Gesponsord Nutrilab: brede expertise in voedselkwaliteit en -veiligheid
Wie Nutrilab zegt, denkt vaak aan allergenenonderzoek. Toch is dat slechts één van de vele specialismen van het laboratorium in Giessen.
Wie Nutrilab zegt, denkt vaak aan allergenenonderzoek. Toch is dat slechts één van de vele specialismen van het laboratorium in Giessen.
WEBINAR - Op 17 september geeft softwareleverancier Aptean opnieuw een gratis webinar met inzichten over de toekomst van de voedings- en drankenindustrie in het licht van de wereldwijde ontwikkelingen. Joris Kolff licht de inhoud en het belang ervan toe.
De verduurzaming van de voedingsmiddelenindustrie vraagt om slimme technieken, bewezen oplossingen en kennisdeling. Op 7, 8 en 9 oktober 2025 vindt in de Brabanthallen in Den Bosch Industrial Heat & Power plaats. Hier ontdekken foodprofessionals praktische oplossingen, inspirerende cases en actuele inzichten.
De zomer brengt in de voedingsmiddelenindustrie regelmatig een uitdaging die vaak over het hoofd wordt gezien: de impact van hitte op je persluchtsysteem. Terwijl medewerkers hun koffers pakken, raakt de techniek overbelast.
Voeding en microbiologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Uitvergroot ziet de wereld van ons voedsel er namelijk af en toe niet zo florissant uit, met alle gevolgen voor de voedselveiligheid van dien. Hoe vinden we een weg in het spanningsveld tussen veiligheid, houdbaarheid en voorkomen van verspilling?
Snelle microbiologische methodes zijn hot. Maar sneller betekent niet altijd nieuw of complex. Soms zit de echte winst in het optimaliseren van vertrouwde technieken. En precies daarin schuilt de kracht van deze slimme klassiekers.
Perslucht is in veel industriële productieprocessen onmisbaar. Van het aandrijven van machines tot het schoonblazen van onderdelen: het wordt op grote schaal gebruikt. Toch beseffen veel bedrijven niet hoeveel energie dit kost en hoeveel winst er valt te behalen door simpelweg inzicht te krijgen in het eigen verbruik.
Duurzaam ondernemen is geen vrijblijvende optie meer, ook niet voor kleine en middelgrote bedrijven. Bij Lavetan groeit duurzaamheid sinds twee jaar uit tot een integraal onderdeel van de bedrijfsvoering. Door strategische keuzes, data-analyse, interne workshops en externe samenwerking bouwt het team aan een toekomstbestendig beleid — toegankelijk voor elke mkb/kmo.
Jaarlijks gaat wereldwijd bijna een vijfde van al het voedsel dat bestemd is voor consumptie verloren, goed voor meer dan een miljard ton, zo blijkt uit cijfers van het VN-Milieuprogramma. Uit het onlangs gepubliceerde internationale ViewPoint-onderzoek van DNV blijkt dat organisaties in de voedingsmiddelenindustrie het probleem wel herkennen, maar het lang niet altijd als topprioriteit behandelen.
In het laboratorium wordt nauwkeurig geanalyseerd, sensorisch beoordeeld en getoetst. Tegelijkertijd buigen etiketteringsspecialisten zich over claims, allergenen en leesbaarheid. Wat op het eerste gezicht misschien klinkt als een uitvoerige kwaliteitscontrole, is in werkelijkheid veel meer dan dat: het is de voorbereiding op een succesvol marktlanceringstraject voor private label-producten. En in dat traject speelt het verhandelbaarheidsrapport een steeds belangrijkere rol.