aspect gebruiken we omdat het zich uitermate leent om orderbatches op te bouwen, gebaseerd op het tijdstip van verzending. We verzamelen voor veel organisaties orders op winkelniveau. Onze klanten kunnen die vanuit hun dc’s distribueren naar de winkels. Deze winkels vormen een wave, al dan niet onderverdeeld in kleinere sub-batches. Ditzelfde concept passen we toe op leveringen voor meerdere speciaalzaken in een bepaalde regio.”

Philippe Coerten, projectmanager bij Zijerveld Kaas

Eenvoudiger fouten monitoren

Aanvullend aan de wave planning zegt Coerten dat Zijerveld met het WMS een real-time dashboard heeft over de lopende taken en processen. Het is nu voor het bedrijf ook eenvoudiger om fouten in het magazijn te monitoren. Ook kan Zijerveld dankzij de software orders uitsplitsen naar meerdere orderpickers, wat tot kortere doorlooptijden kan leiden.

Digitale transformatie

De digitale transformatie is nog niet klaar. Naast de WMS-implementatie komt er nog een een upgrade van het ERP-pakket en is er voorraadoptimalisatiesoftware in gebruik genomen.

Is een productielijn in onderhoud, dan weet het voorraadoptimalisatieprogramma dat er daar minder grondstoffen nodig zijn.”

Alle software is met elkaar gekoppeld, ook met het transport management systeem (TMS) en de onderhoudssoftware die Zijerveld gebruikt. “Is een productielijn in onderhoud, dan weet het voorraadoptimalisatieprogramma dat er daar minder grondstoffen nodig zijn. Het TMS ziet tijdig welke volumes er te verladen zijn en kan op basis daarvan de ritplanning optimaliseren. Die onderlinge afstemming en flow is wat we op orde willen hebben. Daarom zijn de koppelingen met de andere systemen zo belangrijk.”

Annemiek Jorritsma (1974) is freelance redacteur voor VMT. Zij richt zich op de programmacoördinatie van het jaarlijkse Food Safety Event en is sinds februari 2024 als hoofdredacteur ad interim verantwoordelijk voor de tweewekelijkse Thema Update Voedselveiligheid.
Zij voert haar werk als zelfstandige uit onder de naam Grip op Content.

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

'Meer winst verwacht bij bedrijven die inzetten op automatisering'

Onderzoek* van Aptean toont aan dat technologie van cruciaal belang is om succesvol te zijn in de voedings- en drankensector. Productiebedrijven verwachten een winstgroei tot 30% wanneer zij processen en taken hebben geautomatiseerd, ten opzichte van bedrijven die veelal handmatig werken.

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

De toekomst van NIR-technologie in de alternatieve eiwitten sector

Terwijl de wereld zich buigt over duurzame voeding, staat de sector van alternatieve eiwitten in de schijnwerpers, balancerend tussen innovatie en kwaliteitsbewaking. Ontdek hoe geavanceerde Near-Infrared (NIR) technologie, gekoppeld aan gespecialiseerde kennis, en de juiste ijklijnen een revolutie teweegbrengt in de manier waarop producenten van alternatieve eiwitten hun productveiligheid en compliance waarborgen.

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla ontwikkelt afsluitbare dop van houtvezels

Arla Foods ontwikkelt samen met de Zweedse start-up Blue Ocean Closures een afsluitbare dop gemaakt van houtvezels. Het zuivelbedrijf zegt met deze innovatie 500 ton plastic per jaar te gaan besparen.

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'

LaBan Foods: 'Investeer in het technologische fundament van je bedrijf'

LaBan Foods in Bodegraven opent op 10 mei de deuren voor een exclusief event. De producent van boterspecialiteiten vertelt hoe het de impact van stijgende kosten en andere marktuitdagingen compenseert met technologie en automatisering. Dit geeft volledig inzicht, helpt de productiekosten te verlagen en verhoogt winstgevendheid.

Maaike Stoops, general manager van de vestiging van LINKIT in Zuid-Afrika: 'Deze middag is juist een moment om te connecten met mensen uit andere organisaties die voor dezelfde uitdagingen in verandering staan.'

Aanmeldingen voor 'Navigate the Change in IT' geopend

LINKIT is dienstverlener in IT-services met 26 jaar ervaring en een uitgebreide klantenkring van middelgrote bedrijven tot reuzen als ASML en KLM. Op 3 oktober organiseert LINKIT in Herwijnen het evenement Navigate the Change - Hoe bepaal je als IT-leider je koers in een wereld van razendsnelle technologische ontwikkelingen die wendbaarheid vereisen?

Marcel Kerschbaumer van EKV geeft op de Anuga FoodTec 2024 de ins en outs van hyperspectral imaging en de voedselveiligheidsvoordelen in de industrie.

Graatjes, schilletjes, botjes, hout, bederf en schimmel detecteren met hyperspectral imaging

Fabrikanten gebruiken regelmatig in line detectiesystemen zoals metaaldetectie en RGB-detectie om verontreinigingen en afwijkingen in hun producten te identificeren. Wat kan hyperspectral imaging (HSI) daaraan toevoegen? In combinatie met deep learning kan met deze technologie veel meer typen verontreinigingen worden opgespoord.

Foto: Global Food Consumers Forum

Salmonella-uitbraak door kaas treft 70 mensen in Frankrijk

In Frankrijk zijn meer dan 70 mensen ziek geworden door een Salmonella-uitbraak die gelinkt is aan de consumptie van zachte kazen van het merk Le Chasteau.

Helen Ashworth, General Manager Freeze Dry Sales bij het Nieuw-Zeelandse bedrijf Cuddon Freeze Dry.

Vriesdrogen minder energieslurpend: interessanter voor meer ingrediënten?

Het grote nadeel van vriesdrogen als conserveringstechnologie is dat het traditioneel een vrij duur en energie-intensief proces is. Vriesdrogen is voor voedingsbedrijven vaak een premiumkeuze: iets wat je reserveert voor batches waar de hoogste kwaliteit voor noodzakelijk is. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Zuinigere technologie maakt vriesdrogen toegankelijker.

Zomerserie voedselveiligheid: Directeur zuivelbedrijf riskeert gevangenis na dodelijke uitbraak van Listeria 

Zomerserie voedselveiligheid: Directeur zuivelbedrijf riskeert gevangenis na dodelijke uitbraak van Listeria

Wat zijn de opvallendste verhalen en voedselveiligheidsissues van de eerste helft van 2024? In deze zomerserie blikt de redactie terug op een selectie meest gelezen artikelen. Deel 2: de baas van het zuivelbedrijf Käserei Gloggnitz wordt beschuldigd van doodslag door nalatigheid na een listeria-uitbraak in Oostenrijk.

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Hoe DOC Kaas de kwaliteit live controleert met vision-technologie

Duizenden natuur- en foliekazen voor de wereldmarkt rollen dagelijks van de band bij DOC Kaas in Hoogeveen. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, daarom wordt in de productie gewerkt met vision-technologie. Echter, het systeem hiervoor, functioneerde niet meer geheel naar tevredenheid. Een upgrade van het bestaande systeem is duurzamer dan complete vervanging en kan de kwaliteit naar een hoger niveau tillen.

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent

Energie, afval en footprint in de tang houden? AI en digitalisering cruciaal voor foodproducent

Als bedrijven in de voedings- en drankenindustrie de grote duurzaamheidsuitdagingen zoals energie- en afvalreductie het hoofd willen bieden en ook hun rapportages over footprint op orde willen krijgen, is een verregaande digitalisering en het gebruik van AI onontbeerlijk. Ook bij andere regelgeving rondom gezondheid en transparantie ontkomen foodproducenten daar niet aan. Dit staat te lezen in een nieuw visierapport van Aptean vol experts. Ontdek daarin onder meer hoe een bedrijf zoals Brouwerij Frontaal met AI de ecologische voetafdruk verkleint.

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren

Handig overzicht: hoe de smaak van plantaardige alternatieven kaas te verbeteren

De afgelopen jaren zijn er steeds beter smakende vleesvervangers in de schappen te vinden met een goede voedingswaarde. Bij plantaardige alternatieven voor kaas is dat nog lastig: een hoog genoeg eiwitgehalte en een lekker smakend product met een goede textuur. Hoe proberen wetenschappers dat te verbeteren?